Elin Heitmann (26) slet med overtrening og bulimi i ti år. Nå vil hun hjelpe andre

Podkasten «Uforstyrra» skal hjelpe dem som har et vanskelig forhold til mat, kropp og trening.

Publisert: Publisert:

SKAPE HÅP: – Vi ønsker å normalisere at mange har et vanskelig forhold til egen kropp og ikke minst skape håp til syke og pårørende om at det går an å bli frisk, sier Elin Heitmann om podkasten «Uforstyrra». Foto: Morten Uglum

 • Malene Indrebø-Langlo
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Treningen ble tvang, en straff for å ha spist. Istedenfor å kaste opp, trente jeg.

I nesten ti år slet Elin Heitmann (26) fra Grimstad med spiseforstyrrelse i ulike former.

Det som begynte som ganske uskyldige joggeturer, utviklet seg til usunt mange timer på treningssenter i svært ensformige økter.

– Man får ikke spiseforstyrrelser over natten. Det er en prosess, en prosess jeg var godt i gang med før jeg ble oppdaget av at mamma overhørte at jeg kastet opp på badet.

 • LEST DENNE? Linn (27) ble kvitt spiseforstyrrelsen med helt ny behandling med fokus på trening- og kostholdsveiledning

Løp og løp

Hun var 14 år da hun ble slept til fastlegen. Videre utviklet hun anoreksi, som seinere gikk over til bulimi og overspising.

Treningen holdt hun frem med – løp og løp – helt til kroppen sa stopp.

– Jeg var 22 år da legen fortalte meg at jeg hadde fått slitasjegikt. Det var et sjokk, men når jeg ser tilbake på det, tror jeg det var universets måte å ta fra meg treningen, sier Heitmann.

Ødela føttene

I dag er hun sikker på at gikten var viktig for å bli frisk.

– Jeg fikk beskjed om å slutte å løpe. På en måte var det fint: Jeg ble tvunget til å innse at jeg ikke døde av ikke å løpe hele tiden.

Å bli fratatt løpingen ble en voldsom sorg, en sorg hun fremdeles kjenner på.

– I dag er trening lystbetont, og ikke knyttet til tvang. Jeg fant skånsomme måter å trene på, men gikten har tatt fra meg mye. Jeg er glad i å danse, og det er ikke så lett med de føttene jeg har nå, sier hun.

FIKK GIKT SOM 22-ÅRING: Elin Heitmann tror hun fikk slitasjegikt etter å ha trent overdrevent mye og ensformig, samtidig som hun var feilernært. Foto: Morten Uglum

Lanserer podkast

Heitmann, som er utdannet sosionom, jobber i dag som frivilligkoordinator i ROS (Rådgiving om spiseforstyrrelser).

Denne uken lanserer de en helt ny podkast, «Uforstyrra», en podkast med åtte erfaringshistorier om spiseforstyrrelser.

– Jeg håper vi kan gjøre det litt enklere å prate om vanskelige tanker rundt kropp og mat. Og gi håp – til de med spiseforstyrrelser, de med et problematisk forhold til mat og trening, venner eller pårørende – om at det går an å bli frisk, sier Heitmann.

Hun understreker at det er viktig å søke hjelp, dersom man har vonde tanker rundt egen kropp og mat.

Livet fikk plass

Selv fikk hun mye hjelp av psykologer og behandlere.

– For å bli frisk var det nyttig å forstå mekanismene i spiseforstyrrelsen. Det var også en lettelse å flytte fra hjembyen min. Der var jeg «Elin, hun med spiseforstyrrelse», men da jeg flyttet fikk jeg definere meg selv og finne ut hvem jeg er, sier 26-åringen.

Trening ble erstattet med venner. Og for første gang på lenge lot hun ikke sykdommen isolere henne fra omverdenen.

– Livet fikk større plass, sier hun.

Mer åpenhet

– Vi håper å nå dem som sliter, men som ikke tør å ta kontakt eller ikke har mulighet til å komme på temakveldene og foredragene vi arrangerer i de store byene.

Det sier Ingrid Marvin i ROS.

LAGER POD: – Å produsere denne podkasten har lært oss masse, sier Ingrid Marvin og Elin Heitmann. Foto: Morten Uglum

Podkasten er et prøveprosjekt, og gjestene snakker også om hvordan pårørende kan snakke med dem de er bekymret for.

– Med åpenhet håper vi at flere oppsøker hjelp og behandling før de blir alvorlig syke, sier Marvin.

Typisk for mange som sliter med mat og trening er at det starter med et ønske om å gjøre noe positivt for seg selv, som å spise sunnere eller trene mer.

– Problemene kommer når det baller på seg, og treningen eller kostholdet er det eneste man klarer å tenke på. Da kan hverdagen fort bli svært vanskelig.

Kan ramme alle

For ROS har det vært viktig at gjestene i podkasten representerer menn og kvinner i alle aldre, og med ulike erfaringer rundt spiseproblematikk.

– I tillegg til de klassiske spiseforstyrrelsene anoreksi og bulimi, snakker vi også med folk som har hatt et anstrengt forhold til mat og trening. Man trenger nemlig ikke ha en klinisk lidelse eller diagnose for å være plaget, sier Marvin.

Symptomfri, men ikke frisk

Selv om Heitmann var symptomfri som 22-åring – sluttet å kastet opp og overspise – gikk det enda to år før hun virkelig var frisk.

– Det gikk plutselig opp for meg at jeg satt på en restaurant og bestilte en pizza, uten å tenke på konsekvensene. Da skjønte jeg at nå var jeg frisk, sier hun.

– Jeg kunne være spontan, ta en kaffe og en bolle med en venninne, si «ja» til å drikke vin og glede meg til å kjøpe lørdagsgodteri. Det var fantastisk.

Pappaen åpnet opp

I en av episodene er også Heitmanns pappa gjest, hvor han forteller om hvordan det var å være pappa under Elins sykdomsperiode.

– Da jeg var syk, handlet jo alt om meg. Det var overraskende tøft og fint å høre hvordan han hadde hatt det, sier Heitmann.

– Hva kan venner og foreldre si dersom de er bekymret for barnet eller vennen sin?

– Jeg tror det er viktig å uttrykke bekymring, men være forberedt på å få en reaksjon – som sinne eller tristhet. Pirker man i spiseforstyrrelsen, kan klørne komme ut. Men jeg tror de aller fleste innerst inne vil bli glade for å bli sett.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Det nye sykehuset på Ullandhaug skulle stå ferdig i 2023 - slik blir det ikke

 2. Lastebil sto fast under bro i Sandnes

 3. 30 smittetilfeller knyttes til én barnehage

 4. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

 5. Tina Bru sitt nye hus på Stokka må ligne på et uthus

 6. Biden: - Du er den verste presidenten i historien

 1. Spiseforstyrrelser
 2. Helse
 3. Trening
 4. Kostholdsråd
 5. Psykisk helse