Europeisk presse stempler Ødegaard som mislykket. Det får ekspert til å reagere.

– Det blir for oppblåst og negativt og bortimot propaganda, mener Viasat-ekspert Petter Veland.

STEMPLET SOM FLOPP: Martin Ødegaard.
  • Fredrik Saltbones
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er snart to og et halvt år siden Martin Ødegaard ble kjøpt av Real Madrid. En overgang som vakte oppsikt nærmest over hele verden.

Drammensgutten var bare 16 år, men ble hausset voldsomt opp og blant annet sammenlignet med Lionel Messi. Og selv om Ødegaard-leiren hele veien har bedyret at de har et veldig langt perspektiv på ungguttens utvikling, var mange – mediene inkludert – utålmodige.

Allerede nå stemples Ødegaard som en flopp av flere europeiske medier. Det reagerer Viasats ekspert på spansk fotball, Petter Veland, på.

– Hvis Martin Ødegaard anno juni 2017 er et skrekkeksempel, da har man det godt. Du kunne spurt 99,99 prosent av alle fotballspillere i verden om de ville vært i hans fotspor, og 99,98 prosent ville svart ja. Da blir det feil å bruke ham som et skrekkeksempel. Det blir for oppblåst og negativt og bortimot propaganda, mener Petter Veland.

Les også

Lagerbäck krever mer spilletid av utenlandsprofilene: – På lang sikt holder det ikke

Stemples som mislykket

I en fersk artikkel trekker BBC frem Ødegaard i samme åndedrag som Freddy Adu, Nicklas Bendtner og Frederico Machedo – som et eksempel på et vidunderbarn som har mislykkes.

Real Madrid signerte nylig 16 år gamle Vinicius Júnior fra Flamengo i Brasil, og i den populære The Guardian-podkasten Football Weekly blir den unge brasilianeren advart mot å gå i samme felle som Ødegaard. I den Barcelona-baserte avisen Mundo Deportivo hevdes det at «Real Madrid har ikke lært av Ødegaard-affæren».

– Det er gjerne sånn at hvis mange nok sier det, så blir det en unison «sannhet» til slutt, sier Petter Veland.

Han er imidlertid uenig i merkelappen Ødegaard har fått. Veland mener det er mange som har hatt altfor store forventninger til Martin Ødegaards videre utvikling etter overgangen fra Strømsgodset.

Martin Ødegaard var på tribunen da Vålerenga nylig spilte 1–1 mot Rosenborg på Ullevaal stadion.
Les også

Les Lars Tjærnås’ analyse: «Ødegaard sliter benken i Nederland. Hvordan hadde det sett ut om han ikke valgte Real Madrid?»

– Hvis man skal påstå at Ødegaard har mislykkes, så må man i så fall ha hatt en forventning om at han allerede nå skulle vært en stor stjerne i Real Madrid. Hvis man oppriktig trodde det da Ødegaard signerte for Real Madrid, så bør man heller ta selvkritikk nå, for da tok man feil, sier Veland.

Ødegaard er for tiden utlånt fra Real Madrid til Heerenveen i Nederland. Den nederlandske sesongen ble nylig ferdig, og Ødegaards statistikk er ikke spesielt imponerende. Han har spilt 16 kamper og scoret ett mål. Da Ødegaard kom til klubben, lå Heerenveen på 5. plass. Etter nordmannens inntreden endte klubben på 9. plass – etter en meget svak vårsesong.

Les også

Ødegaard avviser snarlig Madrid-retur: – Jeg tenker ikke på det

– Glemmer at han er 18 år

– Man må ikke se seg blind på antall mål og kamper. Det kan godt hende at Ødegaards inntreden ikke har slått helt heldig ut, at Heerenveen fikk inn en spiller som måtte lære seg relasjoner fra bunnen av, i stedet for at de duret på videre med de spillerne de hadde. Men det betyr ikke at Ødegaard har vært dårlig, eller at han har utviklet seg i feil retning, sier Veland.

Han mener det altfor tidlig å komme med en dom av Ødegaard.

– Folk glemmer at han nettopp ble 18 år. Ødegaard blir behandlet som om han er 22. Jeg prøver å se det i et større perspektiv. Hvis man sammenligner Ødegaards karrière med spillere som Juan Mata og David Silva, så ligger han foran skjema. Og de ble jo ålreite fotballspillere til slutt, for å si det mildt, sier Veland.

Publisert:
  1. Martin Ødegaard

Mest lest akkurat nå

  1. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser både at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

  2. Disse korona­reglene gjelder nå

  3. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

  4. 8 myter om koronavaksinen

  5. Premier League-kamp stanset: Tilskuer får medisinsk behandling

  6. Gjester evakuert etter melding om gasslekkasje på Sola Strand Hotel