Trafikken på UT.no har økt med over åtti prosent. Turen med flest sidevisninger er hverken Trolltunga eller Preikestolen.

Topp 10-listen inneholder mange krevende turer. Erfarne fjellfolk deler sine fjellturtips.

Publisert: Publisert:

Dronningstien går opp til 1100 meters høyde i fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus. Foto: André Marton Pedersen/DNT

 • Joar Offerdal Vatlestad

Inne i lokalene til Den Norske Turistforening (DNT) i Bergen diskuteres turutstyr og ruter. Koronapandemien gjorde at norgesferie ble høyaktuelt. Det merkes.

Besøkstrafikken på UT.no, DNTs turplanlegger, har økt markant. Fra 1. april til og med 30. juni var over 2,1 millioner brukere innom tjenesten, som er en økning på godt over åtti prosent sammenlignet med samme periode i 2019.

BT har fått tilgang til en liste over de ti turene med flest sidevisninger på UT.no. Øverst på listen troner en kongelig tur ved Sørfjorden i Hardanger, og det tok ikke mange minuttene før en fjellturentusiast kom innom lokalene i Marken med spørsmål om nettopp den turen.

– Jeg bruker UT.no og følger med på Instagram for å finne tips til ulike turer, sier Dung Nguyen (33). Foto: Jannica Luoto

– Tipset av en venn

– Jeg ble tipset av en venn, og så at det er en fin tur å ta, sier Dung Nguyen.

33-åringen fra Oslo har vært i Lysebotn og er på vei hjemover, men skal først gå Dronningstien, også kalt H. M. Dronning Sonjas panoramatur. Turen, som altså er den mest populære på UT.no, går opp til 1100 meters høyde i fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus, med utsikt innover Sørfjorden og over til Folgefonna.

Dung Nguyen spurte turveileder Sigrid Teigen om tips til parkering og transport til starten av ruten Dronningstien. Det har vært kø- og parkeringsutfordringer ved både Gaustatoppen og Preikestolen denne sommeren. Foto: Jannica Luoto

Med seg har Nguyen en kompis som ikke er så fjellvant, men selv har han flere års erfaring.

– Jeg har vel drevet på i syv-åtte år. Jeg liker å holde av en eller to uker om sommeren til fjellturer, sier Ngyuen, som nylig besøkte Kjerag i Lysebotn.

– Da UT.no ble lansert, var det mulig for privatpersoner å legge inn turforslag. Dette fases nå ut, og DNT jobber med å kvalitetssikre turer, sier Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag. Foto: Jannica Luoto

Mange henvendelser

At det er Dronningstien som har flest sidevisninger av turene i Norge, overrasker ikke leder i Odda og Ullensvang Turlag.

– Jeg ville tippet den eller Trolltunga. Det er en flott tur. Det er nok mest grunnet utsikten man får langs hele turen og det at dronning Sonja har promotert den at den er så populær, sier Anne Grethe Thiis Vestrheim, som legger til at det finnes flere fine turer i området.

Lokallaget hennes har merket en stor pågang med henvendelser.

– Lokallaget vårt er basert på frivillighet, så vi har vært nødt til å henvise en del spørsmål til Bergen og de lokale turistkontorene, sier Vestrheim.

– Turer som tar seg bra ut på sosiale medier er populære, og jeg tror en del av dem sprer seg der, sier turveileder Sigrid Teigen. Foto: Jannica Luoto

Ti gode råd

Blant de ti mest søkte turene er nesten samtlige gradert som krevende eller ekstra krevende. Ifølge DNT krever disse turene både erfaring, utholdenhet og godt turutstyr.

Vestrheim har lang fartstid i turlaget, jobber som guide i Dolomittene og er godt fjellvant. Hun har følgende råd til ferske fjellturentusiaster:

 • Start i det små. Ikke for langt, ikke for bratt.
 • Ha alltid med nok mat og drikke. Man kan ikke alltid belage seg på å etterfylle flasken på turen.
 • Ha alltid med lue. Det snur fort i fjellet, og et varmt hode holder kroppen varmere.
 • Ta gjerne med et par ekstra sokker.
 • Kle på deg lag på lag, og ha gjerne ytterklær som kan åpnes i sidene.
 • Om du har nye sko bør man ha på gnagsårplaster fra start, og bruk gjerne nylonstrømper.
 • Bruk staver om turen er bratt og du ikke er vant til det. Det avlaster både opp og ned, men husk å stille dem i riktig høyde.
 • Husk solkrem og solbriller.
 • Om du bruker UT.no må du lese hva som ligger i begrepene og symbolene på turen, og kontroller hvem som har lagt ut turforslaget.
 • Lytt til lokale kjentfolk. De kjenner både fjellet og værforholdene bedre.

Pågangen hos DNT i Bergen er stor. – Vi merker at det er en del nye kundegrupper, og at mange nordmenn ferierer i Norge, sier Linda Fongaard (til v.). Her sammen med Anna Nes og Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag. Foto: Jannica Luoto

Typisk tabbe

Turlagslederen sier man godt kan øve på å gå med tursekk.

– Spesielt med tanke på balanse og tyngde på knær og hofter, sier Vestrheim.

En vanlig feil er påkledning fra start.

– Jeg ser mange nybegynnere som kler på seg alle klærne, og dermed går seg svett og varm. Det fører til at man fort blir utmattet, sier Vestrheim.

For lange og krevende turer, spesielt der mobildekning mangler, har hun et spesielt råd om du ikke har tracker eller GPS.

– Meld fra hvor du er, når du starter og når du regner med å være tilbake. En slik avtale gjør at noen kan etterlyse deg om noe skulle skje.

– Det blir brettet ut en del kart i løpet av en dag, sier turveileder Linda Fongaard. Foto: Jannica Luoto

– Mer utfordrende enn det sosiale medier viser

– Alle ti er populære turmål, men flere av dem er betydelig mer utfordrende enn det som vises på sosiale medier. Mitt hovedbudskap er at friluftsliv er hensynsfull ferdsel på eget ansvar etter prinsippet om tur etter evne og forhold.

Det sier Jørgen Moland. Han er daglig leder av Trygg Av Natur, bidro i utarbeidelsen av Fjellvettreglene og er mangeårig instruktør i DNT Fjellsport.

– Under planlegging og gjennomføring av krevende turer bør den enkelte hele tiden kunne svare på hvorfor dette er trygt. Tenk gjennom hva som kan skje, hvordan hindre at det uønskede skjer og hva gruppen gjør om det uønskede likevel skulle skje, sier Moland, som legger til at varighet og vanskegrad på UT.no ikke nødvendigvis stemmer med ens egen gruppes evne eller variable vær- og føreforhold.

En viktig del av planleggingen er å pakke med det som trengs.

– På lange turer må man være forberedt på værskifte, kledd for forholdene, ha med førstehjelpsskrin og gjerne en vindsekk. Likevel er det aller viktigste å bruke hodet, sier Moland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Det nye sykehuset på Ullandhaug skulle stå ferdig i 2023 - slik blir det ikke

 2. Lastebil sto fast under bro i Sandnes

 3. 30 smittetilfeller knyttes til én barnehage

 4. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

 5. Tina Bru sitt nye hus på Stokka må ligne på et uthus

 6. Biden: - Du er den verste presidenten i historien

 1. Friluftsliv
 2. Fjell
 3. Preikestolen
 4. Trolltunga
 5. DNT