Dette er tre av de sunneste fruktene

Forsiktig med å spise frukt? Det burde du ikke være.

Granateple, til venstre, er en bombe av antioksidanter. Både vannmelon og andre meloner som for eksempel cantaloupe melon er svært rike på næringsstoffer. Mens grape frukt er en god kilde til C-vitaminer.
  • Cathrine Borchsenius
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Er du en av dem som spiser lite frukt fordi du er redd for å få i seg for mye sukker? Da bør du tenke deg om.

For selv om det er sukker i frukt, inneholder det også fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Faktisk er det noe av det sunneste du kan spise.

Jo mer moden en frukt er, jo mer sukker inneholder den. Spiser du en gulbrun banan får du for eksempel i deg mer sukker enn hvis du spiser en grønn banan. Grunnen til dette, er at en umoden banan inneholder en del resistent stivelse som virker som fiber i kroppen, men som blir til sukker etter hvert som bananen blir mer moden.

Fem om dagenMyndighetene anbefaler oss å spise minst fem porsjoner frukt og grønt om dagen. Minst tre av disse bør være grønnsaker. Det betyr at vi gjerne kan spise to frukter om dagen. De av oss som er slanke og aktive kan gjerne spise flere.

Men hvilke frukter bør vi egentlig velge? Det aller viktigste er at du varierer, fordi alle typer frukt inneholder sin helt unike sammensetning av antioksidanter og næringsstoffer.

Husk også at de fruktene som er sunnest for deg er de fruktene du faktisk spiser. Med det mener vi at det hjelper lite at en tropisk frukt er en bombe av næringsstoffer hvis du aldri finner den i butikken, eller hvis den koster altfor mye når du først finner den.

Les også

Denne kan du spise med god samvittighet

Epler, pærer og appelsiner

Glem heller ikke at «vanlig» frukt som epler, pærer og appelsiner er stappfulle av næringsstoffer, og noe du bør spise jevnlig.

Hvis du i tillegg varierer med frukter som du ikke spiser så ofte, og som er ekstra rike på enkelte næringsstoffer, så kan du være sikker på at du får i deg massevis helsefremmende næringsstoffer.

Her er eksempler på tre veldig næringsrike frukter:

Granateple.

1. Granateple, en bombe av antioksidanterGranatepler er ikke bare godt, men også en av de sunneste fruktene du kan spise. Det knallrøde fruktkjøttet er stappfullt av antioksidanter som har vist seg å forebygge sykdom og gi en bedre helse.

På grunn av det høye innholdet av antioksidanter har granateple vist seg å ha antiinflamatorisk virkning. Dette kan være med på å forebygge/bedre en rekke sykdommer som hjerte-karsykdom, kreft og diabetes type 2. Utenpå ser granateplet ganske grått og kjedelig ut, men åpner du frukten, triller det ut en mengde knallrøde saftfylte perler. Hver lille perle er full av en søtlig saft, som absolutt er verdt det lille strevet det er å komme frem til fruktens kjerner.

Melon.

2. Melon i alle former og fasongerMange tror at melon ikke er spesielt sunt fordi det smaker så søtt. Sannheten er at både vannmelon og andre meloner som for eksempel cantaloupe melon er svært rike på næringsstoffer.

Vannmelon er for eksempel rik på en antioksidant som heter lykopen, som både har vist seg å redusere risikoen for kreft og gjøre at huden din tåler sol bedre. Cantaloupe melon er også rik på antioksidanter i form av karotenoider. Forskning har vist at denne melonen kan være med på å redusere risikoen for diabetes type 2 og metabolsk syndrom.

3. Rosa grapefrukt

I tilllegg til å være en god kilde til vitamin C, er rosa grapefrukt også rik på antioksidanten lykopen og en rekke andre plantestoffer.

Grapefrukt har vist seg å senke kolesterolet, forebygge nyrestein og redusere risikoen for kreft. Gjør det derfor gjerne til en vane å spise en halv grapefrukt for eksempel til frokost innimellom. Og ja, det er lov til å ha litt sukker på toppen.

  • Artikkelen er skrevet av Cathrine Borscenshius. Hun er utdannet cand.scient/klinisk ernæringsfysiolog ved det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, og har erfaring fra flere av landets sykehus og legesentre. Hun er daglig leder avbramat.no
Publisert: