Her er julens kaloribomber

Les rådene for å unngå vektøkning i julen, og se oversikt over hvor mange kalorier julematen inneholder.

Publisert: Publisert:

Er du smart, spiser du ikke for mange ribbe- og pinnekjøttmidager. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

  • Silje Dyregrov
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Julen er en tid da man skal kose seg med god mat og drikke. Mange tenker at dette betyr flere ekstra kilo når kalenderen viser januar. Men slik trenger det ikke å være.

— Det er fullt mulig å komme gjennom julen uten å legge på seg, sier klinisk ernæringsfysiolog og Bramat-gründer Cathrine Borchsenius.

Hun har følgende tips:

— Alkohol inneholder mye kalorier og øker appetitten, så tenk på hvor mye du drikker. Pass også på at du spiser regelmessig, så du ikke overspiser når du først spiser. Julesnopet og kakene er de verste kaloribombene. Smak gjerne på det, men la klementiner og annet sunt snacks være det som metter, sier Borchsenius.

Sunnere julemiddager

Spiser du ribbe eller pinnekjøtt i julen, vil du trolig få i deg over 1500 kalorier (se liste nederst i saken). Med flere glass drikke og riskrem til dessert, risikerer du å få i deg mer kalorier på ett måltid, enn du trenger i løpet av et helt døgn.

Mange spiser pinnekjøtt og ribbe på julaften. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Ernæringsfysiolog og fagsjef hos Grete Roede, Kari H. Bugge, anbefaler folk å ikke spise altfor mange ribbe- og pinnekjøttmiddager i løpet av julen.

— Det finnes mye mat som er «julete» uten å være kaloririk. Du kan for eksempel lage kalkunstek med poteter, grønnsaker og skysaus. Fisk må du også gjerne spise ofte. Men lager du lutefisk, så kan du erstatte bacon og ribbefettet med sennepssaus. Ellers er skinkestek med svor et mye magrere måltid enn ribbe. Du kan også hoppe over medisterkaker og julepølser, som inneholder mye kalorier, sier Bugge.

Frukt til dessert

Hun anbefaler også ikke bare å servere multekrem, karamellpudding og riskrem til dessert i julen.

- En frisk fruktsalat, ovnsbakt frukt, eller frukt på annen måte, er lette, friske desserter etter et tungt måltid. For eksempel er en fruktsalat av appelsiner, valnøtter og rosiner veldig velsmakende og sunn, sier Bugge.

Ernæringsfysiologen anbefaler også å spise regelmessig, og unngå å småspise kaker og søtsaker.

— La appelsiner, klementiner og nøtter stå fremme, men ikke kaker og marsipan, sier Bugge.

God mulighet til å trene

Det er ingen tvil om at kostholdet er det klart viktigste for å holde vekten under kontroll i julen. Men trener du, kan du også tåle litt ekstra mat.

- Vær i fysisk aktivitet i minst en time hver dag, gjerne med litt høyere puls, råder Hallvar Waage.

Han er fagansvarlig for Active Education, en skole som tilbyr PT- og ernæringsstudier.

— Gå en rask tur, løp rundt med barna på ryggen, gå på ski, dra barn opp og ned i akebakken eller ta deg en økt på et treningssenter. Da vil du bruke mye av fettet man får i seg på julemiddagen, sier Waage.

Kalorier julemiddager:

Pinnekjøtt, 1780 kcal:

Pinnekjøtt, 300 gram (1350 kcal*)

Kålrabistappe, 300 gram (170 kcal)

2 poteter, 150 gram (90 kcal)

Saus, 50 gram (180 kcal)

Kalkun, 457 kcal:

Kalkun, 200 gram (278 kcal)

Rødkål, 100 gram (71 kcal)

2 poteter, 150 gram (90 kcal)

Brun saus, 50 gram (18 kcal)

Ribbe, 1781 kcal:

Ribbe, 200 gram (890 kcal)

Medisterkaker, 100 gram (230 kcal)

Julepølse, 100 gram (298 kcal)

2 poteter, 150 gram (90 kcal)

Surkål, 100 gram (48 kcal)

Saus med ribbefett, 50 gram (225 kcal)

Torsk, 649 kcal:

Torsk, 300 gram (225 kcal)

2 poteter, 150 gram (90 kcal)

Gulerøtter, 150 gram (54 kcal)

Eggesmør, 25 gram smør og ett egg (280 kcal)

Svinestek, 480 kcal:

Svinestek, 200 gram (320 kcal)

Grønnsaker, 150 gram (50 kcal)

2 poteter, 150 gram (90 kcal)

Saus, 50 gram (20 kcal)

* Antallet kalorier vil variere ut fra hvordan kjøttet er, og hvor mye pinner versus koteletter du spiser. Begrenser du deg til stort sett å spise kotelettene, får du i deg mindre fett og kalorier.

Kalorier drikke, desserter og snacks:

Drikke:

Vann : 0 kcal

Lettbrus: 0 kcal

Brus, 0,33 l: 132 kcal

Øl, 0,4 l: 160 kcal

Lettøl, 0,33 l: 83 kcal

Alkoholfritt øl, per glass: 83 kcal

Hvitvin, per glass á 1 ½ dl: 100 kcal

Rødvin, per glass á 1 ½ dl: 130 kcal

Hetvin, per glass á 1 dl: 135 kcal

Akevitt, per glass á 4 cl: 100 kcal

Cognac, per glass á 4 cl: 100 kcal

Dessert (porsjoner á 150 g):

Riskrem med rød saus: (220 kcal)

Karamellpudding: (220 kcal)

Multekrem: (360 kcal)

Creme Brulée: (251)

Fruktsalat (110 kcal)

Snacks:

Krumkake, 20 gram (90 kcal)

Pepperkake, 20 gram (80 kcal)

Smultring, 30 gram (140 kcal)

Kransekakestang, 20 gram (97 kcal)

2 karameller, 10 gram (38 kcal)

Marsipan, 10 gram (36 kcal)

Melkesjokolade, 10 gram (54 kcal)

10 hasselnøtter, 10 gram (67 kcal)

2 valnøtter, 10 gram (70 kcal)

10 mandler, 10 gram (65 kcal)

1 appelsin, 225 gram (83 kcal)

1 klementin, 50 gram (20 kcal)

10 druer, 70 gram (43 kcal)

Kilde i begge listene: Grethe Roede

Denne saken ble første gang publisert 22. desember 2014.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

  2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

  3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

  4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

  5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

  6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

  1. Mat og drikke
  2. Jul
  3. Julemat
  4. Sprek