Yngve Hallén: - Jeg visste absolutt ingenting

<p>Avviser at overgangsskandalen sprakk for å beskytte ham som fotballpresident.</p>

OSLO 20120920.Fotballpresident Yngve Hallén oppsummerte torsdag status for klubbøkonomi i toppfotballen per første halvår 2012.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Onsdag tok statsadvokaten i Oslo ut tiltale mot fire personer i overgangssaken.

Tidligere Stabæk-formann Erik Loe var siktet, men slapp tiltale. Han føler seg sikker på at TV 2s kilder til saken er i Norges Fotballforbund, noe han omtaler som meget alvorlig og trist.

Loe var lansert av Divisjonsforeningen som deres kandidat til å ta over som fotballpresident, i stedet for Yngve Hallén.

— Slik vi så det, hadde Loe gode muligheter til å bli president. Saken dukket opp i en periode hvor valgkomiteen jobbet intenst med å bli ferdig med sin innstilling. Jeg stusser litt over tilfeldighetene og tidspunktene, sa leder i Divisjonsforeningen Roger Halberg til VG.

Fotballpresident Yngve Hallén avviser på det sterkeste at han kjenner til hvordan saken ble kjent i mediene.

— Jeg visste ingenting før saken kom på TV 2. Jeg skjønte heller ikke hvor alvorlig den var, før vår egen påtalenemnd innstilte på så strenge straffer som den gjorde. Jeg hadde ikke tilgang til saksdokumentene før nemnda hadde kommet frem til sitt, sier Hallén til Aftenposten.

Han understreker at saken fortsatt ikke har vært for domsstolen, og at det dermed ikke er bevist at det er gjort noe ulovlig i forbindelse med overgangen.

- Loe ville ikke utfordre meg

Nå har han lest det som står i avisene, og hørt ryktene som går om at han eller andre i NFF kan ha gjort saken kjent for å beskytte Hallén mot en utfordrer i Erik Loe. Han sier også at han ikke anså Loe som en reel utfordrer til seg selv som president.

— Han ringte meg og fortalte selv at det var noen som ville lansere ham som kandidat. Det sa jeg at jeg syntes var veldig fair gjort. Han sa også at han ikke ønsket å stille opp som motkandidat mot meg, sier Hallén, og sier samtidig at han ikke vet om Loe ville stilt om Hallén hadde valgt ikke å stille. Fotballens øverste leder måtte på den tiden tåle mye kritikk. Flere styremedlemmer i NFF trakk seg fordi de var misfornøyde med lederstilen til Hallén, og det omstridte salget av fotballrettigheter til Canal+ fremfor TV 2 skapte mye uro i Fotball-Norge.

- Kan det være andre i Fotballforbundet som har lekket opplysningene for å beskytte deg som president?

— Jeg ser på det som helt usannsynlig at noen har gjort det. Det ser jeg som helt utelukkende.

Erik Loe bekrefter overfor Aftenposten Halléns uttalelser.

— Jeg ville ikke møtt ham uten at jeg var valgkomiteens kandidat, og jeg snakket aldri med valgkomiteen.

- Ville du stilt hvis du var deres kandidat, mens Hallén ønsket å utfordre deg?

— Det blir bare spekulasjoner. Denne saken har vært full av spekulasjoner, og altfor lite fakta.

Ny gjennomgang

Hallén sier han mener fotballforbundet bør ha tillit til han som president, og at han ikke kan ha bidratt til slike lekasjer. Hallén mener hele overgangssaken har rammet hele den norske fotballen, og da også han som øverste leder.

Generalsekretær Kjetil Siem sier ifølge VG at NFF har bestemt seg for å se gjennom saken på nytt. De vil til bunns i påstandene om at det er noen i forbundet som har lekket opplysningene til TV 2. Det har ikke Hallén noen problemer med.

— Jeg har sagt til generalsekretæren at det for oss på politisk hold er ekstremt viktig at NFF har tillit hos klubbene. Det er hans ansvar at den tilliten er der, og han må sette i verk de tiltakene som trengs for at det er slik.

- Ikke vi som skulle varsle

30. juli i fjor ble det kjent at Veigar Pall Gunnarsson valgte å gå fra Stabæk til Vålerenga. Overgangssummen skal ha vært på én million kroner, mens VIF samtidig kjøpte en opsjon på 16-åringen Herman Stengel for fire millioner. Klubbene skal ifølge tiltalen fra politiet ha blitt enige om en lav overgangssum slik at Stabæk skulle slippe unna med en lavere pris til Nancy, som hadde krav på halve Gunnarsson-summen.

12. oktober kom TV 2 med saken.

- Hvorfor tok ikke NFF sak i denne saken på egenhånd, når det ifølge politiet er begått grove brudd mot Norges lover?

— Det spørsmålet må du stille til generalsekretæren. Forvaltningen til norsk fotball ligger hos administrasjonen. Når denne saken er ferdig skal vi selvsagt ha en gjennomgang for å sikre at vi har godt nok regelverk og intern revisjon.

- Men til syvende og sist er det vel styret og du som president som har det endelige ansvaret?

— Ja, vi har det endelige ansvaret. Men vi har en uavhengig påtalenemnd, et doms- og sanksjonsutvalg og andre avdelinger som tar seg av sine saker. Det er en helt vanlig arbeidsfordeling i organisasjoner. Det skal være egne organer som er uavhengige av oss i styret.

I Fotballforbundet er det konkurranseavdelingen som har ansvaret for å kvalitetssikre overganger.

Konkurransedirektør Nils Fisketjønn sier at de ikke hadde informasjon som gjorde at de kunne oppdage eventuelle kriminelle handlinger.

- Vårt mandat er å se at overgangspapirene holder de kvalitetskrav som vi stiller. Vi går ikke inn og sjekker om en overgangssum er riktig satt, sier han.

Fisketjønn sier samtidig at NFF aldri fikk inn opplysninger om opsjonen på Stengel, noe de skulle ha gjort om den var en del av Gunnarsson-overgangen.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk