Politiet søndag morgen: 15 personer hentet ut av snøkaoset

Snøkaoset på Jæren fortsetter søndag morgen. Politiet melder i 06-tiden at brøyting av veier pågår for fullt med alt tilgjengelig utstyr. Klokken 09.20 skal alle veier bortsett fra Hunnedalen være brøytet og åpnet.

Ivar Anton Nøttestad i Speidernes beredskapsgruppe Sør-Vest.
 • Kjell-Ivar Gilje Grøndal
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Politiet meldte følgende tidlig søndag morgen: «Brøyting pågår for fullt med det utstyr som er tilgjengelig. Fysiske vegsperringer er i ferd med å settes ut på de stengte veiene. Etter hvert som sperremateriell blir satt opp blir frivillige sendt hjem».

Kraftig vind

– Vi frivillige har fungert som veiskilt og sperringer i natt, men nå er Vegvesenet i ferd med å komme med skilt fra Egersund. Så etter hvert kommer vi til å trekke oss tilbake, sier Ivar Anton Nøttestad i Speidernes beredskapsgruppe Sør-Vest til Aftenbladet.

Og fortsetter:

– Vi ble varslet om kaoset i 23.15-tiden lørdag kveld. Røde Kors, Norsk Folkehjelp, speiderne og redningshundene har vært med i det frivillige hjelpekorpset. Akkurat nå kjører jeg langs riksvei 44. Her er det fine forhold, men man skal ikke så langt bort fra hovedveien før det er helt kaos. Det viser hvor lokalt problemene kan oppstå. Nå drar de fleste av oss hjem for å hvile litt, men vi er selvsagt klare for innsats igjen hvis det blir nødvendig, sier han.

VIDEO: Slik har du trolig aldri sett Fv. 44 på Jæren

Aftenbladets reporter, Cornelius Munkvik, kjørte sørover tidlig søndag morgen. Han rapporterte om relativt gode kjøreforhold på riksvei 44.

– Det er ganske kraftig vind som kjennes godt i bilen. Det fører også til en del snøfokk, men veibanen er ganske fin og bar, sier Munkvik som klokken 07.45 befant seg mellom Nærbø og Åna.

20 frivillige

Det var sent lørdag kveld og natt til søndag at uværet var på sitt verste på Jæren. Kraftig vind og snø fokket igjen veier. Det førte til at en rekke biler ble sittende fast i mørket ute av stand til å komme noen vei.

LES OGSÅ: Henning og Marte måtte evakueres med snøscooter fra Høg-Jæren: - En veldig spesiell lørdagskveld

Allerede lørdag kveld valgte politiet å henstille til folk om ikke å kjøre bil på sørvestlandet natt til søndag, med flere biler som sto fast i snøkaoset og store vanskeligheter for å få hjelpen fram.

Grytidlig søndag morgen gjorde operasjonsleder Jøran Solheim i Sør-Vest politidistrikt opp status.

– Vi har hatt rundt 20 frivillige mannskaper ute på et titall snøscootere for å få ut folk som har sittet fast i bilene sine og verken kommet fram eller tilbake. Det er nærmere 15 personer som er hentet ut, to av dem var veldig kalde etter å ha ventet i tre-fire timer, men ikke noe dramatisk, sier Solheim til NTB.

Panikk

Han sier det kom inn mange telefoner til politiet og nødsentralen lørdag kveld da været var på sitt verste.

– Det var helt umulig å se noe foran seg i snøføyken, vi hadde en lastebilsjåfør som ringte og fortalte at han ikke så hjulet foran seg da han skulle sette på kjetting. Så det er forståelig at folk ble både paniske og redde, sier Solheim, som berømmer de frivillige mannskapene som har stått på hele natta.

Fylkesvei 504 var blant veiene som var stengt natt til søndag.

– Været snudde ved 2-tiden, da det sluttet å snø, men det blåser fremdeles svært mye, så selv om alle brøytemannskaper er ute, så fokker jo veier over igjen. Det er vanskelig å anslå når veiene vil være ryddet for ferdsel, sier han.

Nesten alle veier er åpnet

Alt tilgjengelig brøytemannskap var fremdeles ute søndag morgen. Aftenbladet registrerte både en rekke traktorer med store skufler og flere brøytebiler.

Tidlig søndag morgen opplyste Veitrafikksentralen at strekningene fylkesvei 504 Varhaug – Bue, fylkesvei 165 Søyland – Kaffiholen, fylkesvei 147 Tjemsland–Ualand, fylkesvei 201 Bollested – Undheim og fylkesvei 145 Varhaug – Kydland i distriktet er stengt på grunn av uværet.

Fylkesvei 181 fra Varhaug til Mossige var allerede da gjenåpnet for trafikk.

I tillegg meldte Vegtrafikksentralen at Fylkesvei 133 mellom Kartavoll og Tovdal i Time er stengt på grunn av uværet.

Vegtrafikksentralen melder også: Rv 13, fv 622, fergestrekningen Hjelmeland-Nesvik-Skipavik: Rute 2 blir innstilt frem til klokka 10.15. Deretter går rute 1 inn i rute 2. Dette på grunn av værforholdene. Veitrafikksentralen melder 09.45 at det blir normal drift på sambandet fra klokka 10.15.

Klokken 09.20 melder politiet at alle veier er åpnet og brøytet unntatt Fylkesvei 133 mellom Kartevoll og Tovdal.

– På Fylkesvei 133 blåser det så mye at mannskapene har valgt å vente med dette strekket, sier trafikkoperatør John Andreas Omdal på Veitrafikksentralen region vest.

Klokken 14.40 melder Veitrafikksentralen at også Fylkesvei 133 er åpnet.

Publisert:
 1. Jæren
 2. Time kommune
 3. Politiet
 4. Frivillige
 5. Snø

Mest lest akkurat nå

 1. Ekteparet våknet midt på natten av at en mann sto over dem. I hånden hadde han en øks. Etterpå ville voldsmannen skyte Roald Berntsen

 2. Skamslått Borgli vil gå nye runder om huset i Oalsgata

 3. Testet positivt? Dette gjør du

 4. Disse seks er skremte og sjokkerte. Nå ber de politikerne skifte kurs

 5. – Trist for supporterne

 6. Janne Follesø (49) endret livsstil og gikk ned 30 kilo i 2021. Her er syv råd for varig vektnedgang, ifølge professor.