Frykter kunstgressbaner er kreftfremkallende - NFF gjør nye undersøkelser

Foreldre i Nederland ønsker nå forsikringer om at barna ikke skal spille på kunstgress. Her hjemme tar NFF problematikken på alvor.

Publisert: Publisert:

GUMMIKNOTTER: Slike gummiknotter er stridens kjerne. Lagd av brukt gummi, men er gummien keftfemkallende? Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix

  • Halvor Ekeland
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Foreldrene til guttene på Ajax-akademiet i Nederland har sendt brev til ledelsen i klubben for å forsikre seg om at barna ikke skal spille på det kunstige gresset. Grunnen er at gummiknottene som ligger i gresset blant annet er resirkulert gummi fra bildekk, noe som kan være kreftfremkallende, skriver The Telegraph.

I Nederland har antall kunstgressbaner økt fra 300 til 2000 de siste ti årene. Det tilsvarer, ifølge avisen, gummi fra over 20.000 dekk.

Les også

Solbakken reagerer sterkt på Kaggestad-uttalelser: - Det provoserer meg helt vilt

Kritisk til forskningsstudie

En undersøkelse gjort av Zembla, et nederlandsk TV-program, sier at disse knottene er kreftfremkallende. Undersøkelsen viser at noen av disse gummiknottene stammer fra rør som brukes i petroleumsindustrien.

Tidligere studier har vist at gummien ikke er helseskadelig på noen som helst måte.

En rapport fra 2006 var det som var lagt til grunn for at Nederland har bygd så mange kunstgressbaner. Denne rapporten har fått kritikk for at den ikke har dykket dypt nok ned i problemstillingen.

— Vi vil fortsette å forske på dette. Vi ønske å være i front med forskningen på dette området for å sikre trygghet og god helse for brukerne av dette underlaget, sier en talsmann fra det engelske idrettsforbundet.

I Nederland har helseministeren, Edith Schippers, bedt om en ny studie av disse gummikulene.

Les også

Husker du den gangen kunstgress var bra?

— Verst for fotballkeepere

En av de som er kritiske til gummiknottene i kunstgresset er Nigel Maguire, en sykepleier og far til en sønn som nå har fått kreft.

Maguires sønn, Lewis, var tidligere en fotballkeeper. Etter å gjentatte ganger ha slengt seg på kunstgresset har han fått noen kuler i munnen og svelget dem. Ifølge Maguire har man ikke fullt ut forstått hvor helseskadelig gummiknottene er, spesielt på varme dager.

- Idrettstoppene må investere i denne typen forskning. For tiden gjennomfører vi et eksperiment på barna våre. Det er ikke bra nok, skal Maguire ha sagt ifølge The Telegraph.

Han mener det kan være en sammenheng mellom sønnens kreft og gummiknottene. Derfor ønsker han at bruken av kunstgress skal stanses umiddelbart.

Han får støtte av den amerikanske landslagskapteinen i fotball, Julie Foudy. Ifølge Foudy har USAs keeper, Amy Giffin en liste på 200 utøvere som har fått kreft. Av disse 200 er 158 fotballspillere, 101 av dem keepere.

Les også

Tjærnås: Kunstgress er fantastisk. Vi må bare bruke det riktig

NFF tar problematikken på alvor

Også i Norges fotballforbund (NFF) har fått med seg de nye opplysningene. Så lenge det ikke foreligger gode studier kommer ikke NFF til å gjøre endringer i sine retningslinjer.

— Det er en sånn ting som stadig vender tilbake. Vi tenker at vi følger med på alt som skjer av forskning hele veien. Hittil er det ingen studier som har påvist at det har vært noen helsefare. Så lenge det er tilfellet, er vi rolige, sier Ole Myhrvold, annlegssjef i NFF.

Temaet har vært kjent for NFF lenge, men ifølge Myhrvold har fotballforbundet selv sjekket gummien som bukes på kunstgressbaner. I 2004 utarbeidet de en rapport for å finne ut hvilke stoffer som er brukt i gummien. Denne rapporten ga de videre til Radiumhospitalet som gjennomgikk stoff for stoff. Tilbakemeldingene var at ingen av de over 50 stoffene i gummien kunne være helseskadelige.

Likevel har de satt i gang en ny undersøkelse i år.

— Nederlandske myndigheter har satt i gang et prosjekt for å få klarhet i dette. Vi har fått Sintef til å analysere igjen. Rapporten derfra er ferdig, og nå har vi sendt rapporten videre slik at vi får en ny tilbakemelding på stoffene. Det arbeidet pågår nå. Vi bruker stadig vekk penger til å forske videre på dette, sier Myhrvold.

Han understreker at han gjerne ser at klubber velger en annen fyllmasse enn gummiknotter.

Les også

Per Joar Hansen reiste ut for å finne ut hva Fotball-Norge gjør galt. Nå slår han full alarm.

Kan erstattes av kokosnøtter

Også FIFA-president Gianni Infantino har etterlyst flere studier på området. Han har blant annet sagt at han ønsker at FIFA setter av fire millioner dollar for å utvikle kunstgressunderlaget.

For flere klubber i Nederland har debatten nå skapt problemer for den videre driften. Foreldre er bekymret og kostnadene for å legge nytt underlag er store.

En nederlandsk leverandør av kunstgressbaner fortalte i TV-programmet at det finnes et tryggere alternativ til gummiknottene. Problemet er at disse knottene, blant annet lagd av fiber fra kokosnøttskall, er dyre.

— Å bruke resirkulert gummi er det desidert billigste. Du må betale en halv million kroner mer for noe annet, sier Myhrvold.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport:

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

  2. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

  3. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

  4. Elbiler må betale mer

  5. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

  6. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut