Grøvdal forteller om spiseforstyrrelsen: – Jeg ble sjuk fordi jeg skulle bli best i verden

Spiseforstyrrelsen tok ett år av livet og karrieren til Karoline Bjerkeli Grøvdal. Nå vil hun gi råd til unge utøvere. Og en advarsel til ubetenksomme idrettsledere.

Publisert: Publisert:

SNAKKER UT OM DEN TØFFE TIDA: Karoline Bjerkeli Grøvdal holdt et sterkt foredrag om sine egne nedturer på samlinga til Møre og Romsdal Idrettskrets i Molde lørdag. Foto: KJELL LANGMYREN

  • Trond Hustad
    Rbnett
iconDenne artikkelen er over to år gammel

På Idrettens kursdag i Molde lørdag holdt Isfjorden-jenta et åpenhjertig og sterkt foredrag. Etterpå utdypet hun sin personlige historie overfor Romsdals Budstikke.

– Jeg flyttet hjemmefra som 16-åring for å gå skigymnas på NTG Lillehammer. Det første året var veldig vanskelig. Jeg bodde langt unna foreldrene mine og tok toget hjem hver helg. Da startet nedturen som toppet seg i 2007, sier Grøvdal.

Fire mesterskap på én sommer

Den sommeren hun fylte 17 år deltok langdistanseløperen i fire internasjonale mesterskap. Hun tok bronse i U18-VM i Tsjekkia og gull i U20-EM i Nederland. Så måtte hun dra hjem med matforgiftning fra Ungdoms-OL i Beograd. Likevel ble Grøvdal sendt til senior-VM i Japan i tre uker.

– Da hadde det begynt å bikke over for meg og jeg begynte å utvikle en spiseforstyrrelse. Jeg var en ekstrem utøver med en ivrig trener (Terje Hole). Jeg sa ja til alt, men friidrettsforbundet burde satt ned foten, spesielt før senior-VM. Noen burde sett faresignalene tidligere. Jeg mener det var en feilvurdering av ledelsen, sier Grøvdal i dag.

Like etter fikk hun konkurransenekt av Olympiatoppen fordi hun veide for lite å få delta i stevner.

– Da Olympiatoppen sa stopp, skjønte jeg at jeg var i ferd med å ødelegge for meg selv. Det var en tøff nedtur og en alvorlig situasjon. Men jeg fikk god hjelp av ernæringsfysiologene og brukte ett år på å bygge meg opp igjen.

Daværende sportssjef Kjetil Tømmernes erkjente flere ganger at forbundet ville grepet inn på et tidligere tidspunkt dersom de hadde sett signalene raskere.

– Vi hadde en oppfølging av henne gjennom sommeren, men trakk feil konklusjoner og gjorde noen feil valg. I etterkant er det viktig å se hvor vi tok de gale beslutningene slik at vi minimaliserer risikoen for at noe slikt kan skje igjen, sa Tømmernes til Nettavisen den gang.

Vil dele erfaringene

Grøvdal vil dele sine erfaringer for å hjelpe unge utøvere som opplever forventninger og press. Hun vil også at de voksne i friidretten skal bli mer bevisst på hvilke signaler de sender.

– I alderen 15–18 år er spesielt jenter veldig mottakelige. Hvis noen snakket om at de løp fortere etter at de hadde gått ned noen gram, var det nok til å sette i gang tankene. Trenere og ledere må være forsiktige med hvilke kommentarer de gir til unge utøvere. Uskyldige kommentarer kan bli til negativ tilbakemelding. Alle rundt unge utøvere har et ansvar for å påvirke dem positivt og ta riktige valg for dem. God informasjon og positiv veiledning er viktig, sier hun til Romsdals Budstikke.

VIL HJELPE ANDRE: Mange unge friidrettsutøvere var blant de frammøtte da Karoline Bjerkeli Grøvdal holdt foredrag i Molde. Foto: KJELL LANGMYREN

Avslappet forhold til mat

Grøvdal understreker at hennes spiseforstyrrelsen ikke handlet om utseende eller vekt, men om et ekstremt ønske om å bli best.

– For meg var det jakten på prestasjoner som førte meg inn på en dårlig vei. Jeg så jo at jeg var altfor tynn, at jeg ikke så bra ut. Jeg ble sjuk fordi jeg skulle bli best i verden. Derfor ble nesten ingen mat sunn nok til slutt. Men jeg har aldri likt ordet spiseforstyrrelse, og det tok mange år før jeg ville snakke om dette. Jeg var redd for å bli satt i en bås slik at folk skulle tro jeg var psykisk sjuk for alltid. Men jeg har vært både frisk og skadefri lenge nå.

– Hva slags forhold har du til mat nå?

– Jeg er jo toppidrettsutøver og lever av å trene kroppen min. Ernæring er viktig. Men jeg har opplevd den brutale sida av å kontrollere kostholdet, og vet at da funker ikke kroppen min. Vi trener så mye at det er nødvendig å spise bra mat og nok mat. Sånn sett er jeg selvfølgelig bevisst. Men jeg har et avslappet forhold til næring og spiser en sjokolade hvis jeg har lyst.

– Du forteller at du sammenlignet din egen kropp med de beste løperne i verden da du var yngre?

– Ja, vi norske jentene var veldig opptatt av dem som løp fortere enn oss. De kenyanske jentene var så små og tynne, og så utrolig gode. Dette er farlige tanker når du er ung. I dag forstår jeg heldigvis at jeg ikke kan ha sånn beinbygning siden jeg ikke er afrikaner. Jeg kan ikke prestere på topp hvis jeg ser ut som dem. Det er deilig å bli såpass voksen at man ikke er like påvirkelig som før, sier Grøvdal.

Hun ønsker uansett ikke at hun skulle vært foruten det vanskelige året i ungdommen.

– Jeg har lært masse av den smellen jeg opplevde. Dette har formet meg som person og idrettsutøver. Nå slapper jeg mer av og forstår at løping ikke trenger å være så alvorlig. Jeg føler at det jeg har gått gjennom gjør meg sunn og voksen. Jeg ønsker å dele disse erfaringene og vil være et godt forbilde, sier Grøvdal.

Sjukdommen førte til skader

Sjukdommen hadde også senvirkninger som førte til fysiske problemer. 28-åringen har hatt seks tretthetsbrudd og to beinbrudd i leggene.

– Noe av grunnen til dette er helt sikkert at jeg gikk så mye ned i vekt som ung jente. Jeg påførte meg selv en del skjelettskader da jeg økte belastningen igjen. Men siden 2016 har jeg ikke vært skadet, og jeg føler meg veldig bra nå.

De siste årene har hun også levert sine sterkeste prestasjoner som senior: EM-bronse i Amsterdam (2016), 7. og 9. plass i Rio-OL (2016) og EM-bronse i Berlin (2018).

EM-BRONSE: Karoline Bjerkeli Grøvdal tok bronsemedalje på 3000 meter hinder under EM i Berlin i august. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

– Det er et tålmodighetsprosjekt å nå toppen i utholdenhetsidrett. Du møter nedturer som du må takle og så jobbe videre. Det sies at du må trene 10.000 timer før du når potensialet, og det tar gjerne 15 år. For meg tok det åtte år fra siste juniormedalje til første seniormedalje internasjonalt. Nå er jeg 28 og føler at jeg har enda mer å gå på. En dag skal jeg stå helt øverst på seierspallen, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

PS: Grøvdal skal løpe Hytteplanmila i Buskerud 20. oktober og terrengløp-EM i Nederland 9. desember.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

  2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

  3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

  4. Gutt påkjørt på Bryne

  5. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

  6. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

  1. Karoline Bjerkeli Grøvdal