Dieselforbudet på Oslo-veiene: Liten nedgang i trafikken

Vegtrafikksentralen melder om en liten nedgang i trafikken på veiene i Oslo i morgentimene. Det er uvisst hvor mye som skyldes dieselforbundet.

Nå får ikke dieselbiler kjøre på kommunale veier i Oslo.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

At det har snødd litt i natt, kan også være en grunn til at det er litt færre på veien, mener Vegvesenet, ifølge NRK. Målingen av luftforurensing vist rødt nivå mandag.

Klokken 10 tirsdag var luftforurensingen moderat i Oslo, etter at den var liten fra morgenen av. Ifølge prognosen skal det være mye luftforurensing i Oslo ved 16-tiden tirsdag og både i morgentimene og på ettermiddagen onsdag.

Statens vegvesen håndhevet dieselforbudet tirsdag. De fleste sjåførene med dieselbil fikk kun advarsler.

Det er ikke noe som tyder på at dieselforbudet vil bli opphevet i løpet av dagen, skriver Aftenposten.

– Det kom litt snø i natt som var ikke var varslet, men nedbøren ventes å gi seg i løpet av dagen. Det ventes fortsatt inversjon og lite vind i dag og i morgen. Dermed er det fortsatt fare for høye konsentrasjoner av eksos tirsdag og onsdag, sier kommunikasjonssjef i Bymiljøetaten Alise Davidsen til Aftenposten ved 08-tiden.

Alle markørene var grønne i Oslo tirsdag morgen.

– Hva kan være årsaken til at luftkvalitetsmålingene viser grønt - liten forurensning - tirsdag morgen mens det var meldt rødt - betydelig luftforurensning?

– Det er trolig på grunn av det lille snøfallet vi har sett natt til tirsdag.

– Er det grunn til å tro at også dieselforbudet allerede nå har effekt?

– Det er for tidlig å si noe om.

– Ligger det an til at dieselforbudet vil gjelde også onsdag?

– Det er ikke noe som tilsier at det ikke vil gjelde i morgen. Bymiljøetaten vil gi beskjed når det ikke er fare for høy luftforurensing lenger.

– Så Oslofolk må belage seg på å la dieselbilen stå også i morgen?

– Ja, det ventes fortsatt inversjon og lite vind. Hvis prognosen holder seg, vil det være dieselforbud også onsdag. Torsdag viser prognosen en bedring.

Det er grønt nivå i alle byer i Norge tirsdag morgen.

Tross forbud for kjøretøy som går på diesel, er unntakene mange, og forbudet omfatter ikke de statlige veiene.

Rett før forbudet trådte i kraft tirsdag morgen, var det lite luftforurensing i Oslo, ifølge Luftkvalitet.info. Det er imidlertid varslet moderat til høyt forurensningsnivå i sentrum og et høyt forurensningsnivå langs større og sterkt trafikkerte veier, særlig i rushtidene og tidlig på kvelden. Det er eksos og veistøv som er hovedårsaker, og varslingene tar ikke høyde for mulig effekt av forbudet som innføres.

Siden forbudet ble kjent søndag, har forskere, bilbransjen og politikere stilt spørsmål ved den reelle effekten, og dette skal overvåkes nøye de neste dagene.

– Vi foretar målinger av luftkvaliteten på tolv ulike stasjoner rundt om i Oslo. I tillegg skal vi ha trafikktellinger på ulike punkter, sier presseansvarlig Monica T. Olsen i Bymiljøetaten i Oslo til NTB.

– Uten dokumentert effekt ender dieselforbud som et MDG-stunt, skriver Romerikes Blad i sin lederartikkel tirsdag. (©NTB)

Publisert: