Liverpool og United krever mer av den gigantiske TV-potten: - Ikke smart, mener TV 2-ekspert

TV-inntektene tar fullstendig av. Nå krever «de seks store» i Premier League mer penger.

SKEPTISK: TV 2-ekspert Kasper Wikestad (til høyre) er skeptisk til at enda mer av pengepotten skal gå til storklubber som Manchester United og Liverpool, her representert av Paul Pogba, til venstre, og Trent Alexander-Arnold .
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det kan bli en realitet, men jeg tror ikke at det vil være smart for Premier League, sier TV 2s Premier League-kommentator Kasper Wikestad til Bergens Tidende.

Det er astronomiske pengesummer som hvert år renner inn til de engelske Premier League-klubbene i form av medieinntekter. Nå blir det kraftig økede inntekter fra land som Kina og USA i neste periode, og storselskaper som Facebook og Google er på banen.

I 25 år har det vært slik at de internasjonale medierettighetsinntektene er blitt fordelt jevnt ut til alle Premier League-klubbene. Siden den engelske fotballen er så populær over hele verden, er inntektene fra utlandet på et skyhøyt nivå. Den nåværende avtalen (2016-2019) har en verdi på 3 milliarder pund, tilsvarende 31,4 milliarder kroner. Årlig gir dette hver enkelt Premier League-klubb 408 millioner kroner.

Les også

Alkokutt, isbading, slanking og egen kokk ligger bak Harry Kane-suksessen: – Jeg har endret livsstilen

TV 2s Premier League-kommentator Kasper Wikestad tror avstanden vil øke yttereligere hvis «de seks store» skal ta en større bit av TV-potten.

Frykter større avstand

Den nye rettighetsavtalen for årene 2019 til 2022 ventes å få en langt høyere verdi, mye på grunn av USA og Kina. Og nå kjemper altså storklubbene om å få en større del av kaken:

«De seks store», som inkluderer Manchester City, Manchester United, Tottenham, Arsenal, Liverpool og Chelsea, ønsker at 35 prosent av de globale inntektene skal fordeles etter ligaplassering. Dette vil gjøre de rike enda rikere og øke avstanden i Premier League, tror TV 2-ekspert Kasper Wikestad.

– Premier Leagues styrke har vært at de har fordelt inntektene jevnt utover. Det har gjort det til den attraktive ligaen den er. En slik modell som storklubbene ønsker seg vil føre til større forskjeller, og det vil bli enda tøffere for dem som rykker ned, sier fotballeksperten.

Les også

Premier League-stjerne innrømmer at han kastet pizza på Sir Alex Ferguson

– I stedet mener jeg at pengene i større grad bør fordeles nedover i divisjonene, sier Wikestad.

– De store klubbene mener at de må ha mer penger for å kunne konkurrere med klubber som Barcelona og Real Madrid, ser du den?

– Jeg mener at det ikke er noen problemstilling. Klubber som Manchester United og Liverpool har så store inntekter fra før, sier TV 2-eksperten.

Nytt møte neste måned

Premier League-sjef Richard Scudamore.

Premier League-sjef Richard Scudamore har lagt frem forslaget til den nye modellen, som altså innebærer at 35 prosent av de globale inntektene skal fordeles ut fra plassering i ligaen. Problemet er bare at minst 14 av 20 klubber må si ja dersom det skal bli en realitet. Og på et møte onsdag ble det tydelig at skepsisen er stor blant de mindre klubbene.

Støtten var så liten at det ikke en gang ble stemt, og i stedet kom partene frem til at de trenger mer tid. Neste gang saken skal tas opp blir i november.

Les også

Tidligere norske fotballprofiler bekymret for løkkefotballen: – De mest aktive blir de beste

– Alle kom inn i rommet med gode intensjoner. Jeg tror fortsatt at intensjonene er gode, og jeg er optimistisk, sa Swanseas deleier Steve Kaplan til BBC etter møtet.

Det mest sannsynlige, ifølge BBC, er at det inngås et kompromiss mellom klubbene der tallet er lavere enn 35 prosent.

PS: Den norske fordelingsnøkkelen i perioden 2017-2022 baserer seg på at pengene fordeles i tre potter: Utvikling, resultat og kommersiell. Resultatpotten fordeles 50 prosent flatt mellom klubbene, og 50 prosent ut fra tabellplassering. Brann og Rosenborg har lenge kjempet for at de store klubbene skal få en større del av inntektene.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal19162145162950
2Manchester City20143353203345
3Newcastle United20109133112239
4Manchester United2012353225739
5Tottenham Hotspur2111374031936
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk