Reserveferje på plass i Høgsfjord-sambandet

TRAFIKK: En feil på kontrollsystemet på MF «Finnøy» har satt ferja ut av spill tirsdag. Ved 20-tiden er reserveferje på plass.

MF «Finnøy» er tatt ut av trafikk mellom Oanes og Lauvvik som følge av en feilmelding på kontrollsystemene på ferja. Foreløpig er det uvisst når ferja er tilbake i trafikk. Det er satt inn ekstraferjer i Tau-sambandet.
 • Andreas Askildsen
  Andreas Askildsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

SISTE - kl. 20 tirsdag kveld: Ferja MF «Stord» er satt inn som reserveferje. Normal drift i sambandet fra avgang klokken 20 fra Oanes, melder Norled.

Tirsdag har alle reisende som vanligvis reiser mellom Lauvvik og Oanes måttet reise via Stavanger-Tau-sambandet.

– Vi må bare beklage at situasjonen er som den er, men når vi får signalfeil prioriteres sikkerhet høyest, og da må vi ta fartøyet ut av trafikk, sier Gaute Gangenes, regionsjef for Norleds ferjer i Rogaland.

Ekstraavganger i Tau-sambandet

For å ta unna ekstratrafikken i Tau-sambandet har Norled økt kapasiteten mellom Stavanger og Tau. Rute 3, som vanligvis går i morgen- og ettermiddagsrushet, går hele dagen. Her er ekstraavgangene:

 • Fra Stavanger: kl. 09.00, 10.20, 11.40, 13.00, 14.20, 15.40, 17.00.
 • Fra Tau: kl. 09.40, 11.00, 12.20, 13.40, 15.00, 16.20, 17.40.

Det er stor trafikk i Tau-sambandet som følger av kanselleringen av Høgsfjord-ferja. Det gjør at det er 10–15 minutter forsinkelse i rute 1. Forsinkelsene ventes å vedvare utover dagen, melder Norled ved 12.20-tiden.

Etter at MF «Stord» var ferdig med ekstraavgangene i Tau-sambandet, gikk den inn til Lauvvik-Oanes hvor den ble satt inn som reserveferje fra klokken 20.

Med ekstraferje i trafikk hele dagen, klarer ferjene i Tau-sambandet å ta unna ekstratrafikken sambandet får som følger av problemene i Høgsfjord-sambandet. Slik så det ut på kaia like før klokken 12 tirsdag formiddag.

Gangenes opplyser at reservefartøy er på vei til Tau-sambandet, slik at rute 3 vil gå som normalt onsdag morgen. Reserveferja MF «Gloppen» ankommer Stavanger tirsdag kveld.

Uvisst når feilen er rettet

Det var da MF «Finnøy» lå til kai på Oanes med landstrøm natt til tirsdag feilen ble oppdaget.

– De klarte ikke å nullstille systemet da feilen oppsto ved 3-tiden. På den tiden av døgnet er det ikke mye ekstern hjelp å få heller, dermed kom vi ikke i gang med feilsøking ved hjelp av eksterne spesialister før i halv sju-tiden tirsdag morgen, opplyser Gangenes.

Foreløpig er det usikkert hvor lang tid det tar å rette feilen på ferja.

Sen varsling?

Flere lesere har reagert på at skiltet på Tungland ved Jørpeland ikke ble snudd tidligere. Dette er et vippeskilt som opplyser om ferjesambandet Oanes-Lauvvik er innstilt.

– Vi sendte ut varsel klokken 03.59 om at sambandet var midlertidig innstilt. Dette varselet går også til Vegtrafikksentralen, sier Gangenes.

Litt senere på morgenkvisten ble rederiet oppringt av en trafikant som meldte at skiltet ikke var snudd.

– Vedkommende hadde kjørt til Oanes og oppdaget at sambandet var innstilt, og måtte dermed snu og kjøre til Tau. Vi varslet da VTS på nytt, sier Gangenes.

Vegtrafikksentralen opplyser at skiltet på Tungland må snus manuelt, det er ikke noe som styres elektronisk fra sentralen i Bergen.

– Vi varsler entreprenøren og de snur skiltet. Noe har nok sviktet, men hvor det har sviktet, klarer jeg ikke se av loggen vår, sier Idar Sangolt, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen.

Andre saker på Aftenbladet.no nå:

Her rammer søppel-konkursen i Rogaland

Orkanen Maria: - Har ødelagt alt som kan kjøpes for penger

8000 kroner i gebyr for manglende bombrikke

– Det å miste oljejobben gjorde meg sterkere

Student fra Rogaland savnet i Frankrike

Sendeskjemaet er klart: Slik blir vinter-OL på TVNorge

Publisert:
 1. Trafikk
 2. Norled
 3. Ferje
 4. Strand
 5. Tau-ferja

Mest lest akkurat nå

 1. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

 2. Nå stenger de Gamlingen igjen: – Veldig kjedelig

 3. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake

 4. – Min mørkeste dag som United-manager

 5. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

 6. Hun blir ny sjef i Kolumbus