Landslagssjefen gjorde en alarmerende oppdagelse: – Høye jenter neglisjeres av trenerne

De høye jentene ble plutselig borte fra norsk håndball. Årsaken overrasket landslagssjefen.

Publisert: Publisert:

Ingen tvil om hvem som er høyest i den utvidede landslagstroppen. Reserve Kristine Breistøl (t.h.) rager et hode over de andre. Hun er den eneste over 1,90 i den norske troppen. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

 • Mette Bugge
  Aftenposten

KUMAMOTO: Kristine Breistøl har noe som er ettertraktet i internasjonal håndball, selv om Norge også er kommet langt med sine lavere fartsfantomer.

For ingen norske kvinner på dette nivået i denne idretten måler 193 cm. Det gjør 26-åringen fra Oslo.

Breistøl var opprinnelig med som reserve til VM i Japan, men mot Tyskland i dagens kamp skal hun spille. Landslagstrener Thorir Hergeirsson valgte å bytte ut Helene Gigstad Fauske, for å ta med den utvidede troppens lengste spiller.

Blant de 16 faste, som fikk tillilt i uttaket, var bare fem spillere over 180 cm.

Kristine Breistøl er reserve i håndball-VM. Hun er 1,93 og ettertraktet. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Bakspiller Breistøl er proff i danskenes topplag Team Esbjerg og har ambisjoner om en OL-plass. Norge er allerede klar for OL-kvalifisering i mars fordi laget ikke kan bli dårligere enn nummer seks i VM.

I Japan er det kamp mot Tyskland onsdag. Drømmen om medalje lever videre.

Les også

Slik går Norge til EM: – Har stor tro på at vi kan klare det

Må ha forskjellige typer

Landslagstrener Thorir Hergeirsson er opptatt av at et lag må ha alle typer spillere, både de lange, de kortere, de som er raske i bena og raske i tankegangen. Men han ble forundret da han undersøkte hvorfor så få kvinner med god høyde tar seg helt til topps i Norge.

Utviklingen gikk i retning av stadig færre jenter over 184 cm på seniornivå.

– Vi så mange høye, flotte håndballspillere på mange unge lag. Da vi skulle plukke ut spillere til junior-, rekrutt- og seniorlandslag, erfarte vi at det plutselig var tomt for høye jenter som både kunne dekke opp i forsvar, skyte fra distanse eller være linjespillere. Det var ganske alarmerende, sier han.

Sjefen Thorir Hergeirsson tok initiativ til å finne og satse på høye spillere. De er i ferd med å komme. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Ved nærmere undersøkelser, viste det seg at høye spillere ofte blir sittende på benken i yngre årsklasser.

– De har vokst fort, de henger ikke helt med og de er for sene tilbake i forsvar. De små løper mellom bena på dem. I iveren etter å vinne kamper, bruker trenerne ofte små tasser som løper i full fart. De høye sitter på benken og neglisjeres av trenerne. Da blir de hverken motivert eller bedre. Faren er stor for at de slutter, sier Hergeirsson.

Kristine Breistøl på trening med landslaget i Kumamoto. Det blir tid til en liten prat med Marit Røsberg Jacobsen. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Noe måtte gjøres

Hergeirsson og flere av de andre involverte fant ut at disse jentene trenger mer tid til å jobbe med koordinasjon og styrke. Aftenposten har tidligere skrevet om prosjektet «Flere høye spillere i norsk kvinnehåndball». Dette avsluttes i 2020. Landslagstrener Thorir Hergeirsson var initiativtager og følger tiltaket tett.

Prosjektleder Tom Morten Svendsen, som er fysisk trener for rekruttlandslaget og jobber i Håndballforbundet, mener at det å bringe frem høye spillere vil gi Norge større valgmuligheter.

– Norge har vært dyktig til å utvikle fremragende, relativt «lave» spillere. Nå utvikler og ivaretar vi potensialet som ligger i høye spillere slik at Norge i fremtiden får mer å fare med, sier Svendsen.

Har brukt høyden til et pluss

Kristine Breistøl har bidratt med foredrag for spillerne som er plukket ut. Oslojenta er glad for at hun forsto at høyden kunne brukes til noe positivt i idretten. Da hun var 13 år, kjentes det ikke slik:

– Jeg hadde mest lyst til å være som alle andre, sier hun.

Historien til familiens høyeste handler om en ung jente som ikke sluttet å vokse før hun var ferdig med videregående på Wang Toppidrett.

Kristine Breistøl under kamp mot Island i Nadderud Arena i mai i år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hun prøvde å gjøre seg usynlig i yngre år, men så begynte hun å spille håndball.

– Jeg var usikker på høyden min og kanskje ikke så god da jeg begynte med den idretten. Da jeg fikk utviklet meg litt, ble jeg sterkere og klarte å håndtere høyden.

26-åringen representerer i dag ikke bare stor skuddkraft som venstre bakspiller, men hun har også et solid overblikk. For motstanderne kan hun være et mareritt fordi det er vanskelig å nå opp til henne i forsvar hvis man er 170–180 cm.

Vokser ofte for fort

Utfordringen med unge idrettsutøvere som vokser fort, er ofte jumpers knee. Det fikk Breistøl også. Derfor var hun ofte skadet i Larvik.

– Knærne mine har vært mye bedre de siste årene. Jeg er blitt sterkere og funnet den riktige balansegangen på hvor mye trening jeg tåler. Så nå kan jeg nyte å være profesjonell håndballspiller og tenke utvikling, i stedet for å være usikker på hva knærne tåler.

Hun har spilt de siste to-tre årene for fullt.

– Jeg har jobbet med å være bevegelig selv om jeg er høy. Det er gøy å flytte seg i takt med de andre spillerne. Ikke bare være en spiller som står der.

Hun råder høye, unge spillere til å være stolte.

– Høyde er en av de få tingene man ikke kan gjøre noe med. Da må man bare bruke den for alt det er verdt.

Rekkevidde er god å ha

Ingvild Bakkerud er den høyeste i den faste troppen med sine 187 cm.

– Jeg var ung og høy, høyere enn de fleste på barne- og ungdomsskolen. Fordi jeg drev aktivt i svømming og volleyball, ble jeg godt koordinert. Derfor føler jeg at mine sjanser har vært gode hele veien, sier Odense-spilleren.

Ingvild Bakkerud er høyest på Norges lag. Her i kamp mot Sør-Korea, som har fire spillere over 180 cm i VM-troppen. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Hun erfarte ikke det som prosjektet avdekket, at høye jenter blir tilsidesatt og/eller tilsidesetter seg selv innenfor håndballen.

Mot Slovenia laget hun seks mål, i forsvar gjør hun en stor jobb. 24-åringen fra Kongsberg er bevisst på å bruke høyden for alt den er verdt.

– Vi høye har mange gode kvaliteter, blant annet en vanvittig god rekkevidde. Så er det selvsagt positivt å være høy hvis man skal skyte, fordi vi kommer høyere over forsvaret.

Høyt opp. Emilie Hegh Arntzen benyttet alle sine 184 cm i kampen mot Danmark i VM. Det ble seier. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Les også

Hegh Arntzen fikk høyde fra mor og far.

Også Emilie Hegh Arntzen har fått god bruk for sine 184 cm. Hun benyttes i midtforsvaret og stopper skyttere som prøver å komme over. Arntzen, Bakkerud, Kari Brattset Dale (183) og Silje Waade (183) er de høyeste utespillerne på Norges lag.

Norge-Tyskland kamp onsdag kl. 12.30

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 3. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 6. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 1. Håndball
 2. Thorir Hergeirsson
 3. Ingvild Bakkerud
 4. Kristine Breistøl
 5. Håndball-VM 2019 kvinner