Nancy Pelosi valgt som leder for Representantenes hus

Nancy Pelosi ble som ventet historisk da hun overtok som leder for Representantenes hus for andre gang.

Nancy Pelosi var omgitt av sine barnebarn da hun torsdag tiltrådte som leder for Representantenes hus i den amerikanske Kongressen. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Demokratenes frontfigurer Nancy Pelosi – som torsdag ble leder i Representantenes hus – og Chuck Schumer, fotografert i Representantenes hus torsdag. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
Skiltet ved kontorene på Capitol Hill i Washington skiftes ut torsdag. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Demokraten ble historiens første kvinnelige leder for Representantenes hus i 2007. Da hun torsdag igjen inntok rollen som «speaker», var det første gang på over 50 år at en politiker gjorde comeback i nettopp dette vervet.

Pelosi blir USAs mektigste kvinne etter at Demokratene vant flertallet i Representantenes hus i mellomvalget i november. Dermed er også president Donald Trumps rene flertall i Washington historie – selv om han sikret seg en styrket posisjon i Senatet.

Som leder for Representantenes hus er hun også USAs tredje mektigste person etter presidenten og visepresidenten.

Uten løsning

USAs 116. Kongress er den første som samler seg samtidig som statsapparatet er nedstengt. Budsjettkonflikten dreier seg om finansiering av Trumps grensemur mot Mexico, og har vart i nærmere to uker.

Forsøket på et forsoningsmøte dagen før den nye Kongressen trådte sammen, endte uten løsning da ingen av kongresslederne viste tegn til å rikke seg.

Nye runder er ventet allerede fredag, men i mellomtiden har Pelosi varslet at Demokratene raskt vil banke gjennom et vedtak som sikrer gjenoppstart av statsapparatet uten samtidig å gi penger til Trumps drøm om en mur mot Mexico.

Problemet er at presidenten allerede har avvist en slik løsning, og Senatet vil ikke vedta noe de ikke er sikre på at presidenten vil signere. Dermed kan konflikten bli langvarig.

– Ny start

– Det amerikanske folket har krevd en ny start, sa Pelosi da hun holdt sin tiltredelsestale. Hun tok til orde for at forsamlingen må kjempe for middelklassen på en rettferdig og finansielt forsvarlig måte, og samtidig verne helse- og sosialhjelpsordninger.

Kampen mot global oppvarming var en annen av sakene Pelosi tok opp, og hun omtalte klimaproblemene som «vår tids eksistensielle trussel».

– Det amerikanske folket forstår nødvendigheten av tiltak mot global oppvarming, og Kongressen må slå følge med dem, sa hun.

Pelosi sa også at hun ikke hadde noen illusjoner om at arbeidet i Representantens hus vil bli enkelt.

– Men la oss love at når vi er uenige, vil vi respektere hverandre og respektere sannheten, sa hun.

Uten tilnavn

78-åringen fra California vil framover fronte Demokratenes kamp for å holde Trump i tømmene fram til neste presidentvalg i 2020.

Forrige gang Pelosi var «speaker», var i republikanske George W. Bushs presidentperiode, så hun har i hvert fall erfaring med å ikle seg rollen som opposisjonens fremste leder.

Trump selv skal ha uttalt at han har sansen for Pelosi, og hun er en av få fremtredende politiske figurer i Washington som presidenten ennå ikke har gitt et tilnavn.

– Jeg tror presidenten har en genuin respekt for Pelosi og forstår at hun representerer velgere som aldri ville stemt på ham. Og hvis hun er seriøs når hun sier at hun vil få ting gjort, vil Trump være villig til å inngå reelle forhandlinger med henne i god tro, sier den republikanske senatoren Mark Meadows, en av Trumps betrodde på Capitol Hill, til Politico.

Publisert:
  1. USA
  2. Amerikansk politikk
  3. Nancy Pelosi

Mest lest akkurat nå

  1. Innkaller til hastemøte om høye strømpriser

  2. En Sirdal-familie på fire kan få 12.000 kroner til å dekke strømregningen

  3. Snø og vind: Kan bli krevende kjøreforhold til fjells fredag

  4. Eliteserieklubb vil kjøpe Jostein Ekeland

  5. Over en halv million husstander mister TV2

  6. Gjert Ingebrigtsen mener folk gjør én klassisk feil når de trener