Storløp over hele landet står i fare. Dette sier arrangørene

Idrettsfolkefester må avlyses og flyttes etter myndighetenes siste forbud. Andre håper i det lengste at de får arrangere senere i høst.

Publisert: Publisert:

Bergen City Marathon trenger noen dager på å finne ut hva de skal gjøre. Foto: Bård Bøe

 • Anders Møllersen

Lørdag kom beskjeden om at alle arrangementer som samler over 500 personer er forbudt til 1. september.

Det merker de store løpsarrangørene i hele Norge.

Bergen City Marathon var Norges tredje største løp med 10.665 deltagere i fjor. Det skulle egentlig vært arrangert 25. april. Så ble det flyttet til 29. august. Nå går ikke det heller.

Arrangementsansvarlig Janne Jensen sier de trenger noen dager på å finne frem til hva de gjør. Alternativene er flytting eller avlysning.

– Vi kommer ikke til å gå ut med noe offisielt før ut i denne uken. Vi trodde nyheten fra myndighetene skulle komme 1. mai. Vi har allerede flyttet en gang, så nå må vi se hva de nye restriksjonene betyr, sier Jensen.

Les også

Oslo Maraton har fått deltagere fra hele Norge med på nytt virtuelt løp på 17. mai

Bergen City Marathon var Norges tredje største løp i fjor. Foto: Bård Bøe

Vurderer virtuelt løp

Stavanger Marathon har også ha 29. august som sin løpsdag. Der er avlysning mest aktuelt, innrømmer løpsleder Johannes Økland.

– Det er styret som avgjør det hos oss. Vi har et annet løp senere på høsten. Så det kan bli travelt med to så store arrangementer rett etter hverandre, sier han.

Løpet han sikter til er 3-Sjøersløpet. Det står foreløpig ikke i fare, da det skal arrangeres 7. november. Arrangøren skal ha styremøte om hva de gjør med Stavanger Marathon mandag kveld. Det kan hende de vil tenke nytt, og arrangere løpet virtuelt.

– Det er veldig mange løp som er blitt utsatt til høsten. Vi kan se på muligheten for å arrangere det virtuelt, sier Økland.

Stavanger Marathon kan ikke gjennomføres som planlagt. Foto: Svein Hagen

Oslo-løp må avlyse

For Norges største ultraløp, Ecotrail i Oslo, er det ingen tvil lenger: 2020-utgaven, som også skulle være 29. august, er nødt til å bli avlyst, bekrefter daglig leder Marit Karlsen.

– Vi må bare avlyse i år dessverre. Vi har allerede flyttet det én gang, og det blir mye kommunikasjon å flytte det en gang til. I tillegg vil vi ikke tråkke andre på tærne hvis vi flytter til samme dato som dem. Derfor mener vi det er riktig å avlyse helt, selv om det er trist og leit, sier Karlsen.

Opprinnelig skulle det være 30. mai. Men så måtte det flyttes til høsten. For Ecotrail blir avlysningen en tung økonomisk belastning.

Ecotrail blir avlyst i år. Fra Vettakollen ser man utover hele Oslo. Foto: Petter Foshaug

– Dette er fatalt for oss og meg som driver det. Det er mange som skal ha penger tilbake. De pengene er nå brukt på markedsføring og til de som står for påmelding. Så hver løper som skal ha pengene tilbake, må vi betale ekstra for. Vi håper derfor de fleste vil flytte plassen sin til neste år, sier Karlsen.

Hun håper at Ecotrail kan få hjelp av en krisepakke fra staten.

– Ja, vi håpe vi kan få noe der. Ecotrail er ikke et idrettslag, men vi leier inn idrettslag som funksjonærer og gir derfor tilbake til barneidretten. De som skulle være med mister sine penger. Vi har ikke sett på de pakkene, og det er ikke sikkert vi får noe der, slik at vi taper. Men det er neste skritt. Det er klart at det er skikkelig kjedelig, men alle lider nå, sier hun.

Les også

«Stålmannen» holder seg i form i sunnmørske fjellheimen: – Balsam for sjelen

Flere løp har allerede blitt avlyst. Holmenkollstafetten var tidligst ute, mens også Midnight Sun Marathon Tromsø er allerede avlyst.

Bergen fjellmaraton har varslet at deres løp som skulle være 4. juni blir utsatt. Arrangøren opplyser på sine hjemmesider at mer info vil komme 4. mai.

Sentrumsløpet i Oslo har flyttet sitt løp til oktober.

Kan bli førstemann ut igjen

KnarvikMila kan, hvis forbudet blir lettet etter 1. september, bli et av de første arrangementene som blir arrangert på lang tid. Det krysser de fingrene for selv.

– Vi i KnarvikMila forholder oss nå til at vi skal arrangere som normalt. Det er 4,5 måneder til, og vi forventer derfor at myndighetene denne gang satte en dato for å være på den sikre siden. Vi gleder oss som et av de første store arrangementene etter 1. september, sier Trond Andal, daglig leder i KnarvikMila.

KnarvikMila kan bli det første arrangementet på lang tid hvis forbudet blir lettet senere i høst. Foto: Odd E. Nerbø

Trondheim Maraton jobber med plan B

Trondheim Maraton klatrer på listen over løp med flest deltagere. I fjor hadde de 6105. I år hadde de ambisjoner om flere. Med startdato 5. september lever de fortsatt i håpet.

– Vi skjelver litt i buksene. Vi ønsker å gjennomføre, men vi må ta de forholdsreglene og følge de føringene myndighetene kommer med. Vi kommer ikke til å trosse det hvis de ber oss om å ikke arrangere som vanlig, sier Morten Rasch Eliassen, prosjektleder for Trondheim Maraton.

Prosjektlederen forklarer at de jobber med en plan B for å kunne gjennomføre.

– I korte trekk går den ut på å dele det over flere dager, og at man har færre i løypa samtidig og i startfeltet. Det er en løsning vi ser for oss, sier Eliassen.

– Vi har en avtale med kommunen om at vi skal levere inn et forslag. Og hvis de synes det virker positivt, så jobber vi videre. Det kan hende det blir strengere innen den tid, eller at det åpnes opp mer, men vi prøver i hvert fall å strekke oss langt for å gjennomføre, fortsetter han.

Les også

Jonas (42) begynte med sykling for tre år siden. Slik kommer du i form på sykkelen.

Vil ikke flytte det

I utgangspunktet vil de ikke flytte arrangementet.

– Vi har diskutert det i styringsgruppen, men det er mange løp som er lagt til høsten. Vi har hatt en lang tradisjon om å arrangere den helgen, og vil opprettholde det. Men det kan hende at ved å flytte den en uke, så vil det være mulig, sier han.

Da unngår trønderne akkurat Oslo maraton, som har planer om å arrangere 19. september. Birkebeinerløpet har allerede flyttet sitt løp fra 13. juni til samme dag som Trondheim Maraton.

– Jeg vet ikke hva Oslo-arrangøren blir å gjøre, men det er en del trøndere som reiser til Oslo. Birken har lagt det samtidig. Det er helt greit, men det er synd at det blir tvunget til å kollidere, sier Eliassen.

Trondheim Maraton håper at de kan arrangere som vanlig. Foto: Kim Nygaard

Vi snakket med Birken-sjef Eirik Torbjørnsen lørdag. Da sa han at de måtte vurdere løpet sett opp mot de økonomiske konsekvensene av en sen avlysning.

Oslo maraton vil arrangere som normalt

Oslo maraton håper fortsatt at de kan arrangere som planlagt.

I fjor var det 23.000 mennesker påmeldt til løpet i hovedstaden, og 18–19.000 på startstreken.

– Vi jobber mot 19. september og at Oslo Maraton skal bli noe av. Samtidig så er vi forberedt på at vi ikke får lov. Men vi håper i det lengste at vi får lov å arrangere, sier Edwin Ingebrigtsen i Oslo maraton.

Les også

Her skal hun ta rekorden til Grete Waitz. Helt alene – uten publikum

Oslo maraton satser foreløpig på at de kan få arrangere sitt løp i høst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Stoltzekleiven Opp hadde nesten 5000 deltagere i fjor. De skriver på sitt nettsted at de foreløpig håper å kunne arrangere som planlagt 25.- og 26. september. De skriver at de vil komme tilbake med mer informasjon «senest før sommeren».

Andre arrangører har ikke bestemt seg for hva de vil gjøre. St. Olavsloppet, som starter i Sverige 24. juni og avsluttes i Trondheim 27. juni, står det på deres hjemmesider at skal avgjøre hva som skjer med løpet senest 10. mai.

Les også

Birkebeinerrittet må avlyses eller flyttes. Løpet står også i fare.

Sykkelritt også i fare

Det er ikke bare løperne som må vente spent på myndighetenes siste anbefalinger. Dette gjelder også syklistene. Styrkeprøven Trondheim–Oslo som skulle vært i slutten av juni er allerede avlyst. Det samme gjelder Nordsjørittet. Birkebeinerrittet, som skulle vært i slutten av august, må enten flyttes eller avlyses.

Sykkelrittet Bergen–Voss må enten flyttes eller avlyses. Foto: Odd Mehus

Sykkelrittet Bergen–Voss hadde allerede blitt flyttet fra juni til 22. august. Nå må de tenke nytt.

– Bergen–Voss må enten flyttes eller avlyses. Sykkelrittet var allerede flyttet fra juni august. Dette da vi har et sterkt ønske om å opprettholde aktivitet for de mange mosjonister som deltar. Dessuten er det mange idrettslag som gjør dugnad for oss som er avhengige av det bidraget de får. Per i dag er ikke de berettiget til «koronastøtte» direkte fra staten, sier Nils Olaf Solberg, daglig leder i arrangørklubben Bergen cykleklubb.

– Nå må vi ta en intern diskusjon på hva vi skal gjøre, men terminlisten tetter seg til og det ser vanskelig ut å flytte arrangementet en gang til. Uansett kommer helsen først, fortsetter han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Savnet person funnet på skjær ved Lindesnes - fraktet til SUS med helikopter

 1. Maraton
 2. Stoltzekleiven Opp
 3. St. Olavsloppet
 4. Bergen City Marathon
 5. Ultraløp