Skoene beskrives som «teknologidoping». I Norge rives de vekk fra butikkhyllene.

Nikes skoserie har revolusjonert langdistanseløping. Nå opplever norske butikker stor etterspørsel for det kontroversielle fottøyet.

Publisert: Publisert:

Nikes Vaporfly-serie har skapt stor debatt. Foto: CHRISTOPHER PIKE / REUTERS

 • Viljam Brodahl
  Aftenposten

– Det er som å løpe på en trampoline, sa Jacob Riley.

Amerikaneren hadde akkurat løpt inn til 9. plass under anerkjente Chicago Marathon i fjor. På beina hadde han et par av Nike Vaporfly Next%-serien, som har skapt massiv debatt i friidrettsverdenen.

– Jeg hoppet på «hypen», fortalte han til LetsRun.

Det hevdes at skoene kan gjøre enhver utøver minst fire prosent bedre. Det kan utgjøre flere minutter på en maratondistanse. Mer om det senere.

Enkelte hyller innovasjonen, mens andre mener det grenser til «teknologidoping». I Norge har man allerede merket en effekt.

I oktober hjalp Ingebrigtsen-brødrene Eliud Kipchoge til ny verdensrekord på maraton. De brukte Vaporfly-skoene. Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Rives fra butikkhyllene i Norge

Löplabbet er en av de ledende butikkene for salg av løpesko i Norge. Sportsbutikken solgte 900 Vaporfly-par i løpet av 2019.

Det var samtlige par de fikk inn fra leverandør Nike i løpet av året. På sportsbutikkens nettsider er skoen, som koster i underkant av 3000 kroner, for øyeblikket utsolgt i samtlige størrelser.

– Interessen er stor både blant de aktive løperne og mosjonistene uansett nivå, forteller daglig leder i Löplabbet, Tor Fauske.

Torshov Sport har to løpebutikker i Oslo og Bergen. Også de opplever en stor etterspørsel etter skoene. Siden nyttår har de «solgt noen hundre par» uten at de ønsker å gå ut med eksakte tall.

– Interessen for skoene er helt ellevill. Vi selger de vi får tak i. Vi fikk inn noen på onsdag. I løpet av to timer var de utsolgt, sier Magnus Gjardar Eidsmo i Torshov Sport.

Skoene er blitt populære for både idrettsutøvere og mosjonister. Foto: CHRISTOPHER PIKE / REUTERS

Hva gjør skoen så spesiell?

Hemmeligheten til skoen ligger i sålen. Den er designet til å gi utøverne maksimal styrke i hvert eneste steg.

Sålen er satt sammen av et skumlag og en karbonfiberplate. Den gir beina en unik demper i kontakt med bakken, som bidrar til at utøveren sparer energi.

Hovedeffekten kommer idet foten treffer bakken. Da klemmes sålen ned, før den spretter tilbake i sin opprinnelige form. Det er dét som gir «trampolineeffekten» som Riley beskriver.

De fem raskeste maratonløpene i historien er kommet i løpet av de siste par årene. Felles for samtlige løp, er at utøverne brukte en utgave av Vaporfly, slik Dagbladet tidligere har omtalt.

– Skoen gjør det mulig for ham eller henne å løpe raskere for samme innsats eller evne. Så for to idrettsutøvere med samme evne på løpsdagen, vil den med skoene slå den uten skoene, sier forsker Geoff Burns til Business Insider.

Supermosjonister best effekt

NRKs friidrettskommentator, Jann Post mener at den største fordelen for mosjonister er at skoene er veldig lette, samtidig som de gir veldig god demping.

– Det betyr at du sparer muskulaturen på en distanse som maraton, sier Post.

Han er selv en svært aktiv mosjonsløper og har også podkasten I det lange løp.

Post tror det er såkalte supermosjonister, de som løper en maraton godt under tre timer, som har best effekt av skoene. Toppløperne, som gjerne ikke veier mer enn 50–55 kg, løper fremme på tåen og er trent for distansen, har ikke like stor effekt.

Dokumentert effekt

Nike hevder skoen skal kunne forbedre en utøver med fire prosent. I desember i fjor publiserte troverdige New York Times en omfattende studie.

Der ble det påvist at skoene til og med kan ha en større effekt enn det utstyrsgiganten hevder.

«Vi fant ut at en løper som hadde Vaporfly 4 % eller Vaporfly Next%, løp fire til fem prosent raskere enn en løper som hadde en gjennomsnittlig sko», skriver avisen.

Dataen til New York Times inneholder resultater fra mer enn én million maraton- og halvmaratonløp siden 2014. De har samarbeidet med den populære appen Strava for å finne resultatene.

«Ingen andre sko kommer i nærheten av å ha samme effekt», konkluderer den amerikanske avisen.

Post tror imidlertid ikke at det er en fordel på 4–5 prosent tidsmessig med skoene.

– Det kan jeg si med en gang at de ikke har. Da ville en som løper maraton på tre timer spare åtte-ni minutter. Det gjør du ikke. I utgangspunktet var det snakk om 4 prosent forbedret løpsøkonomi. Det er noe annet. Så spørs det jo også hva du sammenligner med. Setter du den opp mot en svær mengdesko, så blir forskjellen stor. Men du må sammenligne med de andre merkenes toppmodeller. Så det med prosentene er litt misforstått, mener Post.

Han er heller ikke for begeistret over begreper som «trampolineeffekt».

– Folk må ta det litt med ro. Det er ikke magisk, folk må fortsatt løpe selv. Det er ikke springfjær i skoene. Men de har funnet en foam (skumlag) som er veldig responsiv og gir mye kraft tilbake, sier han.

Eliud Kipchoge satte uoffisiell rekord på maraton i oktober. Da med en prototyp av skoen Nike Alphafly, en videreutviklet versjon av Vaporfly, som lanseres i april. Foto: Lisi Niesner / REUTERS

«Teknologidoping»

Flere utøvere, spesielt de som er sponset av andre merker enn Nike, har kritisert skoene.

Den britiske professoren Yannis Pitsiladis har advart om at løpesporten er på vei mot å bli en konkurranse mellom skoprodusenter, i stedet for utøverne selv. Han har kalt Nikes nyvinning for «teknologidoping». Det britiske magasinet Wired publiserte nylig en artikkel under tittelen «Slik ødela Nike løping».

– Det handler enkelt om å bruke de samme materialene som er i en sko, putte dem sammen på en innovativ måte, som gir utøveren en mulighet til å gjøre sitt beste på en trygg måte, sa Nikes administrerende direktør John Donahoe i et svar til kritikken, ifølge Reuters.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har foreløpig ikke lagt ned et forbud mot å bruke skoene. Nylig endret de derimot ordlyden i regelverket.

Alle sko som brukes i konkurranser skal ha vært tilgjengelig på det åpne markedet i minst fire måneder før konkurransen. Den endringen kom etter at kenyaneren Eliud Kipchoge, i oktober, ble den første personen til å løpe en maraton på under to timer.

Nikes Air Zoom Alphafly Next%, her vist frem i New York. Eliud Kipchoge brukte en prototyp av skoene da han ble den første til å løpe et maraton under to timer i oktober. Foto: ALEXANDRA OLSON / AP

På beina hadde 35-åringen en prototyp av skoene Nike Alphafly, en videreutviklet versjon av Vaporfly-serien, som ikke var tilgjengelig i butikk på det tidspunktet rekorden ble satt.

I april lanseres Nikes Alphafly-modell. Da kan nye reaksjoner komme.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Nike
 2. Friidrett
 3. Maraton