Birgit Skarsteins innlegg tar av på sosiale medier: «Beklager, her er det ikke plass til folk i rullestol»

Roeren ble lam fra livet og ned. Nå tar hun et oppgjør med diskriminering.

Birgit Skarstein med prisen hun vant under Idrettsgallaen i Stavanger.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

På lørdag kveld ble roer og langrennsløper Birgit Skarstein kåret til årets kvinnelige funksjonshemmede utøver.

Det var mange som kom for å gratulere henne etterpå, men de fleste ville snakke om noe annet enn selve prisen.

Tidligere samme dag publiserte Skarstein et innlegg på sosiale medier. I det skrev hun om flere episoder lignende den under:

«Beklager, her er det ikke plass til folk i rullestol. Resten av dere kan komme inn, men ikke henne.» Dørvakten på utestedet peker bryskt på meg. «Kom igjen, jeg skal ikke ta noen plass, vi kan jo la rullestolen stå igjen utenfor?» Spør jeg og prøver å være løsningsorientert. «Om du kan gå inn kan du komme inn».

Responsen var enorm. Mandag formiddag har Facebook-innlegget hennes blitt reagert på over 14.000 ganger, kommentert over 1500 ganger og delt over 1300 ganger. Samtidig har samme innlegg blitt likt nærmere 6000 ganger og fått hundrevis av kommentarer på Instagram. Tallene øker stadig.

– Jeg skulle boarde flyet på vei til Idrettsgallaen i Stavanger og tenkte det var et godt tidspunkt å skrive noen ord. Da vi landet 45 minutter senere, hadde det tatt helt av, sier Skarstein, før hun legger til:

– Jeg er helt satt ut. Det var ikke forventet i det hele tatt.

– Mange sier det er urettferdig

Skarstein skrev innlegget i forbindelse med at hun pryder forsiden på den siste utgaven av magasinet KK. For Skarstein betydde det mer enn «bare» en forside.

– Sånne forsider bryter med et eksisterende bilde noen har av hvordan verden skal være, sier hun.

Skarstein ble lam fra livet og nedover etter en badeulykke i 2008. Siden har hun vunnet flere VM-gull i roing, i tillegg til VM-medaljer i para-VM på ski.

Hun forteller at responsen etter innlegget kun har vært positiv. Svært mange har tatt kontakt med henne.

– Etter Idrettsgallaen var det mange som heller ville snakke om det enn prisen. Da skjønte jeg at jeg hadde truffet en nerve. Mange var ikke klare over at det var sånn. De sa at det rørte et eller annet ved dem, sier Skarstein, før hun fortsetter:

– Jeg har selv vært i mange situasjoner der jeg har følt meg sårbar eller liten – jeg tror de følelsene ble formidlet til de som leste. Mange sier at de får vondt i magen av å lese det.

– Ingen ny problematikk

Lilly Ann Elvestad, generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, bekrefter at funksjonshemmede ofte opplever episoder lik de Skarstein beskriver i innlegget.

– Det er ikke noen ny problematikk, men det er kult at Birgit tar opp og forteller om det.

Hun forteller at det ikke bare er de i rullestol som har problemer med å komme inn på byen, men at personer med sykdommer som påvirker balanse og lignende ofte blir tatt for å være fulle. Rullestolbrukere får ofte beskjed om at de ikke kan komme inn av sikkerhetsmessige årsaker.

– Stemmer som Birgits er kjempeviktige, men jeg tror til syvende og sist at man må ha formelle krav til utesteder og andre.

LES MER OM IDRETTSGALLAEN:

– Får ikke gjort noe hvis alle tier

Noe av det viktigste for Skarstein er at innlegget ikke skulle fremstå som sutring, men at hun istedenfor skulle illustrere funksjonshemmedes situasjon på en likeverdig måte.

Skarstein tror man kan bedre folks holdninger mot funksjonshemmede ved å snakke om de situasjonene der de blir forskjellsbehandlet.

– Man får ikke gjort noe med det hvis alle tier. Man kommer i slike situasjoner så ofte at man bygger seg opp et skjold man bruker til å reflektere ting bort, istedenfor å håndtere det. Det funker ikke alltid. Ting preller ikke alltid av skjoldet.

Skarstein var flaggbærer for Norge under Paralympics i Pyeongchang i fjor.

Ny pris

I tillegg til prisen på Idrettsgallen, ble Skarstein mandag tildelt Menneskeverds Livsvernpris 2019.

«Skarstein har vært åpen om egen historie og bidratt til å bryte ned fordommer mot mennesker med en funksjonsnedsettelse. Hun er i dag et stort forbilde for mange.» står det i organisasjonens begrunnelse.

Synne Lerhol er generalsekretær i Unge funksjonshemmede.

– Jeg føler at når jeg har en stemme i offentligheten, så er det mitt ansvar å bruke rollen til det beste.

Synne Lerhol er generalsekretær i organisasjonen Unge funksjonshemmede. Hun mener det er viktig at Skarstein tør å snakke om holdningene funksjonshemmede møter.

– Det å fortelle, være på coveret av et magasin og å være en del av mediebildet er viktig. Det sender noen signaler om at vi trenger å se hele mennesker.

Publisert: