Folk stormer til treningssentrene i januar. Snart er nesten halvparten borte.

Men Sats-sjef Bjørn Maaseide har en oppløftende nyhet til dem som faller fra.

– I januar får vi rundt 11.000–12.000 nye medlemmer, sier Bjørn Maaseide i Sats Elixia.
  • Halvor Ekeland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Du har kanskje planlagt endringer i 2017. Det er et vanlig nyttårsforsett å bestemme seg for å trene mer, spise sunnere og bedre helsen.

Det merker naturligvis treningssentrene. Hvert år melder flere tusen mennesker seg inn i treningskjedene i årets første måned.

– Vi har sikkert litt tendenser til skippertakstrening. Men heller det enn ingenting, sier norgessjef i Sats Elixia, Bjørn Maaseide.

Les også

Når du passerer denne alderen, skjer det en endring i musklene dine. Slik unngår du forfallet.

- Hvis du starter og stopper tre ganger i året så er det greit, mener Bjørn Maaseide

– Lettere å forholde seg til

Det handler om å få en god start. Nettopp det velger Maaseide å se på som noe positivt istedenfor noe negativt.

Han betegner nordmenns treningsvaner som en syklus. Mange melder seg inn i januar, rett etter påske og rett etter sommeren.

– Det er en syklus som er lettere å forholde seg til mentalt hvis du har tenkt til å trene hele livet. Du må ikke gi opp selv om du er skuffet over at du detter av. Hvis du starter og stopper tre ganger i året så er det greit, mener Maaseide.

Det viktigste er å finne en syklus som passer deg. Det aller beste er selvsagt å trene hele året, men all trening er positiv for helsen, enten det er på treningssenter eller ute i fri natur, understreker Maaseide.

Les også

Sats Elixia strammer grepet om kundene i treningsbransjen

Inntil 50 prosent flere innmeldinger

– I januar får vi rundt 11.000–12.000 nye medlemmer. De skal i utgangspunktet trene hos oss i et år, men de blir så lenge som mulig. Hele bransjen opplever en slik økning, sier Maaseide.

Det bekrefter også administrerende direktør i Stamina trening, Hilde A. Sandvoll.

– Det er flere som setter i gang med trening. Det er i tråd med at man ønsker å bevege mer på seg. Det er gledelig, sier hun.

Hos Sats Elixia reduseres antall medlemmer som melder seg inn de neste månedene. Maaseide anslår at de har 9000 nye medlemmer i februar og rundt 8000 i mars. Snittet er på mellom 6000 og 7000 nye medlemmer i måneden.

Hos Stamina forventer de en medlemsvekst på 0,7 prosent sammenlignet med 2016. Nye medlemmer i januar er forventet å ligge på rundt 2650, mens nye medlemmer i årets andre måned er ventet å ligge på rundt 2000.

Begge sentrene jobber aktivt for at folk skal holde seg på sentrene, holde seg i aktivitet. Men er det et problem at folk melder seg inn i januar? Selvfølgelig ikke, mener de to senterlederne.

– Vi er alltid glade for at folk er mer aktive, eller i hvert fall har lyst til det. Et nytt år gir nye muligheter. Folk har kanskje laget seg en plan og satt seg noen mål for sin egen helse, forklarer Sandvoll.

– Generelt er det mange som er opptatt av å trene i januar, men bruk det til å få en god start. Aldri undervurder viktigheten av en god start, sier Maaseide.

Les også

I fjor var det klagestorm mot Sats Elixia. Nå klatrer de 83 plasser i ny måling

Administrerende direktør i Stamina trening, Hilde A. Sandvoll.

Endring i kunders fokus

Sandvoll mener han ser en endring i kunders fokus på trening. Trening er ikke lenger et nødvendig onde for å se bra ut, men nødvendig for å opprettholde god helse.

– Trening er blitt medisin. Prestasjonskulturen er nedadgående. Folk er mer og mer opptatt av helsen. Hva som skal til for å bedre min helse i min hverdag. Det syns jeg er en sunn tilnærming, forklarer Sandvoll.

Det er også Maaseide i Sats Elixia enig i.

– Vi merker jo at det er et mye jevnere trykk utover året enn hva det var for fem år siden. Jeg tror folk innser at det er viktig, sier han.

Les også

Ny studie: En håndfull nøtter om dagen kan redde liv

– 40 prosent faller fra

Av medlemmene som melder seg inn i Sats Elixia har mange en bindingstid på ett år. Det fører til at Sats Elixia, av forskjellige grunner, har en del inaktive medlemmer.

– Det er alltid mellom 7 og 15 prosent som er inaktive. Men det varierer hvem de er. De detter som regel ut etter et par måneder. Vi har jo systemer for å få de som detter ut inn på trening igjen. Da blir de såkalte røde medlemmer. Der prøver vi å iverksette tiltak for å få dem i gang igjen, opplyser Maaseide.

Også hos Stamina er frafallet høyt.

– I likhet med bransjen for øvrig så ser vi at snittet er på rundt 40 prosent som faller fra igjen. Det er noe som er viktig å ta tak i. Det aller viktigste for oss er at vi bidrar til å holde tak i drømmene og ambisjonene til folk, mener Sandvoll.

Allikevel forventer Stamina 21 prosent lavere frafall i januar 2017 kontra januar 2016. Grunnen til det er at de i større grad har fokus på å holde på sine medlemmer.

Det er riktignok ikke bare nyttårsforsettene som gjør at folk melder seg inn og ut rett over nyttår.

– Det er en mekanikk som også handler om gode tilbud. I tillegg har du alle studentene som slutter og begynner igjen et par ganger i året, sier Maaseide.

Blant annet er det mange studenter som flytter til nye byer og derfor trenger et nytt treningssenter.

Publisert:
  1. Trening

Mest lest akkurat nå

  1. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

  2. Snøvær skapte problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

  3. Advarer mot svært glatte veier

  4. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

  5. Butikkene reklamerer med trygg levering helt hjem. Men blir varene levert på en lovlig måte?

  6. Halvannet år etter at Konrad Åsnes (18) brakk nakken i en stupeulykke i Godalen, ble stupebrettet fjernet