Sensasjonell norsk seier: - Nå kan jeg endelig si til datteren min at pappa er god nok

Henrik L'Abée-Lund gikk sitt livs løp og vant sprinten i Holmenkollen.

ENDELIG FØRSTEPLASS: Henrik L'Abée-Lund knuste Martin Fourcade og Johannes Thingnes Bø i Holmenkollen torsdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

HOLMENKOLLEN: Mye av fokuset foran torsdagens skiskyttersprint i Kollen dreide seg om kampen mellom Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade om sammenlagtseieren i verdenscupen. Men selv om det ble en durabelig kamp mellom Thingnes Bø og hans franske rival, var det en 31-åring fra Oslo som stjal showet.

Henrik L'Abée-Lund gikk et av sitt livs løp, plaffet ned alle de ti blinkene, og med en imponerende sisterunde i sporet tok han sin aller første individuelle verdenscupseier.

Seieren dediserte han til samboeren og de to barna hjemme på Lillehammer.

– Min eldste datter Linnea (6) spør hele tiden om hvorfor jeg ikke vinner, så nå kan jeg gi henne et svar. Jeg sier jeg ikke er god nok, men nå kan jeg endelig si at pappa er god nok, sier han til Aftenposten.

L'Abée-Lund ble tatt ut i troppen til OL i Pyeongchang, men fikk ikke gå et eneste løp. Mange ganger har han vurdert å gi seg, men nå har han bestemt seg for å prøve to år til.

– I tunge perioder er ikke idrett det morsomste, i alle fall når man har to små hjemme. Av og til lurer man på om det er verdt å reise så mye, men på slike dager er det absolutt verdt det, sier han til Aftenposten.

Vinneren gleder seg til at samboer Kjersti og de to døtrene, den minste er bare to år, skal komme til Holmenkollen i helgen. Foreldrene og søsteren var der da han endelig kunne gå helt til topps. Selv lenge etterpå spurte han seg selv: Hva skjedde, liksom? Dette er en guttedrøm som går i oppfyllelse.

GLAD VINNER: Henrik L'Abée-Lund kan endelig si til datteren sin at pappa er god nok.

Sekundstrid

Det ble dramatisk underveis. Ut etter siste skyting var det så godt som dødt løp mellom verdenscupleder Fourcade og L'Abée-Lund, mens Thingnes Bø hadde et sekunds ledelse. Vanligvis er Thingnes Bø suveren i sporet, men halvveis ute på den siste runden hadde stillingen endret seg, og det var L'Abée-Lund som gikk mot seier.

De siste 500 meterne parkerte 31-åringen de to konkurrentene, og gikk inn til seier, 6,1 sekunder foran Thingnes Bø.

– Det er helt spinnvilt. Dette hadde jeg ikke trodd. Jeg hørte at Johannes var foran på sisterunden, så jeg tenkte at annenplass var bra. Dette har alltid vært i drømmen min. Det er det jeg jobber for hver dag, sa L'Abée-Lund til NRK etter at Thingnes Bø var i mål og seieren sikret.

Han sier at sisterunden var en kamp mot seg selv, men de andre hadde det enda tøffere.

– Jeg tenkte at det ble knallhardt etter siste skyting, for Fourcade er bedre på ski. Så hørte jeg at det var likt, og da måtte jeg bare bite tennene sammen. Jeg gikk langt ned i kjelleren. Men nå begynner godfølelsen å komme, sa han til NRK.

Martin Fourcade, som falt på den første runden, og måtte få en ny stav, tok tredjeplassen, åtte tideler bak Thingnes Bø. Han regner selv med at han mistet seieren i fallet.

– Endelig stang inn

Ole Einar Bjørndalen kom inn som reserve etter at Emil Hegle Svendsen meldte frafall. 44-åringen ble nummer 66, og får dermed ikke gå jaktstarten på lørdag.

– I dag var jeg ikke på plass i hodet, og klarte ikke å fokusere. Jeg var ikke mentalt tilstede, sa en skuffet Bjørndalen.

Veteranen har rosende ord til overs for torsdagens overraskende vinner.

– Toppidrett er brutalt, og Henrik er en som har trengt tid på å få det til. Han har jobbet veldig hardt for denne seieren, så den fortjener han, sier Bjørndalen.

Også Tarjei Bø, som ble nummer 26, gleder seg på lagkameratens vegne.

– Det var ikke min dag, men det er stort for Henrik, som er en som har jobbet livet av seg for å få til dette, sier Bø.

– Det er ikke så mange som har hatt så mye stang ut som ham, så han fortjener alt han kan få. Henrik har jobbet knallhardt for å få til skytingen. Han har ofte mistet pallplassene sine på det, men i dag fikk han endelig ti treff, sier storebror Bø.

Les også

Bø gir ikke opp verdenscuphåpet: – Sjansen er der

Thrilleravslutning

Det går mot en thrilleravslutning på verdenscupen i skiskyting. Etter torsdagens sprint, med fire individuelle konkurranser igjen av sesongen, leder Fourcade med 37 poeng på Thingnes Bø.

NORSK DOBBELSEIER: Johannes Thingnes Bø ble nummer to i Holmenkollen.

Lars Helge Birkeland ble nummer 10, 41,2 sekunder bak L'Abée-Lund. Erlend Bjøntegaard ble nummer 23.

På lørdag er det stafett for kvinnene og 12,5 kilometer jaktstart for herrene. På søndag er det jaktstart for kvinnene, og stafett for herrene.

Sesongen avsluttes med tre konkurranser i russiske Tjumen neste helg.

Publisert: