Veien i Dirdal er åpen

Natt til torsdag åpnet fylkesvei 45 gjennom Dirdal etter at veien har vært stengt hele sommeren.

 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det er veldig kjekt at veien har åpnet, men det var en god løsning med båten, og det var ufattelig kjekke folk om bord, sier Karin Nesse.

Hun pendler fra Ålgård til jobben på Gilje Tre i Dirdal og er på vei til jobb klokken 05.30 torsdag morgen.

– Jeg skal være på jobb klokken 06, men jeg er alltid tidlig ute, sier Nesse.

Det er bygget ny tofeltsvei på strekningen ved Dirdal kai. Foto: Pål Christensen

Siden slutten av mai har hun og andre pendlere tatt gratis skyssbåt fra Oltesvik til Dirdal mens veien har vært stengt. Nå får hun én halv time kortere reisevei hver vei.

– Jeg vil savne folkene på båten, de gjorde det veldig greit for oss og ga oss kaffe hver morgen. Men det er veldig kjekt at veien er åpnet igjen, herlighet, sier Nesse.

Kollega Marit Kleppe er også glad for at veien er åpen.

– Det er bra at veien er åpen, jeg har vært litt lei av å ta båten, iallfall de to siste ukene, sier Kleppe.

Karin Nesse kommer til å savne folkene på pendlerbåten, men er glad veien er åpnet igjen. Foto: Pål Christensen

Kake og komlerabatt

Byrkjedalstunet feirer åpningen av veien med en to meter lang marsipankake, og det blir både kake, kaffe og komlerabatt til alle som tar turen innom fra klokken 12 torsdag ettermiddag.

Siden 22. mai har veien gjennom Dirdal vært stengt på grunn av arbeid med omlegging, rassikring og bygging av en ny tofeltsvei på 1,2 kilometer på strekningen forbi Dirdal kai. Arbeidet omfatter også opprustning av Røyrdalstunnelen.

Det har ført til omkjøring og lenger reisevei både for fastboende, pendlere, hytteturister og andre som ønsker å oppleve kjente turistattraksjoner som Månafossen, Kjerag-bolten og hårnålssvingene ned til Lysebotn.

21.000 båtpassasjerer

Mange har også benyttet seg av tilbudet om gratis passasjerbåt mellom Oltesvik og Dirdal med 16 daglige rundturer på hverdager og to turer fram og tilbake på lørdager.

– Vi har passert 21.000 passasjerer og har blitt kjent med mange hyggelig folk, sier daglig leder Arne Osmundsvaag i Flybåten.

Siste avgang med passasjerbåten går tirsdag morgen klokken 09.15 fra Dirdal.

– Vi ønsker folk lykke til med veien, men det er nesten litt vemodig at det er slutt. Det har vært fantastisk å kjøre båt i denne naturperlen, sier Osmundsvaag.

Veien ble stengt én måned lenger enn planlagt, torsdag morgen åpnet den endelig. Foto: Pål Christensen

Fortsatt nattestengt

Alt veiarbeidet er ikke ferdig, men ferdig nok til at trafikanter kan slippe gjennom. Allerede til helgen blir veien nattestengt fra klokken 23 til klokken 05.45, og den vil være stengt om nettene utover høsten. Fristen til entreprenøren for å få alt ferdig, inkludert elektroarbeidet i tunnelen, er 1. desember.

Både før og etter at veien ble stengt har kritikken mot Statens Vegvesen haglet, og flere har stilt spørsmål med både stengningen, anbudsprosessen, trasévalget, veibredden, gjennomføringsevnen, prislappen og føringskanten i betong som går langs deler av veien.

Flere kritiske røster reagerte sterkt på at stengningen ble forlenget med nesten én måned, og ordføreren i Gjesdal krevde jobbing 24 timer i døgnet for å få veien ferdig fortest mulig.

Statens vegvesen har svart på kritikken og forklarte utsettelsen med uventet ekstraarbeid og behovet for utvidet sikring av steinura som veien går gjennom. De innførte også en skiftordning på 20 timer i døgnet for å få veien ferdig.

Publisert:
 1. Statens vegvesen
 2. Trafikk
 3. Dirdal
 4. Fv 45
 5. Gjesdal

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger letter på tiltakene fredag, men sier nei til skjenking

 2. Sandnes, Sola og Randaberg trosser faglige koronaråd: - Blir helt feil, mener Stavanger

 3. Finland stenger grensa mot Norge

 4. Kondis­professor knuser fem myter om vekt og for­brenning: – Det er helt feil

 5. Strand: Lastebil skal ha veltet i et sandtak

 6. Tom Tvedt har fått ny jobb – kaster seg inn i saken som splitter Jæren