Hallén: - Ikke sviktende moral blant ledere

<p>Presidenten frykter ikke nye alvorlige saker.</p>

Yngve Hallén, fotballpresidenten for «de alvorlige sakene», mener det er viktig med en kursendring for norsk fotball.
 • Øyvind Nordli
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Han er president i et forbund som rystes av den ene alvorlige saken etter den andre. Yngve Hallén mener Fotball-Norge trenger en kursendring.

Først kom «Overgangssaken», så Stabæk-krisen, deretter «Piiroja-saken» og til slutt klubber som etterforskes for mulig skatteunndragelse.

 • Quiz: Fotballekspert? Ta dagens 12'er

Norsk fotball treffes av en tilsynelatende utømmelig pågang av dårlige nyheter. I flere av sakene er både politi og økokrim involvert.

Presidenten i Norges Fotballforbund (NFF) vet at omdømmet til norsk fotball har fått noen alvorlige bulker.

Men er det ukulturen blant topplederne som nå brettes frem? Og kan det komme enda flere alvorlige saker?

— Det ønsker jeg ikke å spekulere i, men samtidig skal vi ikke gå rundt og frykte det heller. Det er en grunn til at vi har opprettet en påtalenemnd, eller doms- og sanksjonsutvalg. Vi skal søke en ren idrett på alle områder, og rettferdighet. Den fakta som kommer på bordet gir grunnlag for å stake ut en ny og forbedret kurs for utviklingen av norsk fotball, ja, for hele idretten. Dette preger jo alle, men det er viktig å understreke her, ingen av de aktuelle klubbene eller enkeltpersonene er dømt, sier Yngve Hallén til Aftenposten.

Statistikksenter Eliteserien:

- Du sier at dere ikke skal «frykte» at det kommer opp flere og alvorlige saker i fremtiden. Hva legger du i det?

— Jeg håper jo ikke at det kommer opp flere, men hvis det ligger saker der som ikke er etter våre lover og regler, må alt opp til overflaten. Men jeg håper ikke at vi til stadighet får alvorlige saker. Volumet er stort og vanskelig å håndtere. Oppmerksomheten er voldsom. Derfor skal vi være opptatt av at vi har en organisasjon som kan håndtere slike saker. Både veilede overfor klubbene slik at vi oppnår mer fair play - også utenfor banen, sier Hallen.

Skader omdømmet

I går ble det klart at totalt fire personer er siktet i «Piiroja»-saken. Politiet mener det er skjellig grunn til mistanke mot Fredrikstad Fotballklubb og selskapets ledelse for straffbar medvirkning til skatteunndragelse av til dels vesentlige beløp som er tilkommet spilleren Raio Piiroja.

— Det er ingen tvil om at beskyldningene som har kommet opp mot klubber og enkeltpersoner, skader omdømmet til fotballen, ja, hele idretten i den tiden vi er inne i nå. Hvordan vi møter disse utfordringene vil ha stor betydning for omdømmet på sikt. Her har Norges Fotballforbund et spesielt ansvar. Vi må vise at vi vil ta fatt i utfordringene og på den måten vekke tillit, sier han.

Hallén vil ikke kommentere enkeltsakene.

— Sakene går mot enkeltklubber, men det aller viktigste er at vi får en debatt om hvilke verdier som skal representere norsk fotball. Her er det opplagt at klubbene skal følge både idrettens regler og sivile lover. Det har jeg tiltro til at de fleste i dag gjør, men vi skal ikke feie noen av sakene under teppet.

- Er moralen eller kanskje utdannelsen blant fotballedere for dårlig?

— Fotballen er ekstremt resultatorientert. Utrolig mange dyktige næringslivsledere som kommer inn i styrerommene til klubbene, blir altfor opptatt av tabellen i avisen. Nå har vi gjennom vårt finansielle oppfølgingssystem (lisenskrav) fått kravene på plass. Vi har et regelverk som er tydelig og rettferdig.

- Så det er ikke sviktende moral?

— Nei, det vil alltid være noen som tar lettere på ting enn andre, men det er ikke sviktende moral som er regelen, mener Yngve Hallén.

Fakta

Fotballens fyliste

«Piiroja-saken»:

Raio Piiroja, FFK og FFK Sport AS er siktet for å ha unndratt store beløp fra beskatning. Mistanke om at pengeoverføringene til et agentselskap i Estland er arrangert for å unndra beskatning.

«Overgangssaken»

Veigar Páll Gunnarsson gikk fra Stabæk til Vålerenga for én million kroner sommeren 2011. Gunnarssons tidligere klubb Nancy skulle ha 50 prosent av salgssummen. TV 2 avslørte senere at denne forskjellen ble utlignet ved at Vålerenga betalte fire millioner for en opsjon på kjøp av Stabæks lovende spiller Herman Stengel (16). 27. oktober slo NFFs påtalenemnd fast at det som har skjedd, bryter med reglene, og innstiller på strenge straffer. Saken behandles nå i NFFs domsutvalg. Også Rosenborg ville kjøpe Gunnarsson. Stabæk skal ha gitt et pakketilbud som involverte Bosman-spilleren Johan Andersson. 17. november meldte Asker og Bærum politidistrikt at de innleder etterforskning i saken.

Skatteetterforskes

Skatt Øst og politiet har vært på besøk hos flere norske klubber, deriblant Hønefoss, Bodø/Glimt og Aalesund, som alle har hatt estiske spillere.

Stabæk-krisen

Oppsigelser, bytte av stadion, presset klubbøkonomi: Seriemesteren fra 2008 har falt dypt på kort tid.

Les også

 1. Morgan Andersen vil anmelde politiet for maktovergrep

 2. Morgan Andersen: - Tvunget til å gå naken ned i knebøy

 3. - Skattefrie stipend er utbredt i Estland

 4. Morgan Andersen: - Jeg var sykmeldt

 5. Politiet har siktet fire i Piiroja-saken

 6. FFK-saken: Ny millionutbetaling granskes

 7. Andersen og Jensen løslatt

 8. Skatt Øst skal granske Hønefoss' Estland-løsning

 9. Piiroja-saken anmeldt til politiet

 10. Liker ikke Rajo-saken

 11. Skatteetaten gransker Fredrikstad

 12. Piiroja stemples som skattesnyter

Publisert:
 1. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm86201751220
2Viking96211871120
3Molde8512158716
4Strømsgodset84131111013
5Bodø/Glimt7331159612
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Laget til solabuen vant rundt fem millioner kroner: – Det kom noen tårer

 2. 89-åring ved sykehjem ble ikke lagt om kvelden. Satt i stolen hele natten

 3. Kan sjefen bestemme når du skal ha ferie? Eksperten har et overraskende svar

 4. Okea med milliard-kjøp i Nordsjøen

 5. Skal sikre drikkevann til rundt 330.000 rogalendinger

 6. Brøt sammen i gråt i jubelrusen: – Jeg kommer aldri til å glemme støtten