Norge tapte skjebnekampen – Høgmo kan være ferdig

Joshua Kings reduseringsmål ble et lite lyspunkt i nok en tung kveld for norsk landslagsfotball. Men Tsjekkia vant kampen Norge ikke hadde råd til å tape.

FORTVILET: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo kan ikke gjøre annet enn å skjule ansiktet når Norge ble for små i Praha fredag kveld.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

TSJEKKIA — NORGE 2-1

PRAHA: Mens Tsjekkia sendte Norge mer eller mindre ut av VM-diskusjonen, trasket landslagssjef Per-Mathias Høgmo hvileløst rundt foran sin egen benk på Eden stadion. Vel vitende om at dette kan ha vært hans siste kamp som sjef for Norge.

— Det er det ikke opp til meg å vurdere, svarte Høgmo til MAX, da han på direkten fikk spørsmål om å vurde hans egen stilling.

— Man må alltid vurdere når man har tapt fotballkamper. Da må man stille seg spørsmål om hva som kunne vært gjort bedre. Det gjør vi til enhver tid, også når vi vinner kamper, sier landslagssjefen.

Michael Krmencik og Jaromir Zmrhal scoret målene da Tsjekkia scoret sine første mål i VM-kvalifiseringen og påførte Norge det tredje tapet på de fire første kampene i kvalifiseringen til VM i Russland i 2018.

2-0: Jaromir Zmrhal (skjult) har økt Tsjekkias ledelse. Norge fortviler.

Joshua Kings reduseringsmål rett før slutt ble bare en mager trøst.Norge måtte vinne. Det var utgangspunktet. Både for å henge med i kampen om 2. plassen i gruppen. Men også for at det skulle være liv i "prosjekt Høgmo".

— Forsvarsspillet vårt har tidvis vært utfordrende denne sesongen, det skal vi ikke legge skjul på. Det er det også mot Tsjekkia, vi blir liggende under og fører kampen. Da fikk de kampbildet dit de ønsket, oppsummerer Høgmo.

— Jeg syns vi taper for mange avgjørende dueller det første kvarteret. I tillegg gjøres det personlige feil, vi har noen feilpasninger som vi blir hardt straffet for, fortsetter han.

Les også

Tjærnås gir fire nordmenn toer på børsen

Landslagssjefen startet med å overraske med laguttaket. Hverken Jo Inge Berget eller Markus Henriksen som startet kampen har i løpet av treningene i Berlin og Praha i forkant av kampen blitt drillet på laget i særlig grad. Men Høgmo valgte det man kan kalle et trygt mannskap fra start, med spillere han kjenner og stoler på.

Reddet med hodet

Tsjekkia skapte kampens første farlighet etter tre minutter. To minutter senere avverget Norges keeper Rune Almenning Jarstein da han headet(!) ballen i tverrligger og avverget et selvmål fra Even Hovland.

Etter 11 minutter var flaksen brukt opp. Hjemmelaget brøt dypt inne på egen halvdel, satte fart og Ladislav Krejci stormet mot Jarstein med ballen i beina. Med det norske forsvaret på slep spilte han elegant på tvers og Michael Krmencik kunne sette ballen i åpent mål. 1-0 og Tsjekkias første mål i VM-kvaliken. De kunne like gjerne hatt tre.

LARS TJÆRNÅS:

Les også

«Derfor er tiden riktig for å gjøre et bytte nå»

Norges plan var å holde tett lengst mulig. Den måtte kastes tidlig i matchen.

— Så klart det er skuffende. Det er ikke viljen det står på, det er kvaliteten i de avgjørende situasjoenene. Vi vil mye utpå der, men vi blir for små. Det er bare å beklage, sier Vegard Forren til MAX.

NY NEDTUR: Midtstopper Vegard Forren savnet at noen tok ansvar da nok et mesterskap trolig røk for det norske landslaget i Tsjekkia. Her fra fadesen i Ungarn høsten 2015.

Noen plan B var ikke å se i 1. omgang. Norge hadde en del ball, men skapte ingenting. Et par mislykkede skuddforsøk og en suser utenfor fra Stefan Johansen var beholdningen for Høgmos menn. Selv om spillet bedret seg utover i omgangen.

Rett i strupen på Norge

Like før pause fikk Tsjekkia sin fjerde sjanse. Men til pause ledet de kun med ett.

Hjemmelaget gikk rett i strupen på Norge etter pause. Rett i angrep. Og det tok under to minutter av 2. omgang før Tsjekkia doblet ledelsen.

Tidligere Rosenborg-spiller Borek Dockal leverte en krempasning mellom Omar Elabdellaoui og Even Hovland som sendte Jaromir Zmrhal fint gjennom. Alene med Jarstein sendte han hjemmefansen til himmels. Og Norge i motsatt retning. 2-0. — Det er ingen som tar ansvar, vi står og ser på hverandre om hvem som skal gå. Det er for enkelt at en pasning skal gå mellom Even (Hovland) og Omar (Elabdellaoui). Vi er på halvdistanse over hele fjøla og da blir vi straffet på dette nivået, sier Forren.

Norge var ikke med fra start i 2. omgang i det hele tatt. Og fikk som fortjent, som man ofte får i fotball.

Høgmos første grep fra sidelinjen var å nappe av kaptein Per Ciljan Skjelbred syv minutter etter pause. Inn kom Mats Møller Dæhli, som ble drillet på laget på trening i uken før kamp.

Adama Diomande fikk den siste halvtimen på topp sammen med Joshua King. Tarik Elyounoussi fikk de siste 20. Joshua King reduserte rett før slutt da han vendte opp og banket ballen i hjørnet. Et lyspunkt på en ellers tung norsk kveld.

— Det er ikke godt nok. Vi er ikke gode nok med ball og slår bort ballen altfor enkelt. Jeg føler vi bør skape enda flere sjanser på slutten, sier Møller Dæhli til MAX.

Han fikk selv sjansen til å score da han kom i skuddhold fra tolv meters hold. Unggutten mente han burde satt sjansen.

SELVKRITISK: Han kunne sendt Norge tilbake i kampen mye tidligere, men innbytter Mats Møller Dæhli skuffet seg selv og norske landslagsshjerter med å sette ballen til side for mål.

— Skuddet mitt er håpløst, slike skal sitte, sukker han.- Det er utrolig tungt. Vi starter for dårlig, vinner ikke nok dueller. Det ser ut som de vil mer enn oss. Det holder ikke når man spiller med flagget på brystet, fortsetter Møller Dæhli.

Stopper på 35 kamper?

Kampen på Eden stadion i Praha var Høgmos 35. som landslagssjef for Norge. Det kan ha vært den siste.

1141 dager etter at han overtok, eller tre år, en måned og 15 dager etter at han overtok for Egil «Drillo» Olsen, kan høstkvelden i den tsjekkiske hovedstaden ha vært punktum.

Norge misset i gruppespillet til EM etter å ha hatt Italia på gaffelen i Roma sist i fjor høst. Mot Ungarn i playoff for et år siden ble det fiasko. Norge fulgte sommerens EM-sluttspill fra TV-skjermen.

Og på FIFA-rankingen har Norge rast til rekordsvake 81. plass. Alt under Høgmos ledelse.

Hjem til evaluering

Da han ble ansatt var ordene store, planene likeså, og under Høgmo skulle Norge spille en fotball få hadde sett maken til. Høgmo snakket om drømmen om å ta medalje i VM i Russland.

Nå står Norge med tre poeng etter fire kamper i Høgmos andre kvalik som trener. Og medaljene I Russland? Ja, de havner neppe rundt halsen på norske fotballspillere.

I kvalik nummer to er lyset så godt som lukket.

Og nå venter en intern evaluering for Høgmos prosjekt. Toppfotballsjef Nils Johan Semb skal levere sin evaluering. Det samme skal styret i Norges Fotballforbund. NFF har bedt trenerkomiteen om hjelp til å finne metoder for å evaluere prosjektet.

— Vi får alltids svar. Vi får individuelle svar, vi får kollektive svar. Det har vært en utfordrende sesong, det er det ingen tvil om. Det har vært veldig mange skader, det har gjort at det ikke har blitt en stabilitet og det preger laget nå, sier Høgmo til MAX.

— Det er potensiale i dette laget, det er det ingen tvil om. Stabiliteten er ikke slik vi ønsker det akkurat nå, slår han fast.

Norske supportere ladet opp til kamp i sentrum av Praha fredag ved blant annet å synge Jahn teigens udødelige hit Optimist. De gjorde det de kunne for at det norske laget skulle ta de tre viktige poengene. Men fikk i stedet en iskald aften på tribunen hvor Norge nok en gang var henvist til statistrollen.

Publisert: