NRK mister rettighetene til det meste av vintersport

Viasat tar over de fleste sendingene fra 2021.

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen tok VM-gull på lagsprint i Seefeld. Fra 2021 kommer disse sendingene til å gå på Viasats plattformer.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har kjøpt og tatt over de nordiske medierettighetene til vinteridrett fra Infront Sports & Media.

Verdenscupene i langrenn, skihopp, kombinert, alpint, snowboard, freestyle og freeski blir ikke lenger å se på NRK fra og med 2021. Statskanalen nådde ikke opp i forhandlingene.

NRK: - Skuffet

FIS-pakken som nå er solgt inkluderer verdenscupen i langrenn, alpint, hopp, kombinert, snowboard og fristil. Avtalen gjelder også ski-VM i 2023 og 2025. Det skriver kampanje.no.

– Vi er selvfølgelig skuffet. Disse rettighetene er viktige for oss, og vi strakk oss svært langt økonomisk for å sikre oss disse, sier redaktør for NRK Sport, Egil Sundvor, i en pressemelding.

Avtalen inkluderer ikke rettighetene til skiskyting eller skøyter, og de solgte rettighetene gjelder ikke verdenscuprenn i Norge, Østerrike og Sveits.

Fra og med 2021 er det NENT Groups strømmetjenester Viaplay og Viafree, Viasats betalings-TV-kanaler og NENT Groups gratis TV-kanaler man må ha for å se mye av vintersporten man har sett på NRK i alle år.

– Milepæl

– Denne avtalen er virkelig en milepæl for oss. I NENT Group-sammenheng måler den seg med kjøpet av rettighetene til Ishockey-VM i 1989 og OL i 2011. Vinteridretten har en særegen posisjon i Norden, og i Norge spesielt, og vinteridretten har skapt noen av de største idrettsstjernene i historien, sier Anders Jensen, president i NENT Group, til kampanje.no.

Han følger opp:

– Med vinteridrett på våre kanaler og plattformer, spesielt Viaplay, styrker NENT Group ytterligere sin posisjon som den ledende leverandøren av sportsopplevelser i Norden.

Kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund har visst om interessen fra internasjonale aktører en god stund.

– Dette viser at skisporten som produkt er mer attraktivt enn noen gang. Uansett hvordan fordelingen av rettighetene til slutt blir, er vi klar til å tilpasse oss virkeligheten, sier Graff til NTB.

Lover gode seeeropplevelser

Vegard Klubbenes Drogseth, CEO i NENT Group Norge, lover gode seeropplevelser for de som er vant med å se de klassiske vinteridrettene på NRK

– Ambisjonen er at mest mulig skal bli tilgjengelig og at vi får et bredt utvalg. Vi har to strømmeformer i Viafree og Viaplay, vi har TV 3 og mange sportskanaler. Det er mange muligheter, sier han.

Men hvor mye som vil vises på åpne kanaler, mener han er for tidlig å si. Selv ikke feiringen er over. Fredag blir det kake og markering, etter at medietrykket har gitt seg.

– Det er altfor tidlig å si noe, det er jo først i 2021 vi skal vise disse rettighetene. Vi skal bruke den tiden godt. NRK har gjort en kjempejobb og vi skal planlegge grundig for å løfte dette videre. Disse rettighetene forplikter og det er et ansvar vi kjenner på og tar seriøst. Vinteridretten er en del av den norske folkesjela, sier Drogseth.

– Skal dere lære av NRK?

– Vi skal la oss inspirere. De har gjort en veldig god jobb.

Også svenske SVT mister sine rettigheter. Det samme gjelder finske YLE.

Publisert: