9 mistet førerkortet i ny fartskontroll - rogalendinger kjører verst i vest

20 personer har mistet førerkortet i løpet av to fartskontroller på E 39 så langt denne påsken. - Sør-Rogaland skiller seg ut med mange og høye fartsovertredelser, sier UP-sjef.

Dette bildet ble lagt ut på Twitter av UP-sjef Terje Oksnes onsdag ettermiddag. Samme ettermiddag utstedte UP 24 forenklede forelegg for kjøring med for høy fart på E39 ved Saglandsvannet i Bjerkreim.
 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Folk har det travelt med å komme seg på påskeferie - i alle fall dersom vi skal dømme etter resultatene av noen timers UP-arbeid på E39 ved Saglandsvannet i Bjerkreim onsdag ettermiddag/kveld.

Mellom klokken 14 og klokken 18.30 utstedte UP hele 24 forenklede forelegg denne fartskontrollen. Ni personer kjørte så fort at førerkortet ble beslaglagt, det vil si over 116 km/t. I denne 80-sonen var høyeste hastighet målt til 126 km/t.

– Det er ikke noen overraskelse at det kjøres fort på E39 i Sør-Rogaland. Det vet vi gjennom alle kontrollene våre både i 2016 og så langt i år. Sør-Rogaland skiller seg ut med mange og høye overtredelser sammenlignet med resten av UP-distriktet. Det står av Sogn og Fjordane og Hordaland i tillegg til Rogaland, sier Terje Oksnes, distriktsleder i UP.

Fart og ulykker henger sammen

– Rogaland har også en stor andel av trafikkulykkene. Dersom fartsovertredelsene bortfalt, ville de fleste ulykkene bortfalt også. Alvorlige ulykker har stor sammenheng med høy hastighet, sier han.

Under onsdagens fartskontroll var det stor trafikk, og de aller fleste kjørte fint.

– Men i løpet av de to utfartsdagene denne påsken har to kontroller resultert i 20 førerkortbeslag på samme plassen - 11 på fredag og 9 i dag. Det forundrer meg at så mange kjører for fort i påskeutfartsdagene når kontrollene er varslet og omtalt i mediene i flere dager. Jeg lurer på hva folk skal rekke. De skal jo bare kjøre til sin egen fritid, sier han og kommer med en oppfordring:

– Start ferien hjemme i stedet for når du kommer fram til hytta. Da blir det kanskje en litt roligere tur.

Egoistisk med UP-varsling

Samme ettermiddag tvitret Oksnes også et bilde av et skilt som viser at du kan kjøpe varsler om fartskontroller. Dette sto på et digert skilt i veikanten av E39. Sammen med bildet tvitret han følgende tekst:

«Reklame for SMS-varsling av kontroller, E39 i Sør-Rogaland. Ønsker «gründeren» økt trafikksikkerhet eller tykkere lommebok?»

UP misliker både ordningen og skiltet.

- Det er helt misforstått og egoistisk bare å tenke på seg selv, sin egen kjøring og bry seg lite om andre trafikanter, sier Oksnes.

– Jeg ble informert om denne tilhengeren av flere av mine patruljer i helgen. Det er tydeligvis en som vil gjøre trafikantene en tjeneste slik at de ikke blir tatt av politiet for overtredelser. Det er ellers ingen grunn til å være engstelig for trafikkontroller, sier Terje Oksnes, distriktsleder i UP.

– Skiltet har stått i min hage i noen få dager. Jeg vil at folk skal senke farten. Det var derfor jeg ble med i dette firmaet - framfor å tjene penger. Forbi her er farten allerede senket, sier Magnus Winther som har ringt inn til Aftenbladet etter at han så skiltet sitt på Aftenbladet.no.

Denne Twitter-meldingen ble lagt ut av UP-sjef Terje Oksnes onsdag ettermiddag.

Oksnes mener det er fullstendig skivebom å ha fokus på å unngå å bli tatt av politiet i fartskontroller.

– Det er helt misforstått og egoistisk bare å tenke på seg selv, sin egen kjøring og bry seg lite om andre trafikanter. Slike meldinger får folk til å kjøre forsiktig akkurat når de får en slik melding på den veien kontrollen gjelder. Det «hjelper» dem som ellers kjører for fort. For den som driver med dette er det mer et ønske om å tjene penger enn å bidra til trafikksikkerhet. Men når de som har bruk for tjenesten ikke får varsel om kontroll, kjører de da for fort? spør han.

Onsdag klokken 1730-1900 utstedte politiet 11 forenklede forelegg for fartsovertredelser på Randabergveien. Høyeste hastighet i 50-sonen ble målt til 65 km/t.

Publisert:
 1. Varsling
 2. Rogaland
 3. E39
 4. Førerkort
 5. Påske

Mest lest akkurat nå

 1. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 2. Stjal bil og nøkler mens huseier sov

 3. – Jeg reagerer på den nye «skal»-tonen fra regjeringen

 4. Full fyr i bolighus på Sviland

 5. – Forventer at omikron allerede er her

 6. – Sex er breddeidrett hvor penetrasjon ikke er eneste måten å ha sex på