Slik reagerer den norske langrennsleiren på utestengelsen av Russland

Landslagssjef Vidar Løfshus mener det er på høy tid at det ryddes opp i internasjonal idrett.

ROSER IOC: Landslagssjefen i langrenn, Vidar Løfshus, er enig i IOCs avgjørelse om å suspendere Russland fra OL i Pyeongchang.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Først og fremst er det godt å få en avklaring, og for meg virker det som en klok beslutning, sier langrennssjef Vidar Løfshus.

Han fulgte nøye med på tirsdagens pressekonferanse med IOC-president Thomas Bach, hvor det ble offentliggjort at Den russiske olympiske komiteen er suspendert av IOC-styret.

Les også

Russland er utestengt: Likevel kan disse russerne ta gull i OL

Ingen russiske utøvere får dermed delta i vinter-OL i Pyeongchang under det russiske flagget.

– Personlig synes jeg det er på høy tid at man rydder opp i internasjonal idrett. Det har jo vært en del hendelser og mye snakk om systematisk doping en stund nå, sier Løfshus.

Forventer russisk motstand i OL

Landslagssjefen i langrenn har selv svært liten kontakt med sine russiske kolleger, og har ikke snakket med dem etter utestengelsen.

Innad i den norske leiren har heller ikke utestengelsen blitt grundig diskutert, men Løfshus hadde et telefonmøte med flere i Skiforbundet etter at dommen ble lest opp tirsdag kveld.

Les også

Disse klærne blir forbudt i Sør-Korea. Russerne er ydmyket og rasende

– Men det har jo ikke kommet ut så mye informasjon ennå. Vi har bare pressekonferansen med Bach å foholde oss til, sier Løfshus, som påpeker at den russiske utestengelsen vil ha lite å si for det norske laget - i alle fall rent sportslig.

– Jeg forholder meg egentlig bare til det som er klart nå, og det er at de utøverne som er utestengt forblir utestengt. De andre forventer jeg at vi skal konkurrere mot, sier han.

Russiske utøvere som ikke direkte kan knyttes til det omfattende dopingjukset, og som har vært under et antidopingprogram i et annet land, får tross alt delta i OL under nøytralt flagg.

– Alle så jo hvem som var den argeste konkurrenten i VM i fjor, og ham er det foreløpig ingen mistanke mot. Dersom det ikke blir noen personlig boikott eller noen russiske motsanksjoner fra høyt politisk nivå, så forventer jeg å se (Sergej) Ustjugov til start i Pyeongchang, sier Løfshus.

– Vanskelig sak

Flere av utøverne, som for tiden befinner seg i Davos, oppfatter saken som vanskelig.

– Det er en kilen sak å sette seg inn i, for det er vanskelig å få oversikt over alt. Men det er et drastisk grep, som er kjedelig for de løperne som blir rammet, sier Sjur Røthe.

Les også

For første gang får vi se bevisene som felte Russland

SYNES SYND PÅ RUSSERNE: Sjur Røthe ønsker ikke å feie alle russerne under samme kam. Han synes det er vanskelig å vite hvem som har vært involvert i den systematiske dopingen.

Langrennsløperen har den siste tiden lest seg opp på saken og bli kjent med hva den innebærer. Ut i fra hans forståelse av den, karakteriserer han utestengelsen som «forståelig» og «kjedelig».

– Basert på det som har kommet frem om systematikk, så er jo avgjørelsen forståelig. Samtidig er det veldig vanskelig å vite hvilke utøvere som har vært med på det eller visst om det, for alle står jo på sitt, sier Røthe.

Vossingen kjenner ingen av de russiske løperne veldig godt, men han tar gjerne en prat med dem når anledningen byr seg. Forrige uke hadde han en samtale med den OL-utestengte sprinteren Aleksej Petukhov.

Instagram-støtte

I et innlegg på Instagram takker den tidligere verdensmesteren på lagsprint de norske konkurrentene for støtten, og tagger flere av dem i innlegget.

Blant dem Sjur Røthe.

– Det er mulig jeg er naiv, men jeg synes faktisk synd på dem. Det som gjør det så «køddent», er at det er snakk om systematisk doping, så de ikke kan vise til bevis mot enkeltutøvere, sier 29-åringen.

Les også

Mens straffen blir lest opp på direkten, setter russisk stats-TV en rød strek over OL

Derfor ønsker han ikke å være kategorisk mot sine kolleger.

– Det er en tøff tid for langrenn, dette. Alle kommer til å kjempe sin sak til det lengste. Vi får ikke gjort så mye mer med det.

Landslagssjef Løfshus mener Røthes reaksjon er forståelig. Det norske laget har selv vært preget av to dopingsaker ganske nylig, og utøvernes perspektiv er blitt endret deretter.

– Episodene med Therese (Johaug) og Martin (Johnsrud Sundby) har gjort dette litt vanskelig for oss, for alle utøverne er veldig opptatt av rettssikkerhet og bevisføring. Men her mener jeg bevisene er så sterke at en sanksjon måtte forekomme, sier Løfshus.

– Tøft gjort

Også i skiskyting har russiske utøvere lidd samme skjebne som langrennsstjernene Aleksandr Legkov og Maxim Vylegzjanin, og blitt utestengt fra lekene på livstid og fratatt sine medaljer.

Les også

FIFA vil ikke fjerne Putins mann: - De stikker hodet i sanden

LIKER LINJEN: Treneren til de norske skiskytterdamene, Stian Eckhoff, mener det er viktig at IOC kjører en hard linje i kampen mot doping.

I det norske skiskyttermiljøet mottas nyheten om utestengelsen med positivitet.

– Jeg synes det er tøft gjort av IOC. Det er viktig at de statuerer et eksempel i kampen mot doping, så det er bra at det hardnes til, sier kvinnenes landslagstrener Stian Eckhoff.

Han understreker at han ikke har satt seg grundig inn i saken, men liker signaleffekten den sender.

– Det er viktig at de kjører en hard linje mot doping. Og når de velger å stenge ute en så stor vinteridrettsnasjon som Russland, så må det jo ligge noe der, sier Eckhoff, og legger til:

– Men det blir uvant å konkurrere uten Russland. Skiskyting er en veldig populær sport der borte, og de er alltid godt representert i verdenscupen.

Publisert: