Hytteforbudet: Slik får du påskestemning i byen

Her får du forslag til aktiviteter, årets påskespill og krimseriene du må få med deg.

Publisert: Publisert:

Slik får du hyttestemning uten å være på hytten. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

 • Amalie Nord Hagen

Mange nordmenn sørger over å ikke få reise på hytten denne påsken. Men før du tenker at påsken 2020 vil bli en nedtur, ta en titt på disse aktivitetene som kan bringe hyttestemningen hjem:

Aktiviteter

Skitur: Selv om du nå ikke kan gå på ski på hytten, er det likevel mulig å stå på ski denne påsken. Sjekk snøforholdene og skimulighetene i din kommune. Det finnes nok flere enn du tror.

Fjelltur: Utnytt landets vakre landskap og turmuligheter denne påsken. Ta med familien eller kjæresten på en fjelltur, eller nyt turen alene. Pakk sekken med ekte påskemat. Klementiner og appelsiner, varm kakao og hele Norges tursjokolade – Kvikklunsj. Husk å følge helsedirektoratets oppdaterte smitteråd.

Hjemmetrening: Alle treningssentre er stengt som følge av koronakrisen. Om du er den som bruker feriene på å trene, finnes det heldigvis andre muligheter. Enten du bor alene, med kjæresten eller med en flokk med barn: tren hjemme, alene eller med hele familien. Her får du råd og forslag til styrkeøkter som kan gjøres hjemme, fra to av Norges største treningsprofiler.

Fotball: Har du barn som savner fotballtreningene, eller ønsker å du selv å friske opp gamle kunster? Her deler Norges Fotballforbund tips til hvordan du kan trene fotball på egen hånd.

Det er fullt mulig å stå på ski uten å reise på hytten. Sjekk skimulighetene og snøforholdene i din kommune. Foto: Erik Johansen, NTB scanpix

Brettspill

Brettspill er en typisk hytteaktivitet, men hvem sier at man ikke også kan spille brettspill hjemme? En enkel måte å få samlet hele familien for å gjøre noe sammen. Eller for paret som vil gjøre noe annet enn å se på serier.

Vi har snakket med Gründer av brettspillguiden, Remo Rehder. Her er hans anbefalinger til brettspill i år. Flere av dem kan kjøpes på nettet.

Spill for to:

 • Jaipur. Et handelskortspill for to der du konkurrerer om å bli Maharajaens nye innkjøper ved å vise hvem som er den beste kremmeren. Samle inn varer og selg dem på riktig tidspunkt. Spilletid på cirka 30 minutter.
 • Patchwork. Et svært godt taktisk spill, hvor «timing» er essensielt.
 • Santorini. Et meget elegant og flott abstrakt spill som også kan spilles av to lag.

Foto: Pressebilde

Foto: Pressebilde

Foto: Pressebilde

Familien:

 • Azul. Et av de flotteste nyere spillene de siste par årene, hvor flislegging av et portugisisk palass er temaet. Spillet går over tre gjentagende faser: anskaffelse av fliser, flislegging og poengscoring. Det krever litt innsats, men gir svært mye spenning, frustrasjon og glede i retur. Primært passende for tenåringer og oppover.
 • Triominos. Et dominospill hvor brikkene er endret til trekanter og hvor poengscoringen er annerledes. En får poeng for brikken som legges ut, og en kjempebonus om en klarer å fullføre et heksagon (sekskant), og spilleren med flest poeng vinner. Ingen nyhet, men like fullt et godt spill. Passer for tiåringer og oppover.
 • Harry potter quiz. Er en eller flere i familien opptatt av Harry Potter, er dette en sikker hit. Enkel spilldynamikk og interessante spørsmål, med svaralternativer.

Foto: Pressebilde

Foto: Pressebilde

Foto: Pressebilde

Krim

Påskekrim er en kjekk tradisjon for mange og noe som kanskje gjør påskekveldene ekstra koselige. Heldigvis kan man se TV-serier og lese bøker likeså gjerne hjemme, som på hytten.

Asbjørn Slettemark driver bloggen OP-5 sammen med Aslak Nore, der de skriver om TV, film og krimlitteratur. Slettemark er også journalist i Aftenposten, hvor han anmelder TV-serier og skriver om krimlitteratur. Her er hans krimanbefalinger for påsken 2020 (Se faktaboksen under).

Påskeverksted

Å dekorere påskeegg, lage påskekyllinger og annen «påskekunst» er en fin aktivitet for barnefamilier. Eller for alle som er glad i påsken og trenger noe å finne på i ferien Se forslag til hva dere kan lage her og her.

Pynt huset med hjemmelagde påskeegg og kyllinger. Foto: Scanpix

Quiz

Hva gir vel mer hyttestemning enn quiz? Lag deres egen eller finn frem den gode gammeldagse quizboken. Du finner også en rekke quiz-muligheter på nettet. Her er en.

Kahoot er blitt en populær quiz-form de siste årene og er en morsom aktivitet både for større og mindre grupper.

Arranger en digital quiz-kveld med hele familien over Skype, messenger eller et annet program.

Rebus en morsom aktivitet for både store og små. Foto: Scanpix

Påskeegg-rebus

Påskeegg-rebus er for mange en viktig påsketradisjon. Selv om den nå ikke kan arrangeres på hytten, betyr ikke det at rebusløpet må utgå. Bruk hagen eller nærområdet og lag et kart over hvor eggene er plassert, eller lag rebusspørsmål som må besvares før man kan gå videre til neste post.

Her får du «fem forslag til påskerebuser for barn og voksne».

God påskeferie!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 1. Påske
 2. Sprek