Mexico-legenden er på Trumps svarteliste. Det får han merke i VM.

Selskaper får en gigantbot om de ikke skygger unna Rafael Márquez (39).

Rafael Marquez må spille VM under helt spesielle omstendigheter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Rafael Márquez er en av Mexicos mest kjente og elskede fotballspillere. Den rutinerte forsvarsspilleren fikk spille en halvtime i lagets overraskende seier mot Tyskland,

Den rutinerte forsvarsspilleren er kaptein og spiller sitt femte verdensmesterskap i sommer.

Likevel har én ting forstyrret veteranen under mesterskapet.

FÅ MED DEG ALT OM VM HER:

Les også

Britisk milliardær sjokkerte med utspill om VM-lag

Han er nemlig svartelistet av det amerikanske finansdepartementet, som ligger under president Donald Trumps administrasjon. Årsaken er at han er mistenkt for å ha hvitvasket penger i forbindelse med kartelldrift i Mexico, melder New York Times.

Fotballspilleren har benektet anklagene som først steg til overflaten i august 2017.

– Vi er i en viktig situasjon i samarbeidet med amerikanske myndigheter, og jobber for å løse konflikten, har advokaten hans, José Luis Nassar, tidligere uttalt.

Les også

Full oppvask etter tysk krisestart: – Han har kroppsspråk som en død frosk

I motsetning til lagkameratene, kan ikke Rafa Márquez ha for eksempel Coca-Cola-logoen på treningsdrakten.

Risikerer gigantbøter

Til tross for mistankene har Marquez ennå ikke blitt siktet.

Likevel har meksikanerens tilstedeværelse på listen ført til at amerikanske individer, bedrifter og banker ikke får ha noe å gjøre med meksikaneren.

Bedriftene har fulgt ordren til punkt og prikke. Gjør de ikke det, kan det nemlig få store konsekvenser.

– Brudd som er blitt gjort ved uhell kan straffes med bøter på nesten 1,5 millioner dollar. Lovbrudd som er blitt gjort med viten og vilje kan derimot straffes med bøter på opp til 10 millioner dollar (rundt 80 millioner kroner, journ.anm.), eller 30 år i fengsel, sier advokat Oliver Krischik til New York Times.

Alle Marquez’ amerikanske kontoer og verdier i USA er blitt frosset, og det samme gjelder for de meksikanske kontoene han disponerer, som har amerikansk tilknytning.

Slapp jubelen løs: Mexico og lagkaptein Rafael Márquez slo regjerende verdensmester 1–0 i deres åpningskamp i VM. Gleden etter seieren var naturligvis stor.

Kan bli isolert fra lagkameratene

Kapteinen har heller ikke tilgang på mange av de samme produktene som lagkameratene sine.

Han må blant annet ikle seg en egen type drakt på trening – uten flere av sponsorlogoene. I tillegg vil han trolig ikke kunne motta bestemannspris fra sponsoren Budweiser, dersom han skulle utmerke seg på banen.

Reglene er derimot ikke like strenge for bedrifter som i hovedsak er basert utenfor USA, slik at Marquez får bruke de samme Adidas-effektene som resten av laget.

Puma har også gratulert ham på Twitter, etter at han fikk spille i sitt femte VM, noe som er delt rekord.

I tillegg til dette risikerer veteranen også å bli isolert fra resten av troppen, ettersom han kan måtte bo på et annet hotell enn de andre.

2002 ✅ 2006 ✅ 2010 ✅ 2014 ✅ 2018 ✅ El Capitán @RafaMarquezMX just went ⬆️ a level. #NewLevels https://t.co/cV5nxoYA23

– Må være grundig begrunnet

Professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen ved NTNU er ekspert på amerikansk politikk. Han var opprinnelig ikke kjent med saken, men har hørt om lignende sanksjoner tidligere.

– Jeg vet at den amerikanske regjeringen har introdusert sanksjoner mot Russland, og da har det gått på enkeltindivider. Personer rundt Putin har fått sine verdier frosset, sier han og konkluderer:

– Man kan kanskje si at det ikke er så uvanlig.

Han forklarer også hvordan USA kan komme med så kraftige sanksjoner mot en som er mistenkt.

– En utlending kan ikke dømmes i amerikansk rett, og i praksis kan en mistanke utløse disse tiltakene. Det må selvfølgelig være grundig begrunnet, og det er nok strenge juridiske vurderinger som ligger bak.

Fløy britisk: Mexico ankom til VM i Russland med det britiske flyselskapet Thomson Airways. Situasjonen til lagkaptein Rafael Márquez gjør nemlig at han ikke får lov til åfly med amerikanske flyselskap.

Nøye planlagt – både før og under VM

Det meksikanske fotballforbundet mener at de har tatt alle forholdsregler før mesterskapet.

– Vi har tatt det amerikanske finansdepartementet på alvor, og har lagt opp VM-operasjonen vår slik at vi ikke bryter med noen av de amerikanske sanksjonsreglene, fremholder de.

Eksemplene på dette er mange, og arbeidet er blitt gjort nøye. For eksempel har de bevisst måttet velge bort amerikanske flyselskap i tiden før og under mesterskapet. Marquez måtte angivelig også stå over Mexicos oppkjøringskamp mot Wales, fordi han ikke får komme inn i USA.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har ikke nektet Marquez å delta i VM, på tross av å ha visst om situasjonen i flere måneder.

– FIFA vet om situasjonen rundt Rafael Márquez og er i kontinuerlig kontakt med det meksikanske fotballforbundet, har FIFA uttalt.

Hva som skjer med Rafael Márquez etter VM, gjenstår fortsatt å se.

Publisert: