Putin antyder at FBI manipulerer dopingvarsleren: – Hvilke stoffer gir de ham?

Vladimir Putin sier Russland vil samarbeide med WADA og IOC i etterkant av dopingskandalen, men landet er også klar til å forsvare sine utøvere i retten.

– Grigorij Rodtsjenkov (til høyre) er under FBIs kontroll og beskyttelse, Amerikas hemmelige tjenester. Det er ikke bra for oss, sa Vladimir Putin (til venstre).
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det sa den russiske presidenten torsdag under sin årlige pressekonferanse.

– Hvordan vi vil bygge relasjonene med WADA og IOC? Forhåpentligvis konstruktivt. Vi vil i ro jobbe med dem og fjerne de problemene vi har, sa Putin.

Les også

Dopingvarslerens dagbok kan få dramatiske konsekvenser for russisk idrett

– Men vi er nødt til å hjelpe våre utøvere å stå opp for sin ære og verdighet i sivile domstoler, selv om jeg vet at mange internasjonale ledere ikke ønsker det, la han til.

I løpet av de siste ukene har i alt 31 russiske utøvere blitt diskvalifisert fra 2014-OL i Sotsji. IOC mener de har brutt dopingreglementet. Russland som nasjon ble nylig utestengt fra neste års vinter-OL i Sør-Korea.

Vladimir Putin sier Russland er klar til å hjelpe de dopingstraffede utøverne å forsvare seg i retten.

– Hva gir FBI ham?

Putin snakket om dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov og antydet at han blir manipulert av FBI.

Rodtsjenkov var en sentral aktør i det russiske dopingjukset, men fryktet for sin sikkerhet da informasjon om jukset begynte å lekke ut. Han flyktet til USA og har der fortalt alt han vet.

Les også

Den russiske dopingvarsleren frykter for livet sitt: - Jeg er ingen forræder

– Han er under FBIs kontroll og beskyttelse, Amerikas hemmelige tjenester. Det er ikke bra for oss, sa Putin og fortsatte:

– Hva gjør de med ham? Hvilke stoffer gir de ham slik at han skal si alt de vil at han skal si?

Dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov bor under hemmelig adresse i USA.
Les også

FIFA varsler nye opplysninger om russisk doping

– Vet hvem de er

Rodtsjenkovs opplysninger er helt sentrale i avsløringen av organisert russisk dopingjuks over mange år, og spesielt under Sotsji-OL.

Den tidligere lederen for Moskvas antidopinglaboratorium er nå i FBIs vitnebeskyttelsesprogram.

Putin anklaget ham for å ha psykiske problemer og sa at hans dopingfortid svekker hans troverdighet.

– Hvordan kan en slik person ha ledet vårt antidopingbyrå? Det var en stor feil av dem som ansatte ham, og jeg vet godt hvem det er, sa han.

Putin gjentok en tidligere beskyldning om at dopingskandalen blåses opp for å skape vanskeligheter for ham før presidentvalget i mars, men la til en aldri så liten innrømmelse:

– Vi er også å klandre. Det viser seg at vi har hatt tilfeller av doping, men det skjer i andre land også, og da blir det ikke så mye oppstyr.

(NTB)

Publisert: