Tjærnås: Tiden er inne for å gjøre et trenerskifte nå

ANALYSE: For spillerne er landslagssesongen ferdig. Sjefen deres er trolig også ferdig. Ikke for sesongen, men for godt.

NEDTUR: En skuffet Per-Mathias Høgmo forlater Eden Arena i Praha etter Norges tap.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

TSJEKKIA — NORGE 2-1

Per-Mathias Høgmo har vært en del av systemet til Norges Fotballforbund i store deler av de siste 20 årene. Hans sterke og svake sider er godt kjent stoff for veldig mange av dem som bestemmer om han bør få fortsette.

Derfor har jeg hele veien vært tindrende klar på én ting: Det var ikke antall poeng med hjem fra Praha som bør avgjøre hans skjebne alene. Det er to andre ting som bør avgjøre den:

Det meste handler om hvorvidt han er i stand til å gjøre ting bedre. Resten handler om hvorvidt andre kan gjøre det enda bedre.

Fotballekspert Lars Tjærnås

Du avsetter ikke en trener på grunn av fortiden alene. Du avsetter ham eventuelt fordi du tror at fremtiden ikke blir lysere. Det skal Høgmo være glad for. De målbare faktorene taler nemlig mot ham.

Les også

Fotballekspertene om nok et Høgmo-tap: - Nå får det være nok

FIFA-rankingen

Vi har aldri vært lenger ned på FIFA-rankingen siden den ble innført. Vi har tapt drøyt halvparten av kampene. Vi mislyktes med å komme til det sluttspillet det har vært lettest å komme til gjennom tidene, etter utvidelsen av forrige EM.

Det er fakta. Alt annet blir øynene som ser. Dessverre ser de fleste at utviklingen har gått feil vei.

Prestasjonene høsten 2016, de fem kampene som er spilt, har vært noen av de svakeste prestasjonene landslaget har servert oss under Høgmo. Norge var uheldige i Baku mot Aserbajdsjan, men også udyktige. De var sjanseløse mot Tyskland, giddaløse mot Hviterussland og tannløse mot San Marino.

Det ga et bakteppe der vi måtte vinne i Praha for å ha et håp om å nå VM 2018. Det var siste dans før lokalet stengte.

Den svake prestasjonen

Svaret på den utfordringen var begredelig. Bak hederlige 1–2 skjuler det seg en meget svak prestasjon der vi var heldige som slapp med et tap med kun ett mål.

TAPTE: Norges målscorer Joshua King kjemper mot hjemmelagets Lukas Droppa.

Det er et dårlig tegn for alle trenere når laget de leder, var bedre rett etter de overtok, enn det er etter tre år. Følelsen av nedtur forsterkes av sjefens retorikk underveis. Tiltredelseserklæringen var av det særdeles spenstige slaget, der en bue av forventninger ble spent opp. Etter mange kamper har han "sett" en helt annen forestilling enn folk flest. Han har konsekvent lett etter lyspunkter selv når prestasjonene har vært stummende mørke.

Spillerne beskytter

Blant annet derfor tar jeg for gitt at spillerne har beskyttet sjefen når de er blitt spurt av dem som skal evaluere. Sjefen har nemlig beskyttet dem hele veien langt i overkant av hva de har lov å forvente.

Les også

Norge tapte skjebnekampen – Høgmo kan være ferdig

Les også

Tjærnås gir fire nordmenn toer på børsen

Uansett hva en måtte mene om Høgmos jobb faglig med laget, fortjener han honnør og respekt for det lederskapet han har vist i motgang, ikke minst denne høsten. Så er det vel heller ingen som er inne på tanken om å avsette ham fordi de ikke liker ham som menneske. Argumentasjonen for å bytte handler om resultater, omdømme – og penger.

Vi bør bytte nå

Fotball på dette nivået er realpolitikk. Det skal det også være. Er resultatene dårlige og prestasjonene svake, så forsvinner publikum. Forsvinner publikum, så forsvinner inntekter. En ny trener vil uansett bety ny optimisme, og klingende mynt. Det veier tungt. Så tungt at det bør være tid for et skifte.

FORTJENT: Michael Krmencik gir Tsjekkia ledelsen 1-0. Keeper Rune Almenning Jarstein og Haitam Aleesami kan intet gjøre.

Vi er ute av kampen om VM 2018. Selvsagt kan en argumentere via syltynn teori. Glem det. Derfor er tiden riktig for å gjøre et bytte nå. En ny sjef får den tiden han trenger for å forberede neste kvalifisering, bygge opp et nytt lag med sin egen filosofi. Det betinger imidlertid at vi har et godt alternativ som kan overta.

Ny sjef i neste samling

Hva er et godt alternativ? Svaret på det er: En som matcher profilen Norges Fotballforbund har satt opp.

De må se etter en som kan velge riktig lag, legge smart kampstrategi og lese spillet eksemplarisk under 90 minutter på benken. Så enkelt – så vanskelig. Det er det viktigste. Alt annet er underordnet for et lag som alltid skal ha en overordnet ambisjon: å vinne neste kamp.

At samme person også er dyktig overfor media og evner å skape begeistring, er et pluss.

De som skal finne denne personen, bør bruke tiden godt. Det har ingen hast. Det er lenge til neste tiltak. Det er viktigere å gjøre ting riktig enn å gjøre dem raskt.

Når neste samling kommer, bør det – dessverre – være med en ny sjef.

Publisert: