Sykkelen er raskere enn bilen mellom Sandnes og Stavanger

Aftenbladet har testet hvilket fremkomstmiddel som er raskest mellom storbyene.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Morgenrushet kan være til stor frustrasjon. Lange køer og mange flaskehalser kan få blodpumpa til å gå ekstra raskt hos mange trafikanter.

For mange rogalendinger er bilen det opplagte valget når de skal til jobb. Men er det egentlig det raskeste valget?

Med tog, buss, bil, el-sykkel, kajakk og joggesko testet Aftenbladet rushtrafikken en mandag morgen i desember. Klokken 07.30 gikk startskuddet på Ruten i Sandnes. Førstemann til Byterminalen i Stavanger.

— Vi har valgt strekningen mellom Sandnes og Stavanger fordi vi da må innom de lange bilkøene på Forus. Mange blir berørt av køene på motorveien, også de som ikke har Forus som arbeidssted, sier Elin Stueland, nettsjef i Aftenbladet.

LES OGSÅ:

Les også

Sneglefart i halvannen time

Duellen: Elsykkel mot bil

Ikke uventet var toget overlegent det raskeste valget. Ved å ta Jærbanen kommer du fra by til by på 16 minutter. Dermed stod duellen om andreplassen i realiteten mellom buss, bil og el-sykkel. Mens el-syklisten brukte 35 minutter, var bilisten fremme etter 37 minutter.

— Kjøreturen gikk greit. Som ventet var det en del kø med en gang jeg kom ut på Motorveien fra Sandnes mot Forus. Der er det alltid mye kø, sier bilist Filip Blaauw.Elsykkel viste seg på sin side å være et svært effektivt fremkomstmiddel. Flere steder suste elsykkelen forbi bilkøen. Du trenger heller ikke skifte fra treningsklær til vanlige klær når du kommer på jobb.

Men hva med bussen?

Ekspressbuss X60 måtte ta til takke med den noe forsmedelige fjerdeplassen.

— Jeg er veldig overrasket faktisk. Jeg regnet med cirka 40 minutter, men at jeg ikke møtte på mer kø enn det vi gjorde, var overraskende. Det gikk fint stort sett hele veien, sier Håvard Tanche-Larsen Knutsen.

Kajakk og joggesko er nok forbeholdt de mest sporty - og du må ha litt ekstra tid. Kajakkpadler Fredrik Refvem brukte 1 time og 39, mens Camilla Bjørheim, som jogget langs Gandsfjorden, løp i mål på 1 time og 13 minutter.

LES OGSÅ:

Les også

Denne appen hjelper deg utenom køene

Ny trafikkapp

Rushtesten er et ledd i forbindelse med lanseringen av Aftenbladets nye trafikkapp, Min trafikk. Appen ble lansert mandag og skal gjøre det lettere for trafikanter å styre unna de verste køene.

— Vi tror appen «Min trafikk» kan bidra til bedre flyt i trafikken. Mange stanger i kø hver dag, men de færreste av oss vet hva vi kan gjøre med det. Ved hjelp av appen kan du planlegge omveien rundt køen – eller velge kollektivt de dagene du ser at køene er for lange, sier Stueland.

I appen får trafikanter tilgang til de siste trafikknyhetene fra Aftenbladet.no. I tillegg er det et oppdatert kart som viser køene og trafikkameraer. Du kan også sjekke hvor mange ledige parkeringsplasser det er i flere av de store parkeringsanleggene i distriktet.

— Dette er et «vi-hjelper-hverandre-frem»- redskap i et trafikkområde som er overbelastet. Her kan du melde inn problemer i trafikken som gjør at andre kommer seg raskere frem. Dette er Aftenbladets lille bidrag for å bøte på folks daglige frustrasjon. Og husk: elsykkel var mest effektivt i rushtid-testen vår, sier Stueland.

Sunnmørsposten har tidligere gjennomført et lignende stunt i utfordringene i Ålesund-rushet.

Publisert: