- Det var nok mange menn som ikke likte at jeg løp forbi med skjørt

Firebarnsmor fra Bergen satte uoffisiell rekord opp og ned Mont Blanc.

I SKJØRT: - Det var mange menn med godt fjellutstyr som gikk opp til Mont Blanc. Kanskje 200 menn og så var vi tre damer. Det var en del menn det ikke falt i god jord hos, at jeg gikk forbi dem i skjørt, sier Nina Wallin. Foto: Privat.
  • Øystein Vik
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Jeg er stolt av meg selv nå, jeg må si det, sier 43 år gamle Nina Wallin.

Firebarnsmoren fra Bergen er kjent for mange som deltaker i TV-programmet 71 grader nord (2012). 1. juli var hun ute på eventyr igjen, da i det som kanskje er rekordfart opp og ned Mont Blanc.

PÅ TOPPEN: Nina Wallin og samboeren Thomas Andersen på toppen av Mont Blanc. Foto: Privat.

Sammen med sin samboer Thomas Andersen brukte Wallin 15 timer og 55 minutter fra landsbyen Les Houches, opp til toppen av Mont Blanc og ned igjen til Les Houches.Les Houches ligger på 1008 meter over havet, mens toppen av Mont Blanc er Vest-Europas høyeste og ligger på hele 4808 moh. Dermed var det 3802 høydemeter som først skulle bestiges og så klatres ned igjen.

— Jeg kom i skjørt og gikk oppover. På veien passerte jeg mange menn i kjempedyrt og bra utstyr. Slike fjellturer er herrenes domene, og det var nok mange menn som ikke likte at jeg kom i skjørt og gikk forbi dem oppover, sier Wallin med et smil på lur.

BRATT NED: -Et feilskjær kan koste deg livet. På vei opp mot Mont Blanc går man blant annet på en egg, der det er bratt ned på begge sider, sier Nina Wallin. Foto: Privat.

Ble fulgt på GPSTuren opp til den fransk/italienske toppen gikk 1. juli. Wallin og Andersen hadde forberedt seg med flere andre fjellturer i alpene og var akklimatiserte, slik at de kunne takle så mange høydemeter opp og ned på én dag. Det vanlige er å overnatte på Gouter-hytten på 3835 moh., for så å prøve seg på toppen av Mont Blanc neste dag.

— Vi hadde gått turer på forhånd i litt over en uke. Vi hadde ikke gått opp på Mont Blanc så fort hvis ikke. Og vi hadde venner i Chamonix som fulgte med oss via GPS, forteller Andersen.

— Vi valgte å kjøre på hele veien opp og ned igjen. Vi er lidenskapelig opptatt av fjell og ville teste oss selv, sier Wallin.

Det finnes ikke noe offisielt register av turer og tider opp til Mont Blanc, men Wallins tid på 15.55 fra Les Houces til Mont Blanc og ned igjen, er foreløpig uoffisiell rekord for norske kvinner. Grovt sett brukte hun ti timer opp og i overkant av fem timer ned igjen.

— Vi har i alle fall ikke hørt eller lest om noen andre, sier Andersen.

Hodepine og kvalme

Samboerparets tur foregikk uten noen hjelp. De bar med seg alt av utstyr, og måtte smelte vann på veien mot toppen for å ha nok vann å drikke.

Men Wallin gikk i skjørt helt opp til 3500 moh., før hun måtte bytte til klær mer passende for det iskalde klimaet på toppen av Mont Blanc. Da de to var på toppen, var det strålende vær og noen få minusgrader.

— Jeg er lidenskapelig opptatt av fjell og natur. Det er derfor vi gjorde dette. Jeg synes det er gøy at jeg som kvinne klarte dette. Det har egentlig ikke gått opp for meg ennå hva jeg har gjort, sier Wallin.

Bergenseren forteller at hun fikk flere kommentarer fra menn hun gikk forbi på veien opp.

— Respekt, sa de bare.

Da hun kom over 4000 moh. gjorde den tynne luften seg virkelig gjeldende. Hodepine og kvalme var noe av prisen som måtte betales.

— Det var kvalme, dundrende hodepine, vonde knær og vonde tær, forteller Wallin.

SOLID UTSTYR: Nina Wallin skiftet ikke til vinterutstyr før hun passerte 3500 moh. Det var fint vær dagen Nina Wallin og Thomas Andersen gikk opp. Foto: Privat.

— Tøffere enn KilimanjaroHvitserk er en av operatørene som arrangerer fjellturer i utlandet for norske turister. De har heller ikke noe register over tider opp og ned til toppen. Det er også vanskelig på sammenligne ettersom rute og utgangspunkt varierer. Det spesielle med Wallins tur er at hun gikk hele veien fra 1008 moh. – opp og ned igjen på én dag.

Maria Philippa Rossi, guideansvarlig i Hvitserk, forteller at Mont Blanc er mer utfordrende enn Afrikas høyeste topp, Kilimanjaro, som mange turister har et forhold til.

— Mont Blanc er mer teknisk krevende enn Kilimanjaro. Fjellet er brattere og man går en mer eksponert rute. Men på normalruten er det ikke snakk om klatring, sier Rossi.

Seven summits

Fjellklatrere snakker ofte om Seven Summits som den store, våte drømmen. Det er den høyeste toppen på hvert kontinent. Her er de.

Mount Everest, Nepal/Kina, Asia (8848 moh.)

Aconcagua, Argentina,Sør-Amerika (6961 moh.)

Mount McKinley, USA,Nord-Amerika (6194 moh.)

Kilimanjaro, Tanzania, Afrika. (5895 moh.)

Mount Elbrus, Russland, Europa (5642 moh.) (Mount Blanc, Frankrike/Italia, 4808 moh., dersom man ikke regner Russland i Europa).

Mount Vinson, Antarktis (4892 moh.)

Mount Kosciuszko, Australia (2228 moh.) (Puncak Jaya, Indonesia, 4884 moh., dersom man regner det australske kontinent)

Les også

  1. Slik blir du en kiter

  2. Oliver veide 138 kilo, nå skal han delta på triatlon

  3. Ja, det går an å padle midt inne mellom cruiseskipa

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Privatetterforsker Roald Bernt­sens hef­tige liv: – Gullet var fjernet fra kremerte

  2. Skamslått Borgli vil gå nye runder om huset i Oalsgata

  3. Testet positivt? Dette gjør du

  4. – Trist for supporterne

  5. Her er historien bak «Rogalands eldste turnering»

  6. Konen var skeptisk da de ringte fra «Mesternes mester»: – Hun hadde aldri sett meg grine før