Opposisjonsleder Juan Guaidó i Venezuela får støtte fra en rekke land

Opposisjonsleder Juan Guaidó i Venezuela, som hevder han er landets midlertidige president, har raskt fått støtte fra en rekke andre land.

Demonstranter hever en hånd i symbolsk støtte til opposisjonsleder Juan Guaidó i Venezuela onsdag, etter at han erklærte seg som midlertidig president i Venezuela og krevde at Nicolás Maduro går av. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Demonstranter med plakat som krever at opposisjonsleder Juan Guaidó blir president i Venezuela. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

35 år gamle Guaidó er leder for landets nasjonalforsamling. Onsdag utropte han seg selv til fungerende president i Venezuela i en overgangsperiode inntil det kan avholdes demokratiske, frie valg.

Mannen som reelt sett er president, Nicolás Maduro, mener Guaidó er ledd i et komplott ledet av USA.

USA, Canada og en lang rekke latinamerikanske land har på sin side stilt seg bak Guaidó. Argentina, Brasil, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay og Peru har alle signert en felles støtteerklæring. Mexico, Guyana og Saint Lucia var de eneste medlemslandene i den såkalte Lima-gruppen som ikke signerte erklæringen.

– Dette er en viktig dag for Venezuela, og jeg er takknemlig for støtten fra Lima-gruppen i denne saken, sier Canadas utenriksminister Chrystia Freeland.

Amerikanske trusler

Bare minutter etter at Guaidó utnevnte seg selv som Venezuelas president, anerkjente USAs president Donald Trump ham som midlertidig leder.

USA har uttalt at de står klare til å bruke «alle mulige alternativer» dersom president Nicolás Maduro forsøker å slå ned på opposisjonen. Dette tolkes som en underforstått trussel om bruk av amerikansk militær makt.

Maduro besluttet onsdag å kutte de diplomatiske forbindelsene til USA, og han ba amerikanske diplomater om å komme seg ut av Venezuela. Men dette nektet USAs regjering å godta.

Russland har reagert kraftig på støtten til Guaidó. Leder Aleksej Pusjkov i landets utenrikskomité anklager USA for å støtte det han kaller et kuppforsøk. Russland har tidligere støttet Maduro både økonomisk og med våpenleveranser.

EU ber om frie valg

EU oppfordrer til at det holdes nye, frie valg i Venezuela, men er mer tilbakeholden enn USA og Canada i sin støtte til Guaidó.

– EU stiller seg bak den folkevalgte nasjonalforsamlingen. EU understreker at dette er den demokratisk valgte institusjonen, som må gjenopprettes, respekteres og få tilbake sin makt, heter det i en uttalelse fra utenrikssjef Federica Mogherini.

Opposisjonen har flertall i landets nasjonalforsamling, men denne ble i realiteten plassert på sidelinjen da Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

Spenning knyttet til militæret

Det er knyttet stor spenning til hva landets militære vil foreta seg. Offentlig har forsvarsminister Vladimir Padrino López avvist Guaidó som midlertidig president.

Mandag gjorde imidlertid 27 soldater i hæren opprør mot Maduro og oppfordret folk til «å demonstrere» i en video som ble spredt på internett. Det førte til harde sammenstøt tirsdag i hovedstaden Caracas og Bolivar, og uroen spredte seg onsdag til flere byer i hele landet.

Den pensjonerte generalmajoren Cliver Alcalá, som var en av tidligere president Hugo Chávez' medarbeidere og som nå lever i eksil, tror flere med lavere grader i militæret vil støtte opposisjonslederen. Flere av dem lever under de samme harde kårene som gjennomsnittlige venezuelanske familier.

– Jeg er helt sikker på at de yngre soldatene spør seg selv om Maduro er deres øverstkommanderende eller en som har kuppet makten, sier han.

Flere drepte

Ifølge myndighetene er sju av demonstrantene mot Maduros regime omkommet som følge av uroen i landet.

Venezuelan Observatory of Social Conflict opplyser imidlertid til nyhetsbyrået AFP at dødstallet er kommet opp i 13 personer på to dager. De fleste av dem skal ha blitt skutt.

Titusener av mennesker demonstrerte onsdag i Caracas og andre venezuelanske byer, der situasjonen er svært spent mellom tilhengere og motstandere av Maduro.

Maduro gir amerikanske diplomater 72 timer på å dra

Maduro sa i en TV-tale onsdag at han bryter Venezuelas diplomatiske forbindelser med USA og ga samtidig amerikansk personell 72 timer på å forlate landet.

I en uttalelse fra USAs utenriksminister timer senere sier Mike Pompeo at USA ikke anerkjenner Maduro som Venezuelas rettmessige president. USA mener derimot Venezuelas opposisjonsleder, Juan Guaidó som har utropt seg selv til fungerende president, er landets leder nå.

– Derfor anser USA ikke at tidligere president Nicolás Maduro har den juridiske myndighet til å bryte diplomatiske forbindelser med USA eller å erklære våre diplomater persona non grata, skriver Pompeo.

Advarer

Pompeo advarer samtidig om konsekvensene om noen truer amerikanere eller USAs aktivitet i Venezuela.

– USA vil iverksette nødvendige tiltak og stille til ansvar enhver som setter sikkerhet og trygghet i fare for vårt formål og våre ansatte, sier Pompeo.

Han oppfordrer videre militæret og sikkerhetsstyrkene i landet til å sørget for sikkerheten i landet, både for folket og for amerikanerne.

Canada stenger

Canada har i likhet med USA, flere stater i Latin-Amerika og EU erklært sin støtte til Guaidó på Twitter.

Samtidig la de onsdag ut melding om at de fra torsdag vil stenge sine kontorer i Venezuela, på grunn av demonstrasjonene i områdene. De henviser canadiske borgere til å ringe ambassaden i Caracas om de trenger hjelp med noe i Venezuela.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Natten for politiet: butikkinnbrudd, ruskjøring og biljakt

  2. Soppen vokste ut av huset, og sam­boeren sa stopp. Men det var bare begynnelsen

  3. Ingen løsning i lønnsoppgjøret ennå – ansatte skal møte på jobb som planlagt

  4. Naudetatane har 14 i karantene etter Skurve-ulukka: – Burde fått tilbod om vaksine

  5. Jakob Ingebrigtsen er forlovet

  6. Familiefaren kaller seg Better Bound: – Frihet for meg er å bli bundet fast