Hezbollah mot seier i valget i Libanon

Den mektige sjiamuslimske Hezbollah-bevegelsen og deres allierte har vunnet valget i Libanon, ifølge foreløpige resultater.

Hezbollahs nestleder Sheik Naim Kassem avga stemme i hovedstaden Beirut søndag.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Det første parlamentsvalget på ni år i Libanon ble holdt søndag. Valgdeltakelsen var lav, og bare 49 prosent av de stemmeberettigede deltok, ifølge myndighetene.

Foreløpige resultater tyder på at valget vil befeste Hizbollahs makt og innflytelse i landet. Bevegelsen og dens politiske allierte ligger an til å få flertall i nasjonalforsamlingen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Stort arsenal

Iran-støttede Hezbollah er både et politisk parti og en militsgruppe med egne militære styrker. Hezbollah har bygget opp et arsenal med mer våpen enn Libanons regjeringshær, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bevegelsen har demonstrert sin militære slagkraft i krigen i nabolandet Syria, hvor den er alliert med den syriske presidenten Bashar al-Assad. Hezbollah er en sterk motstander av Israel og står fortsatt på USAs terrorliste.

Den israelske ministeren Naftali Bennett mener det libanesiske valgresultatet viser at staten Libanon og Hezbollah er blitt samme sak.

– Israel vil ikke skille mellom staten Libanon og Hezbollah, skriver han på Twitter mandag.

Krigsfrykt

I Libanon har statsminister Saad al-Hariri stått i spissen for en politisk allianse som har forsøkt å motarbeide Hezbollah. Alliansen, som fikk støtte fra Saudi-Arabia, vant valget i 2009, men har siden gått i oppløsning.

Hariri sto i sentrum av et politisk drama i fjor, da han under et besøk i Saudi-Arabia kunngjorde at han ville trekke seg. Flere uker senere kom han tilbake til hjemlandet, og oppsigelsen ble da trukket tilbake.

Den libanesiske nasjonalforsamlingen har de siste årene vært preget av handlingslammelse og frykt for at borgerkrigen i Syria skal spre seg over landegrensen. Dette førte til at parlamentsvalget ble utsatt tre ganger.

Libanons grunnlov slår fast at presidenten skal være kristen, statsministeren sunnimuslim og lederen for nasjonalforsamlingen sjiamuslim. De 128 setene i nasjonalforsamlingen er også fordelt på tilsvarende vis.

Siden statsministeren må være sunnimuslim, vil Hariri kunne beholde jobben som regjeringssjef – til tross for at hans gruppering ser ut til å ha gjort det dårlig i valget.

Familiedynastier

Statsminister Saad Hariri etter at han avga stemme under parlamentsvalget i Libanon.

Parlamentsvalget ble overvåket av mer enn 100 observatører fra EU. Ifølge hæren og politiet gikk valgdagen rolig for seg i mesteparten av Libanon, et land på størrelse med Rogaland fylke der hver tredje innbygger er krigsflyktning.

Libanesisk politikk er dominert av gamle familiedynastier, og den vestlig-støttede milliardæren Hariri er sønn av tidligere statsminister Rafiq Hariri. Han ble drept i et attentat i 2005 som Hezbollah ble mistenkt for å stå bak.

En ny politisk gruppering som ønsker å utfordre familiedynastiene, Kulluna Watani, ligger an til å få i alle fall én representant i nasjonalforsamlingen. Grupperingen frontes av en kvinnelig tv-journalist og en kvinnelig forfatter, som håper på ytterligere framgang i det neste valget i 2022.

Les også

 1. LES OGSÅ: «Libanon er korrupt til beinet»

 2. LES OGSÅ: På grensen til krig

 3. LES OGSÅ: De vil tilbake til Syria og slåss mot IS

Publisert:
 1. Hezbollah
 2. Libanon
 3. Syria

Mest lest

 1. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

 2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 3. Ryfylke har fått sin første vingård

 4. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han