Høgmo kan ikke love trønderbataljonen ny tillit

Smørblid landslagssjef dagen etter en etterlengtet opptur, men Per-Mathias Høgmo advarer mot å legge for mye i en seier mot Island.

Per-Mathias Høgmo tok i et tak under torsdagens trening på Lillestrøm. Søndag møter Norge Belgia i Brüssel.
 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

LILLESTRØM: Det var naturlig nok en godt fornøyd Høgmo som torsdag ledet innbyttere og reserver fra onsdagens seier over Island i en lett treningsøkt på Lillestrøm.

Alt er lettere når man vinner kamper i det han selv omtaler som «en konjunkturbransje som er ganske frisk». 3-2 mot EM-klare islendinger skapte et pusterom for et hardt prøvet landslag. Det var ikke bare tre mål og seier som var positivt, men også måten det skjedde på. Etter Alexander Sørloths 3-1-mål tok Høgmo fullstendig av på sidelinjen.

— Det var så viktig å få den tredje scoringen i den forstand at vi hadde skapt så mange sjanser, og at vi fikk det tredje målet bidro langt på vei til å dra kampen i land, sa Høgmo, som ikke har finstudert scenene. Han har imidlertid sett lignende klipp fra Djurgården-tiden, og vet hva det går i.

— Jeg har ikke sett detaljene, det burde kanskje vært sensurert, humret han.

Les også

Her er ekspertenes dom over Høgmos «trønderbataljon»

Tall og formasjoner

Mye av det Høgmos menn serverte er imidlertid noe Ullevaal-publikum gjerne ser igjen. Med en høyreside hvor de Rosenborg-oppflaskede Jonas Svensson, Pål André Helland, Markus Henriksen og Ole Selnæs imponerte, har flere tatt til orde for å holde på relasjonene som fungerte bra onsdag.

TRØNDERE: Vegard Forren, Pål André Helland, Ole Selnæs og Markus Henriksen bidro til seieren mot Island.

Høgmo sa etter kampen at han nå så frukter av det laget har jobbet med i 2,5 år. Andre mente at omleggingen til 4-3-3 fra start og en mer direkte stil var noe nytt.— Du må huske at spillprinsipper handler om hvordan man velger å spille fotball, det handler ikke nødvendigvis om tallkombinasjoner. Du kan ha ulike formasjoner, men samtidig gjelder de samme prinsippene. Vi har spilt gode kamper i 4-4-2, hvor vi har styrt spillet, hatt gode bevegelser, skapt sjanser og vært gode defensivt. Det har vi også vært i 4-3-3, sier Høgmo, som ikke er med på at suksessen nødvendigvis gjentar seg kun fordi man velger de samme elleve neste gang.

— Vi må ikke tro at selv om det sklidde sånn på onsdag, så vil det gjøre det samme mot en motstander som tetter igjen og ikke gir deg rom. Da må du bruke andre nyanser, og det er det vi øver på, sa Høgmo.

Les også

Ingen Helland mot Belgia

Nordlie og Tjærnås enige

Tom Nordlie er blant dem som overfor Adresseavisen og VG torsdag har tatt til orde for å holde på 4-3-3-formasjonen og satse på spillere som enten er i Rosenborg eller har spilt der før. Han vil gjerne supplere med spillere fra Odd og Strømsgodset som også kjenner formasjonen og rollene.

– Når du har så lite tid som landslagssjef til å bygge relasjoner, så er det lurt å se hvordan de 2–3 beste lagene i ligaen spiller. I tillegg har du jo spillere i utlandet som kjenner systemene og har spilt det før, så jeg mener det er smart for å skape trygghet og relasjoner i et landslag. Du tjener mye på at de kjenner hverandre fra nåværende eller tidligere klubblag, sier Nordlie til Adresseavisen.

Les også

Trønderbataljonen reddet Norge: - Trenger du hjelp, ring en trønder!

Også Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås er åpen for å gi de som vant onsdag ny tillit videre.

— Det er to grunner til at jeg mener de bør få spilletid. Det ene er at de er gode hver for seg, det andre er at de er veldig gode sammen, sier han.

Tjærnås minner om at de beste lagene veldig sjelden består av de elleve beste spillerne, men av spillerne som passer sammen, noe man kunne se mot Island.

— Høgmo sin jobb er ikke å plukke de beste individene, men det beste laget. Det har de som spiller godt sammen på klubblaget til daglig en klar fordel, og akkurat nå er RBK det klubblaget med flest spillere med god offensive samhandling, sier Tjærnås.

Mange førstevalg ute med skade

Høgmo gledet seg som sagt over mye av det han fikk se onsdag, men allerede søndag venter han seg en helt annen kamp mot Belgia.

I EM-kvalifiseringen stolte han på en ganske liten kjerne spillere, og han kommer ikke automatisk til å droppe dem bare fordi ting fungerte mo Island.

STÅR OVER: Pål André Helland blir ikke med til Belgia.

På forfallslisten denne gangen har han gjengangere som Alexander Tettey, Per Ciljan Skjelbred, Håvard Nordtveit, Jo Inge Berget, Omar Elabdellaoui og Alexander Søderlund.Høgmo mener flere av de som var ute denne gangen fint ville gått inn i rollene som enten midtbaneanker, indreløper eller kantspiller i 4-3-3. — Du må huske at de fleste er ute i Europa og spiller på høyest mulig nivå, det er viktig ikke å gå seg bort etter en landskamp mot Island. Ja, onsdag fungerte det godt, men i en annen kamp vil det være spill-motspill som gjør at du må bruke andre verktøy.

Les også

Opptur for Norge: Sørloth fikset seier mot EM-klare Island

Helland blir verdsatt

En som uansett styrket sine aksjer var Pål André Helland. Han blir ikke med resten av laget til Brüssel og Belgia, men drar i stedet hjem til Trondheim for å fortsette arbeidet med å komme i skikkelig kampform etter et langt skadeavbrekk.

På Ullevaal holdt han i litt over en omgang.

— Pål André er en spiller jeg har hatt lyst til å bruke mye, men som ikke har vært tilgjengelig på grunn av skader. Vi har sett at når han har kommet inn i de riktige kampene så har det skjedd ting. Ta Ungarn borte for eksempel, da var det veldig lite fra at det ikke ble to-tre mål fra hans server.

-Vi kan jobbe med spillstyrke og god struktur, men vi er nødt til å effektuere det for fotball handler til syvende og sist om å score mål, og der har Pål André noe som tilfører oss en ekstra del.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene:

Les også

 1. Alt fra 3 til 7 på børsen da Norge slo Island

 2. Hegerbergs oppskrift for norsk mesterskapssuksess

 3. Norge ned to plasser på FIFA-rankingen

Publisert:
 1. Herrelandslaget fotball
 2. Jonas Svensson
 3. Markus Henriksen
 4. Alexander Stöckl
 5. Vegard Forren

Mest lest akkurat nå

 1. Omkom i druknings­ulykke på Sande­stranden

 2. Jordmor på SUS: – Har aldri vært så bekymret som jeg er nå

 3. Eierne av Martinique-huset protesterer mot planer om ute­sted på nabo­eiendommen

 4. Sauda nest varmest i landet

 5. Hun trodde hun var trygg på boinstitusjonen. Så tok nattevakten kontakt på Messenger

 6. Blå vegg venter Viking i Haugesund: – Ingen tvil om hvem som vinner tri­bune­kampen