Ingeniørutdannede Robin (24) ofrer jobb og inntekt i kampen for en bedre verden

Robin Sandvik Helland drømmer om en friskere klode. For det har han måtte ofre mye.

Publisert: Publisert:

Hva får en ung nyutdannet ingeniør til å velge vekk karriere og en stabil hverdag? Håpet om en mer bærekraftig klode, er svaret til klima og miljø-aktivisten Robin Sandvik Helland. Foto: Hedvig Idås

  • Amalie Nord Hagen

8. mars 2020: En gruppe 17 klima- og miljøengasjerte aktivister ikledd regntøy og støvler venter på bussen i Bergen Sentrum. På programmet denne søndagen står søppelplukking i en vik i Alvøen. Der har havstrømmene skylt inn store mengder avfall.

For et par uker siden var de på samme sted og plukket søppel i sjøkanten. Da ble det samlet et halvt tonn med alt fra bruskorker og chipsposer, til q-tips og sprøyter. Nå skal de tilbake for å renske området for enda mer.

Robin Sandvik Helland er en av dem som arrangerer plukkeaksjonene.

Les også

Jon (50) løper 10 km på under 34 minutter. Hans ti råd for å løpe raskere hylles av professor.

Robin Sandvik Hellands ideelle verden en verden der vi fordeler global makt og økonomi bedre, slik at vi i Norge lever litt trangere økonomisk, mens de som trenger det mest får det bedre. Foto: Hedvig Idås

Droppet ingeniørjobb

I to år har han jobbet fulltid som frivillig. I 2018 var han ferdig utdannet produksjonsingeniør.

Likevel har han valgt vekk jobb og stabil inntekt for å bidra i kampen om et bedre, renere og mer bærekraftig klima og miljø.

– I løpet av studiet ble jeg mer og mer bevisst på hvor mye man som enkeltmenneske kan gjøre. Jeg brukte mye tid på å undersøke hva som skjer i verden og hvordan jeg kan utgjøre en positiv forskjell.

Han meldte seg inn i organisasjonen World Saving Hustle, som har fokus på alt Helland brenner for: Klima, miljø og dyrevelferd.

Han ble gradvis en viktig del av organisasjonen. I dag er han nestleder.

Les også

Hvilken melk bør du velge? Her er rådene til den aktive, sunne og den som vil ned i vekt.

Robin Sandvik Helland tror de færreste ønsker å skade klimaet og miljøet, men tror folk opplever det som tungvint å endre vaner. - Det er lett å tenke «hvorfor skal jeg, når så få andre gjøre det?» Men gjør du en forskjell, kan du få med deg mange personer rundt deg. Foto: Hedvig Idås

Vil ha holdningsendring

24-åringen ønsker å få til en holdningsendring i samfunnet.

– Jeg jobber for et samfunn der man bryr seg litt mer om å ta vare på kloden og hverandre, minimere lidelse, skape et varmere samfunn og utvikle oss i en positiv retning. Jeg etterlyser mer nestekjærlighet og det å være litt uselvisk.

Helland mener første steg er å oppsøke informasjon om hva som skjer i verden.

– Ha et åpent sinn og bruk informasjonen du finner til å gjøre endringer i dine vaner. Prøv å velge litt mindre plast, kjøpe mindre klær, reparere i stedet for å kjøpe nytt og være litt mer opptatt av opphavet til ting. Et mer bevisst konsum er et bra utgangspunkt.

Du må være forberedt på at det vil være vanskelig i starten, sier han.

– Vi har alle vaner som vi ikke vil slutte med. Men det føles godt å gjøre valg som betyr noe for kloden.

En av deltakerne på plukkeaksjonen, Marlen Rygg Veseth, forteller at hun opplever det som givende å delta. Foto: Hedvig Idås

Helland har minimalt med inntekt. Ofte ingenting.

– Jeg lever helt minimalistisk og unner meg ikke mye av det jeg definerer som unødvendige goder. Jeg bor gratis hos venner, kjæresten eller hos mamma. I denne frivillighetsverden er det mange som hjelper og støtter hverandre.

Les også

Treningskjeder lanserer nytt konsept. Det har fått mange personlige trenere tilbake i jobb.

Bossplukkerne fant en chipspose fra 1999 under jorden. Foto: Hedvig Idås

Chipspose fra 1999

På plass i Alvøen holder Helland en kjapp velkomsttale der han takker gjengen for å stille på en dag med så dårlig vær. De blir delt inn i par, som skal plukke sammen.

To av deltakerne er Marlen Rygg Veseth og Tara Bergerud. De synes det er givende å delta på slike aksjoner.

– Det er veldig kjekt å bidra. Det gir meg mye, sier Veseth.

– Selv om været er veldig dårlig, så er det verdt det. Jeg får energi av det. Det er så mye plast overalt, der det ikke skal være plast, sier Bergerud.

Les også

Linn (28) hadde alltid vært aktiv. Så våknet hun en morgen med lammelser i beina.

17 unge personer valgte å stille på bossplukkeaksjon en søndag der Bergen vartet opp med pøsende regn. Foto: Hedvig Idås

Ved siden av drar Helland opp en et en stor klump med jord og tang, dekket av titalls fargerike plastbiter.

Han forteller at plasten blir viklet inn i jord og tang, som gjør det svært vanskelig å få den løs. Det ligger lag på lag med søppel som har blitt skylt inn over flere år.

– Sist fant vi en chipspose med best før-dato fra 1999.

24-åringen synes det er ekstra trist når man kommer tett på problemet.

– Da ser du virkelig hvor stort problemet er. Det er også litt av hensikten med plukkeaksjonene. De som deltar får sett problemet med egne øyne, som forhåpentligvis påvirker deres holdninger. Det kan igjen kan påvirke de rundt dem. Slik får det en dominoeffekt.

World Saving Hustle og Helland arrangerer minst en plukkeaksjon i måneden. Foto: Hedvig Idås

– Inspirerende, synes MDG

Thor Haakon Bakke, byråd for klima, miljø og byutvikling i Bergen (MDG), ble imponert da han fikk høre om bossplukkerne i Alvøen.

– Det er helt fantastisk. Selv om vi har et hav fylt av plast, hjelper det alltid når noen gjør noe. Og i det store bildet så nytter det virkelig om mange gjør det ofte nok.

Bakke forteller at det snart ligger an til å være mer plast enn biomasse i havet. Det er en «helt vanvittig dyster spådom», synes han.

– Med de massive utfordringene vi står ovenfor, er det å dra ut i en vik for å plukke søppel akkurat slik ståpåvilje, engasjement og entusiasme som er helt nødvendig nå. Det er veldig inspirerende.

Les også

Det går mot norgesferie: Her er ni ukjente fjellperler for dem som vil på tur

Det er ikke enkelt å plukke uendelig mange små plastbiter, som over mange år nesten har blitt en del av naturen. Foto: Hedvig Idås

Koronaens klimapåvirkning

Koronaviruset herjer i verden og det Helland ser nå, gjør ham både optimistisk og pessimistisk.

– Det gir meg mye håp når jeg ser evnen til å gjøre drastiske endringer til beste for fellesskapet. Empatien og dugnadsånden som vekkes i enkeltindivider, og det at man er villig å ofre litt av sin egen "luksus" for at andre skal få det tryggere og bedre.

Men han er også bekymret.

– Både nasjonal og global økonomi blir kraftig påvirket av pandemien. Jeg frykter miljø- og klimatiltak vil bli nedprioritert når det er dårlige økonomiske tider.

24-åringen forteller at det å jobbe frivilig også har sine baksider. - Det blir fort en evig jakt på hva mer du kan gjøre, og det kan gjøre deg utslitt. Foto: Hedvig Idås

Fremtidshåpet varierer

Helland forteller at håpet om en bedre fremtid varierer mye.

– Når jeg ser at folk er villig til å ofre mye for å gjøre en positiv forskjell, gjør det meg optimistisk. Samtidig kan det være tøft å få innsikt i hvor treige de politiske demokratiske prosessene er, og all motstanden mot å få til betydelige endringer.

– Men uansett, det viktigste vi kan gjøre, er å prøve.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

  2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

  3. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

  4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

  5. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

  6. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

  1. Sprek