Vil stanse IT-gigantenes skattefinter

Frankrike og Tyskland tar initiativ til å tvinge IT-giganter som Google og Apple ut av sine skatteparadiser.

Publisert: Publisert:

Google har milliardomsetning i Norge og Danmark, men det meste av omsetningen registreres i Irland, der selskapsskatten er svært lav. Foto: Mike Blake / Reuters Scanpix

 • Nilas Heinskou
iconDenne artikkelen er over to år gammel

IT-giganter som Google, Facebook, Amazon og Apple skal ikke lenger få slippe unna skatt ved å sende overskuddene sine til EU-land som lokker med lav skatt.

Frankrikes utenriksminister, Bruno Le Maire, varsler at Frankrike og Tyskland vil lansere et forslag til skattlegging av internettgigantene som skal føre til at bedriftene betaler «rettferdige bidrag» i landene de selger sine produkter i.

Les også

Silicon Valley har et kvinneproblem

Fastlegge skattenivå

– Vi foreslår at man tar overskuddene fra disse virksomhetene som et referansepunkt og bruker disse til å fastlegge et skattenivå slik at virksomhetene betaler det de skal til statskassene i landene hvor de tjener penger, skrev Bruno Le Maire på Facebook søndag, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

Budskapet er en logisk oppfølging av den franske valgkampen, hvor Emmanuel Macron lovet å føre en hard linje overfor de amerikanske IT-gigantene. Det lave skattenivået for disse virksomhetene utgjør et konkurranseproblem for europeiske virksomheter, ifølge den franske presidenten. De europeiske virksomhetene har nemlig ikke den samme muligheten til å benytte seg av den såkalt lovlige, aggressive skatteplanleggingen.

Registrert i Irland

I dag kan for eksempel Apple selge sine produkter i Danmark, for så å sende en del av overskuddet sitt til Irland, hvor selskapet har sitt europeiske hovedkvarter og hvor bedriftsskatten er langt lavere.

Et annet eksempel er Google, som nok har en milliardforretning i Danmark. Likevel betalte Google Danmark kun tre millioner danske kroner i skatt i 2015 med en skattbar inntekt på rundt 14 millioner danske kroner. De lave beløpene tatt i betraktning, selskapet har en anslått omsetning i Danmark i milliardklassen, skyldes at Google Danmark fakturerer de fleste av sine ordre til Googles europeiske hovedkvarter i Irland, ikke ulikt Apple.

Les også

Google får rekordbot av EU 

Les også

EU gir Facebook 1 milliard i bot

Les også

Facebook har trolig milliardoverskudd i Norge - betalte under 500.000 kroner i skatt

Les også

Mediene ber politikerne vurdere Facebook-skatt

En kvinne ser på en skjerm foran en Apple-logo i en butikk i Shanghai i Kina. Foto: Aly Song / Reuters Scanpix

Detaljene i de fransk-tyske forslagene er enda ikke offentliggjort, men det har vist seg å være vanskelig å gjøre noe med denne skatteutfordringen. Både EU og OECD har i en årrekke forsøkt å finne effektive metoder for å hanskes med skatteflukten.

– Et godt forslag

Hos Oxfam Ibis, en interesseorganisasjon som bekjemper global ulikhet og fattigdom, gleder direktør Lars Koch seg over at EUs to store økonomier nå har bestemt seg for å gjøre noe med utfordringen.

– Dersom Frankrike og Tyskland bestemmer seg for å være en motor bak det, så tror jeg at man som minimum kan få mer gjennomsiktighet og et grunnlag for større innsikt i mekanismene innenfor selskapene, og dermed også bedre muligheter for etterfølgende handling, sier Lars Koch, som tilføyer at skatteunndragelsen er et globalt fenomen som EU-landene ikke vil kunne løse alene.

Dette er en kø med arbeidssøkere til et Amazon-senter i Fall River i Massachusetts, USA, 2. august 2017. Foto: Brian Snyder / Reuters Scanpix

Og det er for øvrig vanskelig nok å finne EU-samhold om et kompromiss.

– De fleste er enige om at skatt skal betales der hvor den økonomiske aktiviteten foregår, i stedet for der hvor det er mest lønnsomt å minimere skattebetalingen. Her er det noen land, som for eksempel Irland og Nederland, som prøver å skape skattekonkurranse – en konkurranse som går ut på å stjele skatt fra andre land, sier Lars Koch.

Domstolen sa nei

Frankrike har forsøkt å få Google til å betale flere milliarder euro i skatt til den franske statskassen, men kravet har ikke fått rettens medhold. Tidligere i år vurderte en fransk domstol at inntektene Google hadde fakturert til Irland ikke var skattepliktige i Frankrike.

Den danske EU-parlamentarikeren Morten Løkkegaard deler bekymringen som det fransk-tyske tiltaket er uttrykk for. Nå gleder han seg til å se de konkrete forslagene i september.

– Skatt er en oppgave for medlemslandene. Vi ønsker ikke en felles EU-skatt. Men vi vil gjerne ha en rimelighet i forhold til den dominerende stillingen IT-gigantene har. Det er behov for å få sett nærmere på deres stilling i Europa, slik at man kan kontrollere at de ikke utmanøvrerer alle konkurrenter og utnytter fordelene av å ikke være en europeisk bedrift, sier Morten Løkkegaard.

Amazon har nettopp kjøpt den store økologiske matvarekjeden Whole Foods i USA. Prisen var 13,7 milliarder dollar. Foto: Alan Diaz / AP-foto Scanpix

Hvor blir verdier skapt?

Jeppe Kofod, gruppeformann for den sosialdemokratiske gruppen i Europaparlamentet, gleder seg til å høre mer om forslaget.

– Problemet innenfor denne kategorien av virksomheter er at det er vanskelig å foreta beskatningen. Det er vanskelig å finne ut av hvor verdiene blir skapt og hvor de skal beskattes. Om Frankrike og Tyskland har noen idéer om hvordan vi skal få til det er det veldig bra, sier Jeppe Kofod, og tilføyer dette om formålet med innsatsen:

– Om for eksempel Luxembourg vil holde skattesatsene sine lave, så er det deres valg. Men de kan ikke hjelpe virksomhetene med å unndra skatt av aktivitetene de har i Danmark eller andre EU-land. Hele poenget er at man ikke skal kunne overføre inntekten til et land hvor man nærmest ikke beskatter fortjenesten.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – En påminnelse om at pandemien ikke er over

 2. Røde kors med advarsel til overivrige foreldre på tur

 3. Arbeidskolleger tente lys ved ulykkesstedet på Songesand: - Han var en snill og god mann

 4. Forskere: Koronabølge til vinteren kan bli verre enn første runde

 5. Vil ha 2500 tilskuere på disse fire kampene

 6. Norsk kvinne begjært utlevert til Hellas – dømt i sak hun ikke visste om

 1. Facebook
 2. Amazon
 3. EU
 4. Apple
 5. Irland