De førte landslaget til verdenstoppen. Nå mener heltene at Norge har brutt med «vinneroppskriften».

– Det er trist å se på.

NTB SCANPIX
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

APELDOORN/OSLO: 28. september 2000 lå ekstatiske norske spillerne strødd på gresset i gledesrus på Sydney Football Stadium. De hadde akkurat slått USA 3–2 i OL-finalen.

Det er disse tradisjonene årets utgave prøvde å leve opp til, men det ble med forsøket. Norge er ute av EM i Nederland etter null mål og null poeng på tre kamper. Hjemme i Norge har gamle landslagshelter med gru bevitnet de skuffende kampene.

– Det er trist å se på, sier Linda Medalen, verdensmesteren fra 1995 som har spilt 152 landskamper.

– Det var ikke bra. Det var under alles forventninger, sier Ann Kristin Aarønes, også hun VM-vinner i 1995.

– Vinglete

Når vi ringer rundt til landslagsveteranen dagen etter det skjebnesvangre 1–0-tapet for Danmark, er det spesielt én mening som går igjen: Landslagssjef Martin Sjögren endret for mye på laget underveis i mesterskapet.

Maria Thorisdottir, Maren Mjelde, Kristine Minde og Ingrid Moe Wold har for eksempel alle blitt flyttet fra én posisjon til en annen under mesterskapet.

– Det var hvert fall vinneroppskriften hos oss: Alle spillerne var hundre prosent sikker på hva de skulle gjøre, sier Linda Medalen.

– I EM var ikke spillerne trygge nok på sin rolle og posisjon. Det er slitsomt å ikke vite om du skal spille midtstopper eller midtbane. Det er litt vinglete, fortsetter hun.

131–5 - det er tallet som sier mye om forskjellsbehandlingen i norsk fotball. Les vår grundige reportasje her:

Les også

Roper varsko om forskjellene mellom gutter og jenter: - Det blir et stadig større klasseskille

– Det skaper utrygghet

Medalen får støtte fra Ingvild Stensland, som var en bærebjelke for det norske landslaget i mange år, blant annet da Norge tok EM-sølv i 2013.

– Det har vært fryktelig mange rokeringer, sier hun.

– Hva gjør det med et lag?

– Det skaper utrygghet. Samtidig forventer man at spillere på dette nivået behersker flere roller. Når man er blitt satt i en rolle, må man gjøre det beste ut av det. Men forutsetningen for godt spill er gode relasjoner. Man må kjenne seg trygg i rollen, og ikke bytte for mye, sier Stensland.

Her jubler Ann Kristin Aarønes over en scoring under Atlanta-OL i 1996.

Både Stensland og Medalen mener altså at Martin Sjögren har vinglet for mye i sine laguttak før og under mesterskapet. Ann Kristin Aarønes er enig i at mer kontinuitet hadde vært en fordel. Likevel minner hun om at noen endringer er blitt tvunget frem.

– Det ideelle er en fast ellever, i en drømmeverden. Men vi var også uheldige i den ene kampen (0–2-tapet for Belgia, journ.anm.), der Thorisdottir ble skadet og vi måtte flytte Maren Mjelde ned som stopper.

Les også

Mener landslagssjefen gjorde en rekke feilvurderinger: – Det er nybegynnerfeil

Sjögrens svarte

Kristine Minde, Maren Mjelde og Elise Thorsnes har alle tilbrakt mesteparten av sine karrièrer i offensive posisjoner. I EM har imidlertid Martin Sjögren brukt alle i forsvar. På en pressekonferanse tirsdag fikk Sjögren spørsmål om valget av forsvarsspillere.

– Vi har tatt ut de vi trodde skulle klare oppgaven best. Det handler både om det defensive og det offensive, spillet handler om ulike faser. Vi valgte de vi gjorde, vi får gjøre en vurdering på om vi skulle gjort annerledes, sier Sjögren til Aftenposten.

– Vil du begynne å bruke forsvarsspillere i forsvar?

– Alle som spiller i forsvaret er forsvarsspillere, selv om de spiller angrep i sine klubber.

Landslagssjef Martin Sjögren får kritikk etter Norges EM-fiasko.

Ser potensialet

Toppfotballsjef Nils Johan Semb har hele veien vært klar på at Sjögren sitter trygt som landslagssjef. Dermed vil han etter alle solemerker lede Norge i kvalifiseringen frem mot VM i Frankrike i 2019. Det kan bli en tøff oppgave.

Tidligere i EM erkjente fotballekspert Lise Klaveness at 2019-VM kan bli det aller første uten Norge.

Hege Riise, som ble kåret til VMs beste spiller i 1995, tror det norske laget kan ha gått av to år til med erfaringer fra internasjonal fotball.

– Det var ikke et lag med så mye selvtillit i EM. Mange av spillerne er veldig unge. De har ikke erfaring fra mesterskap, sier Riise.

Olympisk mester fra 2000 Unni Lehn tror også på bedring de neste årene.

– Vi var i litt samme situasjon da vi røk ut av EM i 1997. Vi klarte å reise oss, og tok OL-gull tre år senere. Jeg ser potensialet i laget.

Linda Medalen var en fryktet spiss på topp for Norge i en årrekke.

Blant de norske veteranene er det bred enighet om at Martin Sjögren må få fortsette frem mot VM i 2019. Ann Kristin Aarønes tror imidlertid det blir vanskelig for han å føre Norge tilbake til toppen i norsk kvinnefotball.

– Jeg tror det blir tøft å komme tilbake helt i verdenstoppen, på grunn av det som skjer ute i Europa. Det er mange som satser hardt på kvinnefotball, og vi er små i Norge. Men å nå høyere enn der vi er nå, det tror jeg vi skal klare.

Publisert: