Her balanserer Sam (41) - med 1000 meter ned på begge sider

— Jeg var ikke redd, sier den norske fjellklatreren. Se video!

  • Silje Dyregrov
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Klippet over anbefales ikke for dem med høydeskrekk og dårlige nerver. Det er fra Sam Suleimans (41) tre dager lange klatretur til toppen av Mont Blanc (4810 moh.) i sommer.

  • FLERE EKSTREME KLIPP FRA SAMS LUFTIGE VANDRINGER FINNER DU HEROG HER.

Han valgte ruten over fjellet Aiquille de Bionnassay. Der er eggen flere steder så smal, at han måtte gå på siden av den for å få fotfeste. På hver side var det over 1000 meter ned.

— På forhånd var jeg både spent og nervøs. De mest utsatte stedene av ruten, som denne eggen til Bionnassay, utløser masse adrenalin. Men aller mest var jeg veldig konsentrert og fokusert. Jeg var ikke redd. Hvis du blir redd, så kan du feile. Men det var en stor lettelse å komme forbi de mest utsatte partiene, sier 41-åringen fra Ålesund.

Her gikk Sam Suleiman over i sommer.

Gikk aleneMange som går denne ruten, går i taulag sammen med andre. Suleiman valgte å gå alene, med stegjern og øks som viktigste hjelpemidler.

— Jeg føler meg tryggere uten tau. Da har jeg bare meg selv å stole på, og kan ikke bli dratt ned av noen andre. I flere alvorlige ulykker i Alpene, har flere personer omkommet fordi de har blitt dratt med av den som falt i taulaget, sier Suleiman.

- Hva sier folk i klatremiljøet om dette?

— Det vet jeg ikke. De synes sikkert det er uforsvarlig. Men det får så være. Jeg liker at jeg ikke har noen å ta hensyn til og forholde meg til. Det gjør det også mer spennende, sier Suleiman.

Tidligere har han klatret både Mittellegi Ridge-ruten til Mont Eiger, Matterhorn og Monte Rosa alene.

Gangdal Jon (Sturlason).JPG

— Må være godt forberedtDen erfarne klatreren Jon Gangdal (61) har selv gått samme rute som Sam Suleiman til Mont Blanc. Han synes det er flott at mennesker søker utfordringer i naturen og utfordrer både tyngdekraften og seg selv.

— Videoklippet viser at det er mulig å bevege seg relativt trygt selv i farlig terreng, hvis du er konsentrert og har nok respekt for naturkreftene. For å gjøre dette såpass komfortabelt som det ser ut som Sam gjør, så må du ha forberedt deg godt, og være på nivå med erfarne klatrere, sier Gangdal.

- Er det uproblematisk å gå over der uten tau?

— Å klatre uten tau er bare for dem som har bygget sikkerheten inn i måten de beveger seg på, sier Gangdal.

Vidvinkelen forsterker bratthet

- Hvordan opplevde du å gå over denne eggen?

— Jeg opplevde det som ikke spesielt vanskelig, men ganske spennende, sier Gangdal, som selv har klatret fem av de 14 fjellene i verden som rager over 8000 meter.

Han forteller at vidvinkelen fra goprokameraet forsterker bratthet og hvor langt det er ned.

— Men selv om vidvinkelen gjør det, så viser filmen hvordan du selv opplever det når du er midt oppe på en smal egg, med flere tusen meter ned på hver side, sier han.

Elisabeth Nøst er styreleder i Norsk Tindeklub og har lang erfaring fra klatremiljøet. Hun gått flere ruter i Mont Blanc-massivet, men har ikke selv gått denne ruten. Etter å ha forhørt litt rundt sier hun:

— Det er en lang rute, men ikke teknisk vanskelig. Du er høyt oppe og eksponert, så konsekvensene av et fall er ille, sier Nøst.

Hun forteller at slike ruter krever at man er i god form, har alpin erfaring og er trygg på seg selv.

Sam Suleiman.

— Det er litt kleintSuleiman har postet mange videoer fra turen på sin Facebook.

— Når du går alene og opplever noe så flott, så får du behov for å vise det frem senere, sier mannen som har en fortid som landslagsbokser.

- Hvilke reaksjoner har du fått?

— Mange er imponert og skriver at jeg er «rå». Det er litt kleint, men det får så være. Det er mest gøy, sier Suleiman.

- Mentalt sterk

41-åringen, som til daglig jobber som intensivsykepleier, har brukt mye tid på å forberede seg på turen.

— Jeg trener jenvt gjennom året men har en oppkjøring med ekstra styrke, bakkeløp og klatring foran slike turer. I tillegg går jeg mye i fjellet her på Sunnmøre, sier han.

- Hvordan har du forberedt deg mentalt på det du skulle ut på?

— Jeg er mentalt sterk og gjør ingen andre forberedelser enn å sette meg godt inn i rutens tekniske utfordringer, sier han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

  2. FHI: Ytterligere to omi­kron-tilfeller bekreftet i Norge hos reisende fra Sør-Afrika

  3. Viking dropper sesong­kort – innfører helt ny ordning

  4. Ferdig i Bryne

  5. Derfor vil de ikke vaksinere seg

  6. Resultatene i stor fedme­studie over­rasker forskerne. Kjell Vidar Moland ble 65 kilo lettere