Vil ha sjakk-VM til Oslo

Oslo Høyre vil nå jobbe for at Oslo blir arrangør for et nytt sjakk-VM med Magnus Carlsen.

Nå vil Høyre i Oslo ha Magnus Carlsen til å spille VM-partier på hjemmebane. Øystein Sundelin, leder av partiets bystyregruppe, tar nå til orde for at Oslo arrangerer VM i hurtig- og lynsjakk i romjulen neste år.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Bærum var nylig vertskap for VM i Fischersjakk nylig. Nå vil Oslo også ha et sjakkmesterskap.

– Det er jo helt naturlig at en by som Oslo stadig har noen store mesterskap foran seg, sier Øystein Sundelin, leder av Høyres gruppe i Oslo bystyre til Aftenposten.

Han synes det er helt naturlig at Oslo forsøker å bli arrangør av VM i hurtig- og lynsjakk i romjulen om et drøyt år.

Les også

VM-fiasko for Carlsen: – Jeg skammer meg dypt

– Vi skal nå forsøke å oppnå en tverrpolitisk enighet om at vi vil dette. Vi vil starte med å åpne for en dialog om å være en kandidat til arrangementet, sier han.

De som sitter med makten i Oslo er heller ikke fremmed for tanken om Oslo som sjakk-VM-by. Byråd for kultur og idrett, Rina Mariann Hansen, ser ingen grunn til å være negativ nå.

– For det første må en idé som dette være forankret i idretten. Og så må vi se på hva dette innebærer av forpliktelser økonomisk. Jeg er avventende positiv til dette sier Hansen.

Vil ikke ha selve VM-matchen

Selv om VM-matchen som Magnus Carlsen skal spille neste høst ikke har fått en arrangørby, så er det ikke aktuelt for Oslo å søke på den oppgaven.

Det er kun aktuelt å forsøke å bli arrangør av VM i hurtig- og lynsjakk.

Les også

Fra VM-skuffelse til seier og smil på under 24 timer: – Greit å fokusere på noe annet

– Det er snakk om et langt billigere arrangement, men langt flere deltagere og gode muligheter for sponsorinntekter, sier Sundelin.

Et røft kostnadsoverslag ligger på rundt 15 millioner kroner. En VM-match har en kostnadsramme på rundt 50 til 60 millioner kroner.

Støtte fra forbundet

– Vi støtter ideen om et mesterskap i hurtig- og lynsjakk i Norge, sier Morten L. Madsen, president i Norges Sjakkforbund.

Sjakken er ikke helt som annen internasjonal sport. Søknad om å arrangere et mesterskap trenger nødvendigvis ikke komme fra det nasjonale forbundet. Men Madsen mener at det vil være naturlig at en søknad om å arrangere VM i 2020 bør komme i samarbeid mellom forbundet, kommune, staten og eventuelt et privat selskap.

Finansieringen må staten, kommune og sponsorene stå for. FIDE ønsker også i utgangspunktet at det nasjonale forbundet er med.

– Et VM av denne typen er lettere å arrangere enn en VM-match. Det er snakk om en kortere periode, tidspunktet er gunstig for et TV-publikum og kostnadsrammen er lettere å håndtere, sier Madsen.

Les også

FIDE: Carlsen skal forsvare VM-tittelen i Argentina eller Emiratene

Arrangørmangel

Dersom Oslo skulle ønske å bli arrangør av et VM, er sjansene for at de får det betydelig. Presidenten i FIDE, Arkadij Dvorkovitsj, sa til NRK under VM i Fischersjakk på Høvikodden, at det ikke ville være unaturlig at Norge var arrangør av et stort mesterskap i fremtiden.

Nå er det ikke slik at FIDE har flust opp av villige søkerbyer til sine mesterskap. Det er ennå ikke avklart hvor årets VM i hurtig- og lynsjakk skal gå. Det blir trolig en avklaring i løpet av en uke eller to.

Da Wien og Stavanger hadde trukket seg som kandidater til VM-matchen mellom Magnus Carlsen og den som blir hans utfordrer neste høst, sto FIDE plutselig uten kandidater. Nå har dukket opp to kandidater som kan være villig til å ta kampen. De handler om de Forente Arabiske Emirater og Argentina.

Publisert:
 1. Magnus Carlsen
 2. Sjakk
 3. Rina Mariann Hansen
 4. Oslo kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Ofkir scoret det første av to mål for Sandefjord

 2. Regjeringen øker strømstøtten for husstander til 90 prosent fra 1. september

 3. Det tok Haaland 36 minutter å score det første målet i Premier League

 4. MC-fører kjørte av veien i Sandnes

 5. Berisha åpnet målkontoen i storseier for Hammarby: – Godt for selvtilliten

 6. – Tidenes Blink. Uten tvil!