Blatter og Platini suspendert av FIFA: - Et jordskjelv

Kjetil Siem sammenligner den dramatiske utviklingen i FIFA med Lance Armstrong-saken.

SUSPENDERT: Michel Platini og Sepp Blatter utestenges fra all fotballaktivitet i 90 dager.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Torsdag kunngjorde FIFAs etiske komité at FIFA-president Sepp Blatter og Michel Platini er suspendert fra fotball i 90 dager. Også generalsekretær Jérôme Valcke er blitt suspendert, mens presidentkandidat Chung Mong-joon er utestengt fra fotball i seks år.

Nyheten er en dramatisk utvikling i den nå flere måneder lange FIFA-sagaen. Den betyr at presidenten, generalsekretæren og to presidentkandidater er suspendert. Og som om ikke det er nok: Han som trolig tar over som mildertidig FIFA-president, har selv tidligere fått en reprimande for korrupsjon.

Issa Hayatou tar over som FIFA-leder. Les mer om ham her:

Les også

Anklaget for korrupsjon to ganger. Nå kan han bli Blatters avløser

Det skjer etter at sveitsisk politi i forrige uke kunngjorde at Blatter er under etterforskning for en TV-avtale med den skandaleombruste Jack Warner i 2006 og en «illojal» millionutbetaling til Platini i 2011. Den sveitsiske statsadvokaten Michael Lauber har sagt at Platinis status ligger mellom å være «et vitne og en mistenkt».

GENERALSEKRETÆR I NFF: Kjetil Siem.

— Min første reaksjon er at dette er et aldri så lite jordskjelv. Det er de to mektigste personene i internasjonal fotball som nå er suspendert, både den sittende FIFA-presidenten og den som mange trodde skulle bli den neste. Det rokker båten på en helt spesiell måte. Det er tydeligvis få eller ingen i fotballverden som visste om denne utbetalingen som er deler av eller hele årsaken til suspensjonen. Kart og terreng forandrer seg med ny informasjon. Det er på samme måte som med Lance Armstrong, han var en stor helt, helt til han ble tatt for doping, sier Kjetil Siem, generalsekretær i Norges Fotballforbund, til Aftenposten.

Suspensjonen kan forlenges

Det er ventet at Blatter og Platini vil anke kjennelsen fra den etiske komiteen. De vil fremdeles være suspendert frem til anken er behandlet.

— President Blatter er skuffet over at den etiske komiteen ikke fulgte de etiske reglene, som sier at man skal få en mulighet til å bli hørt. Komiteen baserte beslutningen på en misforståelse av handlingene til den sveitsiske statsadvokaten, som har åpnet etterforskning mot presidenten, men ikke tatt ut siktelse, heter det i en uttalelse fra Blatters advokater.

Det er imidlertid ingenting i FIFAs regelverk som sier at den berørte part må kalles inn til høring før en beslutning tas i den etiske komiteen.

Onsdag kveld kom det frem at den etterforskende delen av FIFAs etiske komité anbefalte å suspendere Blatter. Flere medier meldte at komiteen hadde gitt samme anbefaling om Platini. Det var dermed opp til den dømmende delen av den etiske komiteen å avgjøre fotballtoppenes skjebne. Komiteen, ledet av den tyske dommeren Hans-Joachim Eckert, kom frem til at fotballtoppene skal suspenderes i 90 dager. De har også mulighet til å forlenge suspensjonen med 45 dager.

Suspensjonen av Blatter betyr at han ikke kan komme tilbake som president før i januar, kort tid før valget av ny president 26. februar. Det vil også bety at sveitseren vil gå glipp av FIFAs styremøte i desember, der det vil bli satt opp en agenda for den ekstraordinære kongressen i februar.

Espelund: - Krevende situasjon

En suspensjon av Platini betyr at han ikke kan bli FIFA-president i denne omgang. Presidentkandidater må offisielt kunngjøre sitt kandidatur innen 26. oktober.

Vil du vite mer om Platini?

Les også

Platini var Blatters læregutt og stemte på Qatar. Kan denne mannen virkelig redde FIFA?

Kort tid før bekreftelsen om suspensjonene kom, la Platini ut en pressemelding der han gikk hardt ut mot onsdagens nyhet.

— Denne lumske lekkasjen er et forsøk på å sverte mitt rykte, skrev Platini. Han gjorde det klart at han vil kjempe mot anklagene mot ham.

UEFA-STYREMEDLEM: Karen Espelund.

Karen Espelund er styremedlem i UEFA, organisasjonen som nå altså har fått sin president suspendert i minst 90 dager. Hun tror utviklingen rundt Platini oppleves som en stor overraskelse for mange europeiske fotballedere.— Han har jo selv vært veldig tydelig på sitt ståsted. Det er klart at det setter oss i en krevende situasjon for europeisk fotball, sier hun.

Neste møte i UEFA-styret er i utgangspunktet ikke før i starten av desember.

— Men et eller annet blir det jo før den tid. I hvilken form får vi sikkert vite snart. Vi har et «emergency panel» i UEFA som består av president og visepresidenter. De skal kunne håndtere situasjoner som dette, sier Espelund.

Siem: - Blatter tatt av sitt eget system

- Platini og UEFA har pekt ut retningen for hvordan NFF har stemt ved de to siste presidentvalgene. Hvordan er det at han som var «lederen i vår gjeng» nå kan vise seg å være en av skurkene?

— Det er veldig vanskelig å kommentere på noe du ikke vet svaret på. Vi er ofte veldig raske med det, men vi må alltid huske at det er mennesker og det er ting som ikke er på bordet. Spekulasjoner er ingen gangbar vei, og dette kan faktisk ennå ende med at det ikke var noe som er kritikkverdig nok til varig suspensjon, sier Siem.

Norges fotballpresident Yngve Hallén sitter selv i komiteen som suspenderte fotballtoppene torsdag.

— Jeg vil understreke det jeg har sagt hele tiden, at alle parter nå må bidra til å få alt opp på bordet. Det er viktig å sette fotballens interesser først, sier Hallén i en uttalelse.

Medlemmene av komiteen har ikke anledning til å uttale seg direkte om de konkrete sakene der komiteen er det dømmende organet.

SUSPENDERT: Jérôme Valcke.

— Det gjenstår å se om de blir tatt for dette. Dette er et jordskjelv, det er det. Nå må vi bare følge det som skjer. Det viser også hvor vanskelig hvor det er for vår president å uttale seg. Han sitter i det ene kammeret i den etiske komiteen, samtidig som han har Norges stemme i valget. Det er fryktelig vanskelig å si noe. «Ingen kommentar» er det verste man kan si i Norge. Jeg tror folk nå vil se at det har vært vanskelig for NFF-presidenten, mener Siem.Han mener at suspensjonene viser at den etiske komiteen har fått en voldsom styrke. Tidligere er FIFA blitt kritisert for et etisk arbeid uten reell substans.

— Det er vel 15 fotballtopper den etiske komiteen nå har tatt og suspendert, og det har vært en utrenskning som er veldig bra. Blatter har kjempet for å få dette gjennom dette systemet, og nå er han på mange måter tatt av sitt eget system, poengterer Siem.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo kommenterte den seneste utviklingen i FIFA-saken på sin pressekonferanse på Lillestrøm torsdag.

— Det er helt avgjørende at det ryddes opp i internasjonal fotball dersom det viser seg at det er nødvendig. Det blir dramatisk når vi får de suspensjonene som etisk komité har iverksatt. Det blir interessant å følge den saken videre, sa Høgmo.

Omstridt fotballtopp kan ta over

Også Mong-joon er nå ute av presidentkampen. Han utestenges for sin rolle i Sør-Koreas arbeid med å få VM i 2022. Han skal ha lovet å opprette et fond med midler til utviklingsprosjekter om Sør-Korea hadde vunnet frem i kampen om VM.

Den siste utviklingen betyr at bare Prins Ali bin Hussein står igjen blant dem som har bekreftet at de vil stille ved presidentvalget.

Nå vil visepresident Issa Hayatou overta som midlertidig leder av organisasjonen. Hayatou har selv fått en rekke korrupsjonsanklager mot seg. Han fikk en reprimande av Den internasjonale olympiske komité for å ha tatt imot bestikkelser av markedsselskapet ISL, og har presset gjennom endring av statuttene i det afrikanske fotballforbundet for å kunne forlenge sin presidenttid der.

Med Platini suspendert vil trolig Ángel María Villar-Llona bli midlertidig leder av Uefa. Villar-Lona er selv under etterforskning etter at han nektet å samarbeide med etterforskerne av VM-tildelingen til Russland og Qatar i 2018 og 2022. FIFA er blitt kastet inn i den største krisen i deres moderne historie etter at en rekke fotballtopper ble arrestert i Zürich i mai som en del av en omfattende korrupsjonsetterforskning. Både amerikansk og sveitsisk politi har varslet at det vil komme flere arrestasjoner.

Vil du vite mer om FIFA-skandalen? Her er noen utvalgte artikler:

Publisert: