Den lange omveien for hytteturistene

Til slutt ble det et par hundre meters bilkø. Flere bommet grovt på kolonnetidene mellom Veen og Byrkjedal på riksveg 503. – Jeg har merket en kolossal økning i trafikken forbi Veen etter at de stengte fylkesveg 45 ved Dirdal, forteller Vermund Veen.

Albert E. Aanesen fra Oltedal mente det ikke var så ille å bomme på kolonnen. - Vi stoppet på bensinstasjonen og kjøpte is, så da kom vi to minutter for sent til forrige kolonne. Vi kunne jo ikke rutetidene, sier han.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det kunne jo stått noe info om dette på nettet! Det er kjedelig å bomme på kolonnen med få minutter, sier Merete Reianes fra Rennesøy.

Til vanlig tar hytteturistene av E39 etter Ålgård og kjører fylkesveg 45 til Sirdal. Grunnet stengingen av en bit på fylkesveien ved Dirdal i sommer, er hytteturistene nødt til å kjøre om Vikeså for å kjøre riksveg 503.

Fra Stavanger tar det normalt 1 time og 39 minutter til Sinnes i Sirdal, om du kjører fylkesveg 45.

Med omveien via riksveg 503 tar bilturen til Sinnes 1 time 56 minutter. Men grunnet stengingen er det satt opp kolonnekjøring på riksveg 503 mellom Veen og Byrkjedal. Da tar turen ekstra lang tid.

– Ettersom fylkesveg 45 er stengt i Dirdal, og riksveg 503 er en relativt smal vei, har vi valgt å opprette kolonnekjøring på strekningen, forteller prosjektleder Bjarne Våge i Statens vegvesen.

Merete Reianes fra Rennesøy hadde vært inne på nettet og sjekket ut veimeldingene, uten å finne noe informasjon om kolonnekjøringen.

Kaffe- og røykepause

Kolonnen kjører fra Byrkjedal hver hele klokketime og Veen hver halve klokketime. Dette medfører at bilturen til hytta i verste fall kan ta mye lengre tid.

Da kolonnen klokken 15.30 gikk onsdag ettermiddag, var Merete Reianes første kvinne som ikke rakk avgang fra Veen.

– Jeg var faktisk inne på nettet og leste veimeldingene, men fant ingen informasjon om kolonnekjøring. Det sto kun et par skilt litt lengre nede i veien, men det var i seneste laget. Jaja, jeg kjøpte heldigvis en fersk avis på Vikeså, sier hun.

– Jeg får gi beskjed til resten av reisefølget, som ankommer hytta i Hunnedalen i morgen, legger Reianes til.

– Jeg viste ikke om kolonnen, men nå har jeg fått luftet hunden. Det har gått greit å vente én liten time, sier Lindy Bauge fra Kvinesdal.

Hun var ikke den eneste som bommet på kolonnetidene fra Veen. Men akkurat som Reianes, tok de fleste ventetiden med et smil.

– Det er ikke så fælt å bomme. Da får vi tid til en kaffe- og røykepause. Vi stopper uansett flere ganger på turen fra Dirdal til Justvik uansett. Men dette er en svær omvei, sier Albert. E. Aanesen.

Det vil være kolonnekjøring på strekningen mellom Veen og Byrkjedal så lenge fylkesveg 45 ved Dirdal er stengt. Det tar rundt ti minutter å kjøre kolonnestrekningen.

– Vi tømmer køen fra hver side hver gang, og til nå har dette gått veldig bra. Vi bygger erfaringer for fremtiden og gjør små justeringer underveis, sier Våge.

– Nå kommer det to langhelger på rad, og det blir én test for oss, legger han til.

Vermund Veen fra Veen forteller om økt trafikkmengde forbi det lille tettstedet langs riksveg 503. - - Jeg venter til køen forsvinner, før jeg legger ut på sykkelturen min, forteller han.

– Kolossal økning

I veikanten på riksveg 503 sto Vermund Veen fra Veen og ventet på at kolonnen skulle passere. Han hadde planlagt en sykkeltur i finværet.

– Jeg har merket en kolossal økning i trafikken forbi her etter at de stengte fylkesveg 45 ved Dirdal. Det pleier å være rundt 30 biler i kolonnen, men nå ser det ut til å være en del flere, forteller Veen.

Michael Coppios og Claus Pardy fra Tyskland slappet av i baksetet, mens de ventet på å reise videre. Målet med turen var pils og fjellturer i godt lag i Frafjord.

22. mai stengte fylkesvei 45. veien blir helt stengt i inntil tre måneder for at veien skal bli tryggere og fremkomsten bedre. I stengingsperioden er det satt opp passasjerbåt mellom kaiene i Oltesvik og Dirdal.

– Til nå har erfaringene vært gode, og båttilbudet har fungert godt, forteller Våge.

Møte ga mikroseier

Tirsdag i forrige uke hadde Gjesdal kommune og Rogaland fylkeskommune et møte angående omleggingen av fylkesveg 45. Ordfører i Gjesdal, Frode Fjeldsbø, ønsket svar på veibredden på den nye fylkesvegen etter klager fra de fastboende. Etter møtet kunne Fjeldsbø fortelle om en «mikroseier».

– Vegvesenet forteller at det blir vanskelig å gjøre noe med veiskulderen gjennom uren, men de vil se om det er mulig å gjøre tiltak på strekningen mellom uren og minnestøtten. For eksempel ved å erstatte veiskulderen med autovern. I tillegg ble vi enige med fylkeskommunen om å se på kollektivløsningen til Nedre Dirdal. Samt se på en ny plassering for minnestøtten, som vil få trafikk på begge sider, forteller Fjeldsbø.

Køer i Mortavika og ut av Sandnes

Det er onsdag ettermiddag, og også køer på andre typiske utfartsveier. Ut av Sandnes og gjennom Ålgård går trafikken meget seint.

Å komme seg gjennom Ålgård er en tålmodighetsprøve onsdag ettermiddag.
Ved Bogafjell går trafikken meget sakte onsdag ettermiddag.

Inn mot Mortavika er køen om lag en kilometer lang, melder våre lesere. Det er også lange køer til Tau-ferja, og flere biler ble stående på kaia da ferje gikk.

En kilometer kø inn mot Mortavika.

Her kan du følge trafikken på E39 sørover

Publisert: