Akkurat nå foregår et maktspill som kan snu fotballen fullstendig på hodet. Fem punkter viser hvordan.

Et mystisk gigantbud, maktkamp og Saudi-Arabias nye plan. Sakene som kan endre fotballens fremtid, hoper seg opp. En anerkjent fotballforfatter frykter at sporten er ødelagt.

Mektige aktører vil at spillere som Lionel Messi (t.v.) og Cristiano Ronaldo skal møtes oftere. Nå forbereder de to stjernene seg til VM for henholdsvis Argentina og Portugal.
Publisert: Publisert:

– Fotballen snus fullstendig på hodet. Hvis vi ser ti år frem i tid, kommer sporten til å være helt ugjenkjennelig.

Det sier James Montague, forfatter av boken The Billionaires Club –The unstoppable rise of football’s super-rich owners. Han mener at fotballen er i ferd med å ødelegges.

Torsdag starter fotball-VM i Russland. I drøye fire uker skal de beste fotballandslagene i verden kjempe mot hverandre på banen. For fotballens fremtid er det imidlertid andre kamper med større betydning. Det er de som kjempes utenfor banen, og som foregår nå.

Her er fem punkter som viser maktspillet.

1. Det mystiske gigantbudet

I mars var mange av fotballens mektigste samlet i den colombianske byen Bogotá. Det var møte i det styrende rådet til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Da kom president Gianni Infantino med det uventede forslaget som skulle bli starten på en maktkamp. I forkant hadde han fått et svært lukrativt tilbud fra en gruppe investorer.

Rundt bordet i Bogotá satt fotballtoppene og hørte Infantino fortelle om opprettelsen av to nye turneringer og inntekter på over 200 milliarder kroner. Men på grunn av en taushetserklæring kunne Infantino ikke fortelle hvem som sto bak tilbudet. Og det var én ting til, sa han: Tilbudet utløper om 60 dager.

Gianni Infantino sammen med Russland-president Vladimir Putin i fjor.

Hvis forslaget blir en realitet, vil det revolusjonere fotballen. Investorene ønsker å erstatte dagens årlige VM for klubblag med en langt mer glamorøs utgave, arrangert hvert fjerde år. I tillegg ønsker de å starte en internasjonal ligaturnering for landslag.

Forslaget innebærer at turneringene skal styres av et nytt selskap. Her vil FIFA ha en eierandel på 51 prosent. Resten vil eies av investorene.

– Vi må ikke lenger tenke at det holder med én stor turnering hvert fjerde år for å utvikle fotball på verdensbasis, uttalte Infantino nylig.

  • Fikk du med deg denne grundige saken?
Les også

En «Walt Disney-plan» skal gjøre Manchester City størst i verden: - Trolig fotballens mest umoralske eiere

Manchester City bygger et globalt nettverk som kan revolusjonere fotballen.

2. De kraftige reaksjonene

Infantino ønsket å presse forslaget gjennom før fotball-VM, men møtte massiv motstand.

President i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), Aleksander Ceferin kom med en knallhard dom.

– Jeg kan ikke akseptere at noen som er blindet av ønsket om profitt, vurderer å selge fotballens sjel til mystiske private investorer, sa han under en tale til idrettsministere.

Aleksander Ceferin ga klar beskjed. Her deler han ut sølvmedaljen til en skuffet Jürgen Klopp etter Liverpools finaletap i Champions League.

Også Andrea Agnelli stusset over planene. Han er president i den italienske storklubben Juventus og leder av European Club Association, som representerer europeiske klubber. I et intervju med The Guardian sier han at han er «overrasket over oppførselen».

Til slutt erkjente Infantino at motstanden mot planene var for store i denne omgang. Dermed blir det ikke noe vedtak under kongressen i Moskva denne uken, slik han håpet.

Men det betyr ikke at ideen er skrinlagt. James Montague mener at planene bare ville ha fremskyndet en utvikling som er uunngåelig: at skillet fra de rikeste klubbene til resten øker, og at disse til slutt bryter ut i en egen superliga.

– Jeg tror ingenting kan stoppe den utviklingen. De med mest penger får det som regel som de vil, og det er dette de ønsker, sier han.

Og selv om Agnelli reagerte på Infantinos planer, ønsker også han å dytte fotballen i den retningen. I intervjuet med The Guardian avslørte han en visjon om å endre europeisk klubbfotball. Han vil at toppklubbene skal spille flere kamper i Champions League – og færre i hjemlig liga.

Signalene fra de største klubbene er tilsvarende. Så sent som forrige fredag sikret de største Premier League-klubbene en større del av fremtidige TV-inntekter.

Andrea Agnelli får stadig mer makt i fotballverden.

3. Presidentvalget

Flere har spekulert på Infantinos motiver. FIFAs økonomi har vært presset etter at den store avsløringen om korrupsjon i fotball ble rullet opp for tre år siden. Og da Infantino ble valgt som president i kjølvannet av skandalen, lovet han medlemslandene å øke utbetalingene fra FIFA.

FIFA avviser at planene om reformer i fotballen har en sammenheng med neste års presidentvalg.

Onsdag skjer et annet viktig valg som kan få økonomisk betydning for FIFA. Da skal kongressen stemme over om VM i 2026 skal arrangeres av USA, Mexico og Canada eller Marokko.

Det USA-ledede teamet har snakket mye om at de vil dra inn langt mer penger enn Marokko. Og jo mer penger inn, desto mer kan FIFA dele ut til medlemslandene.

Les også

Spillet i kulissene: Lovet FIFA-toppen bort VM – to år før avstemningen?

Kontrastene mellom de to VM-søkerne er enorme. Men Norges Fotballforbund har ikke bestemt seg.

4. Saudi-Arabias nye strategi

Infantino kunne ikke avsløre hvem som sto bak det mystiske gigantbudet. Men ifølge Financial Times er investorer fra Saudi-Arabia en sentral del av gruppen.

Landet som spiller åpningskampen mot Russland torsdag, har tradisjonelt hatt en tilbaketrukken rolle i internasjonal fotballpolitikk. Men etter at Mohammed bin Salman i fjor ble utpekt som kronprins, har det skjedd et skifte.

Sport er blitt en viktig del av landets nye strategi.

Kronprins i Saudi-Arabia, Mohammed bin Salman og USA-president Donald Trump møttes i Det hvite hus tidligere i år. Samtidig ble et stort våpensalg fra USA til Saudi-Arabia kunngjort.

Nå markerer Saudi-Arabia seg også som en ivrig støttespiller til den amerikanske VM-søknaden. Ifølge New York Times forsøker de å danne en allianse med fotballforbund i flere naboland. Slik kan de komme til å kontrollere flere stemmer.

– Lederne i Saudi-Arabia tenker at de kan vise frem landet på en annen måte gjennom fotball, som Abu Dhabi har gjort gjennom Manchester City-eierskapet, påpeker Montague.

5. Den omstridte VM-utvidelsen

Overraskelsen var stor da daværende FIFA-president Sepp Blatter trakk opp lappen som viste at Qatar skal arrangere VM.

Der Saudi-Arabia er en fersk aktør i fotballens maktsirkler, har Qatar markert seg lenge. Det er der VM skal spilles i 2022.

Det er også det siste verdensmesterskapet før utvidelsen fra 32 til 48 lag gjennomføres. Men det er ikke utenkelig at utvidelsen fremskyndes.

Da det søramerikanske fotballforbundet foreslo nettopp det, reagerte Infantino med begeistring. Også det ble det bråk av.

Søndag ble det klart at saken likevel ikke kommer opp under denne kongressen, men Infantino sier at de vil fortsette samtaler om en mulig utvidelse med Qatar.

Publisert: