Unni (55) svømmer én million meter i året

Hun har aldri vært skadet.

- Jeg har et fantastisk blodtrykk og en veldig god generell fysisk helse. Jeg får mye energi av å være i vann, og blir sur hvis det går litt tid siden forrige økt, sier hun.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Unni Priscilla Salte (55) kan simpelthen ikke få nok. Nesten hver dag siden 1972 har hun glidd gjennom vannet. Skadeavbrudd har hun aldri hatt.

Nå står hun ved Stokkavatnet i Stavanger. Vanligvis svømmer hun sammen med andre, men i dag er hun alene. Derfor er samboeren John Beer Dunseth med som badevakt. Også han er glad i å svømme, men er ikke i nærheten av konens utømmelige entusiasme.

— Hun svømmer alle veier. Jeg tror ikke vi har vært i en eneste by uten at hun har svømt. Barcelona, Aberdeen, over alt, forteller han og fortsetter:

— I sommer var vi på Kreta. Der svømte hun to timer i havet hver eneste dag. For tolv år siden var vi på Tenerife. På en fjelltopp skimtet hun et basseng i det fjerne. Siden har vi hatt en årlig tur dit også, sier han.

- Jeg har et fantastisk blodtrykk og en veldig god fysisk helse. Jeg får mye energi av å være i vann, og blir sur hvis det går litt tid siden forrige økt, sier Unni Priscilla Salte.

SkadefriUnni Priscilla Salte har i sin 43-årige svømmekarriere aldri hatt en skade som kan relateres til svømming. Dette forundrer ikke Christer Kjølholdt, som er fysioterapeut for det norske svømmelandslaget.

— Det er nesten umulig å skade seg, men er du fersk i vannet, svømmer crawl, har dårlig teknikk og overdriver, kan du pådra deg irritasjon i skulderleddet. Ellers er det svært sjelden vi ser andre skader. I vann veier vi bare en tidel av det vi gjør på land. Den nærmest vektløse tilstanden gjør at kropp og ledd ikke får den slagbelastningen som vi får ved løping.

Les også

Her er grønnsakene du bør spise mer av

Les også

Vil ha slutt på ordbruk som «fet», «overvektig» og «diabetiker»

Skulle en skulderskade oppstå, er det kun hvile som hjelper. I de fleste tilfeller er det nok med en ukes tid. Kjølholdt anbefaler også tøyeøvelser. Dessuten gjelder det å jobbe med årsaken til skaden – altså teknikken.

— For helt utrente er svømming den desidert beste idretten. Svømmer du i tillegg bryst eller rygg, er du nærmest garantert en skadefri aktivitet.

Han mener treningseffekten er like god i svømming som ved løping.

— Fordelen med å ha dårlig svømmeteknikk, er at du må anstrenge deg mer for å komme deg fremover i vannet. Forbrenningen øker og hjertet slår fortere, sier han.

Les også

Slankemyten stemmer ikke: - Jeg avkrefter den hver dag

Flest skader

En oversikt fra Senter for idrettsskadeforsikring viser at man finner flest skader i fotball og håndball. Dette skyldes like mye at det er populære idretter, som at de er risikofylte, ifølge Senter for idrettsskadeforskning.

— Når folk kommer med idrettsskader, anbefaler jeg ofte svømming eller sykling som alternativ trening, men selv i disse to idrettene er det skader, sier Ben Clarsen.

Han er fysioterapeut, har doktorgrad i temaet belastningsskader i idrett, og er tilknyttet Senter for idrettsskadeforskning.

— Alt dreier seg om belastning. Grunnen til at Unni Priscilla Salte kan svømme såpass mye som hun gjør uten å få belastningsskader, skyldes at hun over veldig mange år har lært kroppen bevegelsesmønsteret og belastningen ved å svømme. Hvis en utrent person starter med å trene like mye som henne, er det stor risiko for belastningsskader etter kun kort tid, sier han og fortsetter:

— De som blir skadet, er ofte de som i voksen alder plutselig blir veldig hekta på trening, og går fra null trening til full innsats på veldig kort tid, eller lovende unge som skal gå fra junior- til seniornivå. Det er da vi ser belastningsskader, også i de mest skånsomme idrettene som svømming eller sykling, sier han.

De gangene Unni Priscilla Salte svømmer alene, er samboeren John med som hjelper og badevakt. Ofte er han i båt, roende etter henne.

Ute og inneSelv om Unni Priscilla Salte har svømt i 43 år, er det de siste ti årene hun har kombinert svømming i basseng med langdistansesvømming i sjø og vann. Ute er sikkerheten viktig. Helst svømmer hun sammen med andre. På vannet ved sørlandshytten sitter mannen John i båt og ror etter henne. Dessuten fester hun en oppblåsbar oransje bøye til seg. Blir hun sliten, kan hun henge på bøyen og samle krefter. Den sterke fargen gjør henne synlig for andre som ferdes på sjøen.

— Våtdrakten gjør at jeg får en oppdrift som holder meg i vannskorpen. Derfor er utesvømming perfekt for nybegynnere som vil lære seg crawl, eller bare ønsker å terpe teknikk. Det blir mindre forskjell mellom gode og dårlige svømmere ute, sier hun.

Rekord

Hver uke, hele året, svømmer hun gjennomsnittlig 20.000 meter. Men en uke ville hun sette rekord:

— Jeg ville sjekke hvor langt jeg kunne svømme. Da var jeg så gal at jeg tok fri noen timer fra jobben, raste ned til svømmehallen, svømte 5000 meter og syklet tilbake til jobb igjen. På ettermiddagen bar det på nytt i vannet. Da uken var over hadde jeg tilbakelagt 42.000 meter, sier hun og ler.

- Hva betyr svømming for deg?

— Først kommer ungene og John, så kommer svømmingen. En gang hadde jeg problemer med ørene. Da sa legen at jeg måtte slutte å svømme. Er du gal? spurte jeg! Svømming er livet mitt, jeg kan ikke slutte med det. Det gjorde jeg ikke heller, mimrer hun.

Total frihet

Samboeren John synes det blir kjedelig å svømme mer enn 1000 meter, men den tanken streifer henne aldri. Ute svømmer hun rolige langturer opp mot fire kilometer. I basseng trener hun mer spesifikt der hun legger inn økter med intervaller.

— Det er så vidunderlig å ligge i vannet og kjenne på friheten. Å gli gjennom vannet, kjenne på armtakene, høre fuglene og føle seg fri – det er svømming for meg, sier hun.

- Noen gode råd til nybegynnere?

— Kjøp deg en god våtdrakt og meld deg på et crawlekurs. Verre er det ikke, sier Unni Priscilla Salte.

Publisert: