Ødegaard scoret sitt første for Norge, men det var bare begynnelsen

— Banens gigant, sier ekspert etter 17-åringens storspill for U21-landslaget.

Mohamed Elyounoussi (t.v), Martin Ødegaard og resten av det norske U21-landslaget tok en viktig borteseier tirsdag. Her fra forrige ukes seier over Sveits.
 • Sindre Trygsland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kasakhstan U21 — Norge U21 0-3

Seniorlandslaget sliter i motvind, men Norges U21-landslag er i flytsonen om dagen. Tirsdag kveld sikret laget nok en trepoenger, og dermed lever fortsatt drømmen om en plass i neste sommers EM i Polen.

Etter en meget sterk 2-1-seier over Sveits fredag, hadde det norske U21-landslaget muligheten til å fornye EM-håpet med seier over Kasakhstan tirsdag. England hadde allerede sikret seg gruppeseieren, men de norske ungguttene hadde muligheten til å sikre play-off dersom de vant og ble blant de fire beste toerne i kvalifiseringen.

Les også

VM-rivalen ut mot Magnus Carlsen - truer med søksmål

Og de norske ungguttene, med blant andre Martin Ødegaard, Ghayas Zahid og Mats Møller Dæhli fra start, gjorde jobben. To scoringer og en målgivende pasning av Ødegaard var nok til å sikre tre ekstremt viktige poeng. Før tirsdagens kamp hadde stortalentet Ødegaard aldri scoret for landslaget, uansett nivå.

— Banens gigant, oppsummerte TV 2-kommentator Jesper Mathisen direkte etter kampslutt.

Sentral Ødegaard

Etter en forholdsvis rolig førsteomgang, uten de helt store høydepunktene, begynte ting å skje i de avsluttende 45 minuttene. Omgangen var bare to minutter gammel da Mats Møller Dæhli gjorde glimrende forarbeid på venstresiden. Innlegget fra teknikkeren var godt, men ingen norske spillere klarte å få ballen i nettet.

Like etter slapp de norske spillerne med skrekken. Kasakhstan skapte et stort trykk i den norske boksen, men etter mye klabb og babb klarte gjestene å klarere.

Så kom øyeblikket som sendte Norge et steg nærmere EM-spill. Martin Ødegaard mottok ballen inne i 16-meteren. Stortalentet dro av én spiller og via Kasakhstans keeper gikk ballen i nettmaskene. Reprisene viser at det trolig kan krediteres som et selvmål, men det er foreløpig Ødegaard som oppført som målscorer.

Vi fulgte kampen:

Les også

DIREKTE: U21-landslaget spiller skjebnekamp

— Det er så deilig at det er Martin Ødegaard også. Han har knapt scoret et mål i landslagsdrakt, men nå scorer han et livsviktig mål i Kasakhstan. Endelig har diamanten fra Drammen åpnet målkontoen for Norge, sier TV 2-kommentator Marius Skjelbæk.

Zahid doblet etter frekt løp

Og minutter senere kunne 17-åringen ha doblet ledelsen. Han fikk vende opp like innenfor 16-meterstreken, og bare en god blokk hindret Ødegaard i å sende en ny avslutning på hjemmelagets mål.

Det ble istedenfor Ghayas Zahid som fikk æren av å score Norges andre mål. Vålerenga-spilleren trillet inn 2-0 etter en fin stikker fra Martin Ødegaard. Alle trodde ballen var ment til "Moi" Elyounoussi, men Zahid lurte alt og alle og fikk en enkel jobb med å øke ledelsen.

Ghayas Zahid scoret Norges andre mål i 2-0-seieren over Kasakhstan.
Les også

Tidligere Rosenborg-speider: - Norsk klubbfotball er kav råtten, vi tror vi er mye bedre enn vi er

Hjemmelaget yppet seg ved enkelte anledninger tidligere i oppgjøret. Utover i den andre omgangen hadde de norske gjestene fullstendig kontroll på vertene.

Ødegaard hadde vært involvert i Norges to første mål. Fem minutter før slutt kronet han en allerede strålende landskamp da han økte til 3-0. Midtbanespilleren dro iskaldt av hjemmelagets keeper og trillet inn sitt andre mål med flagget på brystet, og sørget dermed også for å være oppgjørets store spiller.

Saken oppdateres

Les også

 1. Sjefene i Brann: Øyeblikkene som ga oss tro på suksess i år

 2. Det ble ramaskrik etter tapet i Aserbajdsjan, men var det Høgmos alle verste fadese?

 3. Liverpool-flopp slo 23 år gammel VM-rekord

 4. Sandnes Ulf-spiller slo dommeren og ble utvist

Publisert:
 1. Herrelandslaget fotball
 2. Norge U21

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 3. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger

 4. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 5. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 6. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke