Ekspertene er enige: Grepet etter denne fiaskoen gjorde Chelsea til et mesterlag

Antonio Conte (47) overtok et Chelsea i krise.

Antonio Conte (t.v.) var skuffet etter å ha blitt slått av Arsène Wengers Arsenal. Etter 3–0-tapet snudde det for Chelsea.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Et mesterstykke av en trenergjerning, sier TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller.

– Conte «lever» fotball døgnet rundt, sier fotballekspert- og tidligere trener Lars Tjærnås.

Chelsea hadde en grufull sesong i fjor. José Mourinho fikk sparken, og London-laget endte på en forferdelig skuffende 10. plass.

Den tidligere Juventus-treneren Antonio Conte ble hentet fra jobben som italiensk landslagssjef. Starten var ikke fantastisk, og Chelsea så lenge ikke ut som en seriemester.

Men fredag kveld ble seriegullet sikret, borte mot West Bromwich. Michy Batshuayi scoret det avgjørende målet.

Les også

Ble stemplet som flopp. Her sikrer han ligagullet for Chelsea.

– Antonio Conte overtok en bra spillerstall i Chelsea, men den snuoperasjonen som har vært er det ikke så ofte man ser. Conte brukte litt tid i starten på å tilvenne seg Premier League. Han trodde sterkt på at en 3-4-3-formasjon ville passe Chelsea, og Conte har vært god på å finne spillere som passer perfekt i rollene, sier Simen Stamsø Møller.

HYLLER CONTE: Simen Stamsø Møller er TV 2-ekspert på Premier League. Han har også fulgt Antonio Conte i italiensk fotball.
Les også

Dette er TV 2-ekspertenes favorittlag

3-4-3 ble gullformelen

Formasjonsgrepet trekkes også frem av Lars Tjærnås.

– 10.-plassen forrige sesong var «kunstig», så fremgangen virker enda større enn den er. Men Conte har uten tvil gjort en god jobb. Det viktigste grepet tok han etter noen kamper da han endret system. En manager som våger det etter så kort tid i klubben kunne lett ha blitt stemplet som vinglete og usikker. Men det viste seg å være svært klokt, sier Tjærnås.

– 3-4-3 har passet mannskapet han hadde. Viktigere enn det, det har gitt motstanderne enorme problemer, ikke minst hvordan en skal forsvare seg på kantene der en ofte møter to spillere bredt og ganske høyt i banen, sier han videre.

Rett etter at seriegullet var et faktum, anerkjente Conte hvilken betydning formasjonsendringen har hatt.

– Den beslutningen endret sesongen vår. Vi måtte endre oss, og finne en ny stil for laget. Etter min mening hadde jeg dette 3–4–3-alternativet, fordi jeg hadde spillerne til å spille den formasjonen, sier Conte ifølge BBC.

DRØMMESTART: Antonio Conte kom til et Chelsea som lå nede. På første forsøk i engelsk fotball ser han ut til å vinne seriegullet.

Også Contes personlighet trekkes frem som en viktig suksessfaktor. Hans engasjement smitter over både på supportere og spillere.

– Han fikk tidlig motgang i Chelsea, men fikk med seg supporterne med en gang. De trodde på ham og stilte seg bak ham, sier Møller.

Håndterte stjernene

Bruduljer har det vært. Den spanske spissen Diego Costa ble en stund koblet til Kina, og det gikk rykter om store problemer på Chelsea-treningene.

Les også

TV-konflikten drar ut: Rettssaken kan drøye i flere måneder

– Kanskje det aller viktigste for en manager i en toppklubb er å kunne håndtere store stjerner med store egoer. Det virker han å ha klart. Suksess hjelper alltid på indrejustis i garderoben, men Conte virker å ha stor respekt hos stjernene, ikke minst fordi de verdsetter lidenskapen hans. Det er trolig den aller viktigste årsaken til suksessen. Conte «lever» fotball døgnet rundt, og er alltid i forkant av de fleste begivenheter, sier Tjærnås.

FORKLARER SUKSESSEN: Lars Tjærnås er tidligere trener og nå fotballekspert i media. Han er også Brann-speider.

Simen Stamsø Møller gir et eksempel:

– Se på hvordan Conte oppfører seg på sidelinjen under kamp sammenliknet med Arsène Wenger i Arsenal. Det er et voldsomt engasjement hele tiden, og Conte er veldig aktiv i coachingen sin.

Eden Hazard var en enorm skuffelse forrige sesong. Denne sesongen er han årets spiller i Premier League, mener TV 2-Møller.

Belgiske Eden Hazard har vært gnistrende for Chelsea denne sesongen. Simen Stamsø Møller mener han har vært Premier Leagues beste.

– Mange snakker om Ngolo Kanté, men mitt valg er utvilsomt Eden Hazard. Her mener jeg at Conte har vært smart med «egoer» som Hazard og Costa. Conte hater egoistiske spillere, men her har han valgt å gi disse litt frihet. Man kan ikke behandle alle likt, selv om dette sjelden forekommer i Conte sine lag. I Chelsea har denne tilnærmingen fungert, fastslår Møller.

Trøbbel i sikte?

Så er spørsmålet hvor lenge harmonien får leve i Chelsea. José Mourinho var en megahelt i Chelsea, men folk gikk lei ham. Det samme kan skje med Conte, tror Møller i TV 2.

– Conte er nok utrolig krevende å jobbe med. For ham er fotballen en besettelse, og foran neste sesong vil han nok gjøre en del endringer. «Enten er dere med meg, eller så kan dere ha det bra». Hans krevende stil vil nok koste en del vennskap og harmoni. I Juventus kom han på kant med mange over seg i systemet, påpeker Simen Stamsø Møller.

Akkurat dette bekymrer nok Chelsea-fansen svært lite akkurat nå.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal19162145162950
2Manchester City20143353203345
3Newcastle United20109133112239
4Manchester United2012353225739
5Tottenham Hotspur2111374031936
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk