Sterke reaksjoner på fengslingen av to opposisjonsledere i Venezuela

FNs menneskerettssjef sier han er dypt bekymret etter at to opposisjonsledere i Venezuela ble hentet i sine hjem og fengslet. Også USA og EU reagerer sterkt. 

En plakat med bilde av opposisjonslederen Leopoldo Lopez er satt opp utenfor hjemmet hans i Caracas i Venezuela. Natt til tirsdag ble Lopez pågrepet og fengslet av sikkerhetstjenesten i landet. Foto: AP / NTB scanpix
  • Bibiana Piene
  • NTB
Publisert: Publisert:
Pågripelsene skjer to dager etter valget på en grunnlovgivende forsamling. Bildet viser en demonstrant i Caracas i juli. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Leopoldo Lopez og Antonio Ledezma satt begge i husarrest, men nå hevder myndighetene at de har brutt vilkårene.

Tidlig tirsdag morgen ble de hentet av sikkerhetstjenesten. Ifølge en domstol er de to er fengslet fordi de skal ha forsøkt å flykte.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, reagerer sterkt.

– Jeg ber regjeringen om umiddelbart å løslate de som er pågrepet for å ha utøvd sin rett til å delta på fredelige sammenkomster og til å ytre seg, sier Al Hussein.

FNs generalsekretær António Guterres ba samme dag alle parter om å forsøke å finne en politisk løsning på konflikten. Han har så langt ikke ønsket å gripe inn i konflikten ved å sende FN-meglere til landet.

USAs utenriksdepartement uttrykker også dyp bekymring over den siste utviklingen i konflikten mellom den venstreorienterte lederen og opposisjonen. Departementet framholder at pågripelsene er enda et bevis for at president Nicolás Maduro er en autoritær leder som ikke er villig til å respektere grunnleggende menneskerettigheter.

– I gal retning

EUs utenrikssjef Federica Mogherini karakteriserer pågripelsene som et «klart steg i gal retning».

– Vi forventer mer informasjon fra venezuelanske myndigheter om deres situasjon, som er uklar, sier Mogherini.

Ifølge Leopoldos advokat Juan Carlos Gutierrez ble opposisjonslederen fraktet til militærfengselet Ramo Verde.

Antonio Ledezmas støttespillere har publisert en video på sosiale medier som angivelig viser politikeren bli brakt bort fra sitt hjem, mens en kvinne roper om hjelp.

– De tar Ledezma. Det er et diktatur, roper kvinnen.

Oppfordret til boikott

Meldingen om at de to opposisjonslederne er pågrepet, kommer to dager etter valget på en grunnlovgivende forsamling. Forsamlingen får makt til å endre sentrale lover og oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har hatt flertall siden 2015.

Maduro har også sagt at parlamentarikernes rettslige immunitet skal oppheves.

Maduro erklærte seier i valget, som ble boikottet av opposisjonen. Både Lopez og Ledezma hadde på sosiale medier oppfordret venezuelanere til å boikotte valget.

Maduro-kritikere

Lopez, som leder opposisjonspartiet Voluntad Popular, satt fra før av i husarrest. Bakgrunnen er at han i 2013 ble dømt til flere års fengsel for å ha oppfordret til vold i forbindelse med protester mot Nicolás Maduro.

Lopez ble sluppet ut av fengsel i juli for å sone resten av straffen i husarrest.

Også Ledezma satt fra før av i husarrest. Han ble pågrepet i 2015, anklaget for å ha støttet et angivelig kuppforsøk, ifølge BBC. Ledezma, som tidligere har vært borgermester i hovedstaden Caracas, har vært en framtredende kritiker av Maduro.

Fnyser av sanksjonstrussel

USA har fordømt valget på grunnlovsforsamlingen og innført nye sanksjoner mot regimet. Blant annet er alle verdier Maduro måtte ha i USA, frosset, mens Maduro selv blir stemplet som diktator.

Men det fnyser den venezuelanske presidenten av og omtaler sanksjonene som «amerikansk imperialisme».

Maduro opplever nå også stadig mer motstand fra sine egne. Tre parlamentarikere varslet tirsdag at de ikke lenger vil støtte presidenten og at de danner en egen fraksjon kalt Parlamentarisk sosialistisk blokk. Den ene parlamentarikeren, Eustoquio Contreras, sa tirsdag at landet er i krise og på vei mot borgerkrig, og at dette må unngås.

Publisert: