King om kritikken fra Nils Arne Eggen: – Jeg er ganske sikker på at de fleste lo av den kommentaren

Joshua King (25) om oppveksten på Romsås, kritikken og praktsesongen i Premier League.

Joshua King er av Aftenposten kåret til den beste spilleren fra Oslo fotballkrets.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Er du enig i vår vurdering?

– Jaaaaaa ... men det spørs hvor jeg havner.

– Du er nummer 1. Det er derfor vi intervjuer deg.

– Ja, men da er vi enige, da!

Svarer Bournemouth-stjernen og ler.

King synes det er litt stas at Aftenposten har ham som nummer 1 i kåringen av de 50 beste fotballspillerne som er fostret opp i Oslo Fotballkrets.

Les også

Stor Aftenposten-kåring: De 50 beste spillerne fra Oslo-fotballen

Joshua King har vært hjemme i Norge på sommerferie de siste ukene. I juli starter oppkjøringen til en ny Premier League-sesong med Bournemouth.

Men 25-åringen sikter endel høyere enn det.

Ni og et halvt år etter at han og moren flyttet til Manchester 8. januar 2008, har Oslo-gutten fått sitt definitive gjennombrudd på fotballens største scene.

King scoret 16 mål i Premier League for Bournemouth sist sesong, 13 av dem etter nyttår. Vi må tilbake til Ole Gunnar Solskjærs beste dager for å finne en norsk målscorer av samme kaliber.

Men det har tatt tid. Han har vært mye skadet. Ikke fått spille i posisjonen han helst ville, som midtspiss. Og det har vært hyppige klubbytter: Fra Manchester United til Preston, til Borussia Mönchengladbach, til Hull, til Blackburn.

Og sommeren 2015 til arbeidsgiveren han har i dag: Bournemouth.

Lang vei til toppen

Det har vært en lang vei. En tålmodighetsprøve. Men King har tatt med seg mentaliteten fra guttedagene på Romsås.

– Oppveksten min på Romsås var «10 av 10», forteller King.

Det var skole, hjem for å gjøre lekser, så ut for å spille fotball til solen gikk ned.

– Jeg var god i ganske ung alder. Mange av dem som spilte utenfor tunet der jeg bodde, de var mye eldre. Men ettersom jeg hadde talentet fikk jeg spille med dem som var både 3, 4, 5 og 6 år eldre. Jeg var ganske liten da jeg var yngre, men spilte med og mot dem som var mye større og eldre. Det gjorde meg tøffere både mentalt og på banen. De store gutta tok det seriøst. Hvis du var ung og god nok fikk du være med, men da måtte du tåle tempoet og hvordan de spilte også. Det har gjort meg til en tøffere spiller.

– Du skjønte tidlig at du hadde talentet for å bli en god fotballspiller?

– Jeg har alltid hatt troen på meg selv. Men man vet aldri. Jeg spilte også med store talenter på Romsås, som vi trodde skulle nå langt. Nå har jeg nådd veldig langt, som jeg er veldig stolt av, for det har jo alltid vært drømmen min.

– I Norge er det ofte diskusjoner om unge spillere drar ut for tidlig eller ikke, hva mener du?

– Hinter du til Eggen nå?

– Både han og flere har uttalt seg.

– Jeg dro tidlig ut og vi ser hvor vi er i dag. Jeg har slitt med mange skader underveis. For å være ærlig: Hadde jeg pådratt meg de skadene i Norge, er jeg ikke sikker på at jeg hadde stått her i dag. Jeg har troen på å dra tidlig ut av landet. Men det avhenger av at man er sterk mentalt. Man er mye alene hjemme. Man må slappe av og spare krefter til neste trening. Det er jeg 100 prosent for. I utlandet trener og spiller du med mye bedre spillere. Tempoet er mye høyere. Når du da stepper opp og får sjansen, så er du klar. Hvis du spiller i Tippeligaen og drar rett til Premier League, blir steget altfor stort. Da er du ikke klar.

– Ettersom du selv hintet til Eggen. Hva synes du om hans kommentar om at det var «meningsløst» å reise ut så tidlig?

– Jeg mener hva jeg vil. Da må Eggen få mene hva han vil. Det er opp til ham å mene at det ikke er riktig å dra ut tidlig. Men jeg er ganske sikker på at de fleste lo av den kommentaren. Det er ikke det samme å spille i Norge som å dra ut og spille på akademiene til United, Arsenal og de klubbene. Du får mye mer trening og alt er lagt opp bedre.

Les også

Eggen kalte Kings valg «meningsløst». Nå herjer nordmannen i Premier League.

Ser ikke på norsk fotball

King pådro seg en ryggskade før siste serierunde i Premier League. Men 25-åringen sier han vil være tilbake til seriestart i England.

Selv om han er linket til større klubber, tror Romsås-gutten han spiller for Bournemouth også neste sesong.

– Hva tenker du om at storbyen Oslo sliter med å få frem et stabilt topplag?

– Det vet jeg ikke så mye om. Jeg dro ut som 16-åring og jeg har ikke sett på en norsk fotballkamp siden jeg dro. Jeg ser ikke på Tippeligaen. Jeg leser litt på nettet og følger med på Pål André (Helland) og (Muhammed) Keita sine diskusjoner. Men bortsett fra det, følger jeg ikke med.

Les også

I 2010 hadde Norge 21 unggutter i utenlandske klubber. Hvor er de nå?

Joshua King og sønnen Noah tar en selfie etter at Bournemouth slo Burnley 2–1 i mai. King scoret seiersmålet i den kampen.

– Hva driver karrieren din videre nå?

– Jeg drives av meg selv. Og selvfølgelig av familien: Dama mi, moren og faren min - og sønnen min. Men jeg har pushet meg selv. Da jeg var lenge ute med skader, pushet jeg meg selv for å komme tilbake.

– Hvorfor løsnet det plutselig for deg etter jul?

– Jeg ble flyttet opp på topp. Samtidig har jeg vært skadefri. Det er de to grunnene. Og jeg har en veldig god trener (Eddie Howe), han har vært bra for meg.

– Hva er ditt kortsiktige mål?

– Starte sesongen som jeg avsluttet den forrige.

– Og langsiktige mål?

– En bedre sesong enn den jeg hadde nå. Drømmen min er å spille Champions League i en av toppklubbene. Men jeg har hatt en halv bra sesong. Vi får se.

– Hvor er du om 10 år?

– Da er jeg 35 år og har kanskje lagt opp.

– Forsøk å se 10 år frem i tid og at du skal oppsummere karrieren.

– Om 10 år har jeg lagt skoene på hylla og er Norges beste fotballspiller gjennom tidene.

– For å bli det så må du?

– Det er bare å fortsette på den veien jeg er nå.

– Kanskje vinne Champions League?

– Ja, det hadde vært veldig gøy. Men det er å tenke veldig, veldig langt. Man må tenke steg for steg. Jeg er i Bournemouth nå og hvis jeg presterer like bra eller bedre er det kun gudene som vet hva som skjer.

– Har du et godt råd til en 10-åring fra Romsås eller Holmlia, som drømmer om å nå like langt som deg?

– Det spørs om talentet er der. Man må ha talent. Eller vilje. Og: Aldri gi opp!

King endte på 16 Premier League-mål sist sesong. Kun to bak Solskjærs norske rekord i Premier League fra 1996/97-sesongen.

– Jeg har ikke tenkt på Solskjærs rekord en eneste gang. Jeg tenker på å forbedre min målstatistikk en del mer. Jeg gjorde jo det sist sesong også. Og det var bra.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal19162145162950
2Manchester City20143353203345
3Newcastle United20109133112239
4Manchester United2012353225739
5Tottenham Hotspur2111374031936
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk