2000 studenter inntar Bergen for Norges største studentidrettsarrangement

For første gang med dødsing på programmet.

Publisert: Publisert:

BREDDE I TILBUDET: 2000 studenter skal delta i 24 forskjellige idretter. Flere av vinnerne kan smykke seg med tittelen norgesmester i studentidrett. Foto: Julija Firsova.

Denne artikkelen er over tre år gammel

— Onsdag kommer det til å ramle inn mennesker. 1200 stykker kommer nesten samtidig inn til Bergen og skal kollektivt komme seg inn til sentrumskjernen, sier en entusiastisk Preben Stubberud.

Han sitter som leder for Norges største studentleker – Studentlekene Bergen Challenge (BC). Torsdag braker det løs med konkurranser i 24 ulike idretter. Men allerede onsdag er de litt over 2000 deltakerne på plass i Bergen.

Idrettene får de tildelt fra Norges studentidrettsforbund, som er en del av Norges idrettsforbund. Og flere av vinnerne kan smykke seg med tittelen som norgesmester i studentidrett.

Basket med tre stykker på hvert lag har slått gjennom i USA. I år er det på programmet til Bergen Challenge for første gang. Foto: Julija Firsova.

— Det kan kalles et mini-OL. Forbundet tildeler oss student-NM i flere idretter, noe som gjør oss mer attraktive. Mange bruker også denne arenaen som en oppvarming til større arrangement, sier Stubberud.

OL-kandidat stiller til start

Flere av Norges beste volleyballspillere har varslet sin ankomst. Også flere eliteseriespillere i basket stiller til start i basket 3x3 – som er en ny gren under årets leker.

— Det er en sport som tar oss tilbake til røttene hvor man spiller tre mot tre på en kurv, sier Jørgen Kjos, presseansvarlig i BC.

Stuperen Espen Valheim har flere verdensmesterskap på CV-en. Han var lenge aktuell for OL i Rio men kastet inn speedoen i oppkjøringen. Under Studentlekene Bergen Challenge er han tilbake i stupetårnet.

— Jeg har ikke vært med på konkurranse siden jeg sluttet, jeg har heller ikke vært på trening siden jeg sluttet. Dette er mest for kosen sin skyld hvor flere venner er med og konkurrerer. Så skal jeg faktisk konkurrere i svømming også, for første gang, sier Valheim.

Han stiller med mye erfaring, men dette er ikke en vei tilbake for stuperen som studerer kjemi i Bergen.

— Jeg er nok ferdig med min del. Kanskje slenger jeg meg på et NM, men ikke noe mer enn det. Det kommer an på hvordan kroppen er.

Magaplask

En øvelse som nesten faller i Valheim sin kategori er dødsing – også en ny idrett for året. Deltakerne hopper fra enten fem-, syv og en halv- eller timeteren. Målet er å ligge strak i luften så lenge som mulig før man knekker sammen og treffer vannet.

— Dødsing er å slå seg med vilje. Det har jeg prøvd å unngå i alle år, det er helt spinnvilt, sier Valheim, som kommer til å følge sporten fra tribuneplass.

Det første hoppet er klassisk, mens det andre er i fri teknikk. Her kan deltakerne gjør triks for å imponere dommerne.

— Det er absolutt en publikumsvennlig sport sier Sara Kupka, ansvarlig for dødsing og stuping under lekene.

- Må man være litt gal for å hoppe fra timeteren på den måten?

— Man må kanskje ha litt ekstra psyke når man skal opp i høyden, men fra de lavere nivåene kan nok de fleste prøve seg, sier hun.

Tilbyr bredde

Basket med én kurv, dødsing og cheerleading. Det er ikke de mest vanlige idrettene som står frem under BC, men det er også noe av det som gjør arrangementet så bra mener Stubberud.

— Studentidrett skiller seg fra vanlig idrett på grunn av bredden som tilbys. Og så er det veldig gøy med for eksempel cheerleading hvor vinneren faktisk blir studentnorgesmester, sier han, før han legger til:

— Men det er mange som også kommer fordi det er et så bra kulturarrangement. Vi har et stort åpningsshow torsdag, revy, quiz og mye annet utenomsportslig på programmet. Det er et helhetlig arrangement.

Publisert: