Bergen skal arrangere U23-EM i friidrett

– For meg er det en sinnssyk motivasjon at Bergen har fått et slikt mesterskap, sier Pål Haugen Lillefosse.

– GLEDER MEG: Stavhopper Pål Haugen Lillefosse er en av flere lokale utøvere som kan bli å se under U23-EM. – Jeg bare gleder meg, sier Lillefosse. Her fra Nordenkamp i Bærum tidligere i år.
  • Joar Offerdal Vatlestad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Syv europeiske byer ønsket å arrangere U23 EM i friidrett i 2021. Til slutt sto valget mellom Bergen og litauiske Kaunas.

Mandag ble det klart at Bergen og Fana stadion gikk av med seieren.

Bergen ble enstemmig valgt, skriver det Europeiske Friidrettsforbundet på sine nettsider.

– Jeg har store planer om å være med der, og for meg er det en sinnssyk motivasjon at Bergen skal ha et så stort mesterskap, sier stavhopper Pål Haugen Lillefosse (17).

  • Fått med deg denne? Roe tangerte sin egen norgesrekord i EM

– Magisk

Lillefosse, som representerer Fana IL, sier at et mesterskap på hjemmebane blir helt annerledes enn om det var et annet sted.

– Man kan få vist seg frem for alle som ikke kan være med ellers. Familie og venner, som vet hvor mye arbeid som legges ned, kan se på, sier Lillefosse.

Mesterskapet betyr også at forholdene for stavhoppere kan bli bedre på Fana stadion.

– Det er planlagt at en ny matte skal legges et annet sted, slik at man ikke blir så påvirket av vinden. En oppgradering hadde vært magisk, og plutselig kan det bli veldig bra å trene på Fana stadion, sier Lillefosse.

Oppgradering i sommer

– Vi har ventet på denne dagen da det skulle avgjøres, for det ble utsatt like før jul. Men nå er vi veldig glade, sier daglig leder i Fana IL Friidrett, Anita Bolstad Raa.

Raa mener slike mesterskap på hjemmebane er stort for utøverne.

– For oss som medarrangør er det også kjekt å få være med. Slike mesterskap er med på å utvikle idretten både når det gjelder anlegg og motivasjon, sier Raa.

3. juni blir Fana stadion etter planen stengt i forbindelse med oppgraderinger. Noen for neste års NM, og noen for U23-EM i 2021.

– Det er planlagt en tre måneder lang nedstengning. I forbindelse med NM i 2020 måtte vi ha nytt dekke. Når vi nå får U23-EM så trengs det flere ting. Doble lengdegroper og stavgroper, ekstra kulering og oppvarmingsfelt på toppen av tribunen på andre siden av klubbhuset, er noe av det som skal gjøres i sommer, sier Raa.

ARRANGØR: Fana stadion skal huse U23-EM i friidrett i 2021. Her fra ungdomsmesterskapet i 2017.

Bergensalliansen

Sammen med friidrettspresident Ketil Tømmernes, Arve Rinde i Gneist, Ranfrid M. Nedberge Llano i Laksevåg Turn og Idrettslag – og Dag Rydland fra Hordaland Friidrettskrets, har Raa jobbet med EM-prosjektet.

– I utgangspunktet er det Bergensalliansen, hvor alle lokale klubber kan være medlem, som skal være lokal arrangør. Der skal det være styremøte i slutten av mars, hvor det skal bestemmes hvem som skal være involverte videre, sier Raa.

– Har det som skal til

Etter en intervjurunde og nøye gjennomgang av prosjektet, ble det klart at Bergen og Fana stadion får arrangementet, skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding.

– Bergen og Norsk friidrett har det som skal til. Vi har tusenvis av frivillige som står på hver dag for at barn og unge skal få drive med denne fantastiske idretten. Nå får vi et stort prosjekt som vil inspirere hele organisasjonen. Utøvere, trenere og ledere har virkelig noe å se frem til i 2021. Nå skal vi rigge en solid organisasjon sammen med de lokale klubbene, Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune, sier friidrettspresident Tømmernes i pressemeldingen.

KLARE: Mandagen etter innendørs-EM i Glasgow ble det klart at Bergen skal arrangere U23-EM i friidrett i 2021. Fra v. Frode Karlsen, Bergen kommune, Svein Arne Hansen, president i det Europeiske Friidrettsforbundet, Ketil Tømmernes, president i Norges Friidrettsforbund, Christian Milz i det Europeiske Friidrettsforbundet og Kjetil Hildeskor, generalsekretær i Norges Friidrettsforbund.

Friidrettspresidenten trekker frem samarbeid som en av nøklene til at mesterskapet kommer til Norge og Bergen.

– Vi hadde aldri klart dette uten den fantastiske støtten fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune, sier presidenten.

– Vil styrke friidretten

Idrettsbyråd Roger Valhammer (Ap) gleder seg til mesterskapet.

– Bergen er god på både idrett og mesterskap. Friidrettsmiljøet i byen er sterkt, og vi regner med over 1100 utøvere fra 50 nasjoner – i tillegg til mange tilreisende og ikke minst engasjement fra byens befolkning. Dette betyr mye for idrettsbyen Bergen, skriver Valhammer i en e-post til BT.

– Dessuten skal vi ikke undervurdere betydningen slike mesterskap har for barn, unge og samfunnet for øvrig. Tenk hvilken inspirasjon dette er for unge friidrettsutøvere som får muligheten til å se sine forbilder på nært hold.

Deler av arbeidet mot mesterskapet starter i sommer.

– Vi må selvsagt klargjøre for mesterskap i samarbeid med idretten, og i første omgang har byrådet satt av penger til å oppgradere Fana stadion allerede i år. Idretten er en av de viktigste bærebjelkene i samfunnet vårt, og jeg er sikker på at dette vil styrke friidretten i Bergen og Norge, skriver idrettsbyråden.

Publisert:
  1. Friidrett
  2. Fana IL

Mest lest akkurat nå

  1. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

  2. Koronasmitten øker på Nord-Jæren – hva betyr det for deg?

  3. Beruset gutt på 13 år mis­tenkt for kniv­tyveri på M44

  4. Stort steinras: Svein Tore kjørte nesten rett inn i raset

  5. Forlot Viking i hui og hast: – Det var smertefullt

  6. Bryne-trener brenn­het kandidat for elite­serie­klubb