Har levert anken: – Vi er uenige

Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding

Johannes Høsflot Klæbo kan fortsatt få VM-gullet. Nå har Norges Skiforbund anket dommen.
 • Johannes Strand
Publisert: Publisert:

Norges Skiforbund har valgt å anke diskvalifiseringen av Johannes Høsflot Klæbo etter femmila i Oberstdorf-VM.

– Vi mener det er riktig å anke diskvalifiseringen da vi er uenige i juryens kjennelse. Vi anser hendelsen som en race incident (gråsone der begge parter er skyldige), sier langrennssjef Espen Bjervig i pressemeldingen.

Videre skriver skiforbundet at hensikten med anken er at resultatlisten blir stående slik løperne kom i mål, med gull til Johannes Høsflot Klæbo, sølv til Emil Iversen og bronse til Alexander Bolsjunov.

FIS har en frist på 72 timer for å bestemme seg.

Dersom anken fra Norges Skiforbund ikke blir godkjent, kan de anke saken videre til FIS-domstolen.

Klæbo-disken endte med at Iversen fikk gullet, Bolsjunov sølv og Simen Hegstad Krüger bronse.

Johannes Høsflot Klæbo og Alekandr Bolsjunov var i kontakt på oppløpssiden. Like etter knakk russeren staven og kom i mål som nummer tre.
Les også

KOMMENTAR: Alt ble feil

– Bolsjunov sperret Johannes bevisst

Avslutningen ble svært dramatisk. Klæbo, Aleksandr Bolsjunov og Emil Iversen kom sammen på oppløpet, men det var de to førstnevnte som lå fremst.

På oppløpssiden var Klæbo og Bolsjunov i kontakt, noe som endte med at russeren knakk staven og tapte spurten mot begge trønderne.

Russeren knakk staven på egenhånd da han satte den mellom egne bein, men like før var han i kontakt med Klæbo.

Etter løpet la russerne inn en protest. Den førte til at Klæbo ble diskvalifisert. Norge la inn et motprotest, men den ble avvist.

Nå har altså Norge valgt å anke dommen.

– Jeg vil ikke uttale meg om hva som er rett og galt vedrørende en mulig diskvalifikasjon. Men Bolsjunov sperret Johannes bevisst. Han var fullt klar over at Johannes ville komme på høyresiden og han skviser ham helt ut til siden, sa morfar Kåre Høsflot til Adresseavisen etter løpet.

– Tøffeste dagen i karrieren

Klæbo selv skrev på sosiale medier etter diskvalifikasjonen at han var frustrert og sint:

– Dette føles som den tøffeste dagen i karrieren min. Jeg følte meg sterk i dag og hadde god kontroll gjennom hele løpet. Du kan selv se hva som skjer og dømme det. Jeg må være ærlig, det er mye frustrasjon og sinne etter løpet i dag. Jeg har sett frem til dette løpet i lang tid, og det var mitt store mål denne sesongen. Aldri har jeg følt meg så godt forberedt før et løp. Ambisjonene mine var høye.

Til Adresseavisen sa pappa og manager Haakon Klæbo dette søndag kveld:

– Det er klart at han er både forbannet, frustrert og oppgitt. Han er ikke minst svært skuffet over den beslutningen som FIS sin jury har valgt å ta. Ja, han føler seg rett og slett dømt helt bort. Jeg har full forståelse for den følelsen som Johannes sitter med nå. Dette fortjente han absolutt ikke.

Dette sa FIS-sjefen

Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, sa etter løpet at det var to ting som måtte vurderes.

Først om Bolsjunov hadde retten til å velge den linjen han gjorde, deretter om Klæbo hadde ansvaret for russerens stavbrudd.

Det korte svaret på begge spørsmålene var ifølge juryen «ja».

– Vi analyserte tv-bildene fra forskjellige vinkler, og kom raskt til konklusjonen at Bolsjunov hadde rett til å gjøre som han gjorde. Han ledet og kunne velge den linjen han ønsket, sa Mignerey til pressen.

Mener Adressa-bilde frikjenner Klæbo

Da Klæbo ble disket søndag, var en sentral del av diskusjonen om den trønderske skistjernen hadde kommet bakfra i korridoren på oppløpet.

Et bilde Adresseavisens fotograf Richard Sagen har tatt, viser at korridoren ikke starter der hendelsen mellom Klæbo og Bolsjunov skjer. NRK omtalte bildebeviset først.

Korridoren ligger nærmere mål, der granbaret er.

– Det er ingen tvil om at Bolsjunov er først i løypa og nærmest mål. Men det er først interessant i forbindelse med valg av korridor, sier TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad til NRK og mener dette frikjenner Klæbo.

Nedenfor kan du se bildet.

Dette bildet kan bevise at korridoren på oppløpet ikke starter der hendelsen mellom Klæbo og Bolsjunov starter.
Publisert:
 1. Johannes Høsflot Klæbo
 2. Langrenn
 3. Espen Bjervig
 4. Norges Skiforbund
 5. Ski-VM

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 5. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager

 6. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?